Când folosim ”a investi” şi când ”a învesti”

Când folosim ”a investi” şi când ”a învesti”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

De câte ori nu aţi auzit expresia "X a fost investit în funcţia de director"? De câte ori v-aţi întrebat dacă este corect? Ei bine, aflaţi că nu este! Ideal ar fi să spunem, aici, că "X a fost învestit în funcţia de director". De altfel, greşeala este destul de frecventă în limba română. Haideţi să vedem ce spune DEX.

A investi înseamnă a face o investiţie, de altfel logic. A învesti înseamnă, conform DEX, a pune pe cineva în mod oficial în posesia unui drept sau a conferi cuiva o demnitate.

A investi are doar sensul din domeniul financiar, fără nicio legătură cu numirea cuiva într-o funcţie, cum greşit se crede. Aşadar, este corect să spunem că "X a fost învestit" nu "investit". Ambele verbe au intrat, însă, în limba română, din acelaşi loc: limba franceză.

Franţuzescul "investir" are ambele sensuri, iar de aici se poate observa şi de unde apare confuzia în limba română. Tocmai de aceea, cele două verbe din limba română sunt diferite fonetic şi au şi sens diferit: unul financiar şi unul care face referire la numirea într-o funcţie. Este necesară, însă, şi puţină atenţie.

În limba română, cele două se numesc paronime, adică două cuvinte asemănătoare ca formă, dar deosebite ca sens şi, de multe ori, ca origine, chiar dacă aici vorbim despre aceeaşi etimologie.

Alte paronime celebre

Un alt grup de paronime celebre este "a asculta" / "a ausculta". Ce-i drept, al doilea este destul de rar folosit, chiar şi de către specialişti.

"A asculta" înseamnă, după cum ştim, "a-ţi solicita auzul pentru a primi un semnal sonor" sau "a urmări atent muzica sau cuvintele cuiva", ca în enunţul "În liceu ascultam muzică rock câte trei-patru ore pe zi". "A asculta" mai înseamnă şi "a da curs unui sfat" sau "a se supune voinţei cuiva", ca în enunţul "Unii copii îşi ascultă părinţii fără să crâcnească".

Spre deosebire de acest verb, "a ausculta" are sensul de "a verifica funcţionarea organelor interne ale cuiva cu ajutorul urechii sau al stetoscopului, înainte de a pune un diagnostic", ca în enunţul "Medicul a auscultat inima pacientului într-o tăcere deplină".

Citit 3016 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2019 20:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.