IATĂ câţi români consideră că pot fi OAMENI DE AFACERI

IATĂ câţi români consideră că pot fi OAMENI DE AFACERI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Teama de eşec este însă principalul motiv care-i ţine departe de lumea antreprenoriatului pe români


Cu toate că un sfert din populaţia României crede că are toate calităţile necesare pentru a se alătura mediului de afaceri, ale­gerea acestei căi ar veni doar ca o completare a veniturilor şi nu ca o declaraţie totală de inde­pen­denţă faţă de un angajator. Cel puţin, asta sugerează studiul AGER, realizat de compania Amway, care a tras concluziile după intervievarea unui eşantion de 50.000 de oameni, din 44 de ţări, dintre care 1.084 de persoane din România.

În coada clasamentului global

Chiar dacă procentul celor care visează să devină antreprenori este important, aproape jumătate din respondenţi, 46 la sută, nu au o atitudine pozitivă faţă de această "meserie". Procentele situează România aproape de coada clasamentului global, doar austriecii având o atitudine mai puţin favorabilă faţă de această categorie de business.

"Aproape jumătate dintre români consideră că antreprenoriatul le poate aduce o a doua sursă de venituri, în timp ce 40 la sută au spus că acest statut i-ar face independenţi faţă de angajator. La polul opus, la nivel european, antreprenoriatul este considerat o cale către independenţă (44 la sută), respectiv, împlinire profesională (43 la sută)", spun reprezentanţii Amway.

Teama de eşec este principalul motiv care-i ţine departe de lumea antreprenoriatului pe români, 85 la sută dintre cei intervievaţi spunând că acesta este principalul obstacol în a-şi începe propria afacere. Ponderea este semnificativ mai mare faţă de cea din 2014, când doar 60 la sută dintre români se temeau de eşec. De altfel, procentele sunt mult peste media europeană, unde a fost înregistrată o valoare de 69 la sută.

"Este interesant că şi contextul social a condus la sporirea nivelului de frică faţă de consecinţe legale, de la 8 la sută în 2014 la 21 la sută în 2015. În plus, numai 19 la sută dintre respondenţi au indicat că so­cietatea românească ar fi prietenoasă cu antreprenorii, în uşoară scădere faţă de 22 la sută în 2014", mai spun reprezentanţii Amway, citaţi de Ziarul Financiar.

Citit 1432 ori Ultima modificare Duminică, 29 Noiembrie 2015 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.