”Coşmarul firmelor” va fi MODIFICAT, de la 1 august

”Coşmarul firmelor” va fi MODIFICAT, de la 1 august
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Unul dintre cele mai controversate documente care trebuie depuse de firme la Fisc, Formularul 088, va suferi schimbări de la 1 august.

Conform unui comunicat remis de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, noua formă, simplificată, a "Declaraţiei pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA" (Formularul 088) va avea 12 întrebări faţă de 20, în forma actuală, cu patru documente anexate, faţă de 11 câte sunt în prezent. "La nivel de formular, se elimină obligativitatea anexării oricăror documente, cu excepţia celor prevăzute la:

- pct. 1A lit. c) care trebuie să justifice tipul activităţii desfăşurate în afara sediului social/profesional şi a sediilor secundare;

- pct. 3 care trebuie să ateste tipul de viză şi scopul şederii în România a administratorilor cetăţeni non-UE;

- pct. 5 a), respectiv contractul de prestări servicii încheiat de persoana impozabilă cu prestatorul de servicii în domeniul contabilităţii;

- pct. 7, respectiv contractul de prestări servicii încheiat de persoana impozabilă cu prestatorul de servicii în domeniul punerii la dispoziţie de personal calificat.

O altă modificare importantă face referire la faptul că se renunţă la solicitarea formularului 088 atunci când o societate comercială îşi schimbă sediul social, administratorii sau asociaţii", se arată în comunicatul DGRFP Galaţi.

Formularul va avea două noi întrebări, prin care persoana impozabilă trebuie să precizeze dacă deţine active în vederea desfăşurării obiectului preponderent de activitate (tipul activelor şi valoarea acestora), respectiv, dacă efectuează sau intenţionează să efectueze, în următoarele 12 luni: operaţiuni intracomunitare; achiziţii de bunuri/servicii din afara UE şi/sau livrări de bunuri/prestări de servicii în afara UE (import/export). De asemenea, în cadrul cartuşului "Date de identificare a persoanei impozabile" a fost introdusă o casetă care permite reprezentantului legal al entităţii să declare dacă societatea se află sau nu se află în procedura insolvenţei.

"Evaluare neclară şi netransparentă"

Numeroase voci din rândul întreprinzătorilor sau al experţilor contabili au acuzat faptul că Formularul 088 a crescut în mod nejustificat birocraţia pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, reprezentând un chestionar de centralizare a unor informaţii incluse deja în alte formulare sau baze de date deţinute de autorităţile publice centrale. "Coşmarul firmelor" este doar una dintre etichetele puse acestui formular, despre care s-a spus inclusiv că încalcă directive comunitare.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a propus ca Formularul 088 să fie înlocuit cu o "Declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA", declaraţie care să se completeze electronic şi să se depună online. Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor şi vicepreşedinte al CNIPMMR, declara recent că "nu se justifică parcurgerea unei proceduri "de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA" prin actualul formular 088, pentru că societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA, de 220.000 lei, sunt de drept plătitoare de TVA. În plus, întreaga procedură de evaluare a intenţiei şi a capacităţii economice de a desfăşura activităţi economice ce implică operaţiuni din sfera TVA este neclară şi netransparentă".

După şase luni de la introducerea Formularului 088 privind înregistrarea firmelor în scopuri de TVA, 97 la sută dintre IMM-urile care au răspuns la un chestionar publicat pe site-ul CNIPMMR s-au declarat afectate de noua procedură.

Citit 2156 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2016 19:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.