Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
8 comentarii

Conform informaţiilor postate pe site-ul Electrica Furnizare SA, pentru a renunţa la plata taxei radio-TV, un consumator casnic nu trebuie decât să completeze o declaraţie pe proprie răspundere cum că NU deţine receptor TV la adresa de domiciliu, respectiv, NU deţine receptor radio la adresa de domiciliu sau în maşina personală.

Pentru cei prinşi cu minciuna şi care se sustrag de la plata acestor taxe, sancţiunile prevăzute sunt cuprinse între 50 şi 100 de lei, plus despăgubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioadă de un an.

Interesant este, însă, ce înţeleg cei de la Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune (cele care au întocmit formularele de pe siteul Electrica Furnizare) prin receptor radio-TV: "Prin receptor TV se înţelege orice aparat care poate recepţiona programele de televiziune (televizor, telefon mobil, calculator cu tv tuner etc.)"; "Prin receptor radio se înţelege orice aparat sau echipament care poate recepţiona şi reda programele de radio în timp real sau la cerere, în regim de recepţie fixă, mobilă sau portabilă".

Autoturism fără un radio în el nu am văzut până acum. Mai mult, în proporţie covârşitoare, orice telefon mobil are şi funcţia radio în dotare, cu tot cu căşti, poate doar cu excepţia modelelor foarte, foarte vechi. Deci, chiar dacă nu ai un aparat de radio în casă şi chiar dacă nu asculţi niciodată programele Radio România, dar ai un mobil care nu-i chiar de la facerea lumii, eşti obligat să plăteşti taxa radio. La fel şi în cazul taxei TV: nu ai televizor, dar ai un calculator şi un telefon pe care, teoretic, prinzi Telejurnalul, deci eşti bun de plată! La „boomul” pe care îl cunoaşte industria device-urilor electronice, e clar că, dacă ar fi să respecţi cu sfinţenie litera legii, nimeni nu ar avea voie să renunţe la plata taxei pentru tv şi radio. Sau aproape nimeni. Numai că, se pare că nici Electrica Furnizare nu e mai… catolică decât Papa, din moment ce sunt acordate destule scutiri de la plata acestor servicii.

Cum se procedează


Pentru a renunţa totuşi la plata celor două taxe, trebuie completat câte un formular pentru fiecare caz în parte. Formularele le puteţi descărca de AICI şi de AICI, sau de pe site-ul Electrica Furnizare SA (www.electricafurnizare.ro). Odată completat, formularul respectiv trebuie transmis (împreună cu o copie a actului de identitate) prin următoarele căi: personal sau prin poştă, la sediul OC Municipal Galaţi (bd. Siderurgiştilor, nr. 29, bl. SD5A1, parter) sau în cazul persoanelor din mediul rural, la adresa de corespondență de pe factură, plus numele locului de consum; prin fax, la nr. 0236.30.59.64; la adresa electronică Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

ATENŢIE! În condiţiile în care situaţia receptoarelor TV sau radio din casă nu se schimbă, declaraţia pe proprie răspundere în cazul scutirii de la plata taxei radio trebuie reînnoită anual, cu minimum 30 de zile înainte de expirarea celor 12 luni ale anului! În cazul declaraţiei pentru taxa TV, aceasta are o durată nedeterminată şi, până când legiuitorul va hotărî altfel, ea nu mai trebuie reînnoită.

Surdo-muţii, scutiţi doar pentru radio


Există mai multe categorii de cetăţeni scutiţi de plata taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune/ televiziune. Acestea sunt: beneficiarii de venit minim garantat; pensionarii Societăţilor Române de Radiodifuziune, respectiv, de Televiziune, precum şi cei proveniţi din sistemul pensiilor pentru agricultori; abonaţii reţelelor de radioamplificare (numai pentru taxa radio); persoanele cu deficienţe auditive grave (surdo-muţi - scutirea se acordă numai pentru taxa radio).

Alte categorii scutite, prevăzute de legi speciale, sunt:

- Legea 341/2004 cu modificările şi completările ulterioare, a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987;

- Legea 44/1994 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război (veteranii de război şi invalizii de război - scutiţi 100%, văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit - scutite 50 la sută);

- Decretul Lege 118/1990 republicat, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri;

- Legea 309/2002 cu modificările şi completările ulterioare, privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961;

- OUG nr. 82/2006 cu modificările şi completările ulterioare, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiunile militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat;

- Garaje, pompe apă irigaţii, circuite electrice distincte (contorizate separat) care alimentează părţi sau anexe ale aceleiaşi gospodării.

Citit 5939 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2016 00:20

8 comentarii

 • postat de Mihai Galateanu Sâmbătă, 27 August 2016 18:28 5.13.148.*** Link la comentariu
  0
  0

  Nu e vina Electrica Furnizare ca a ajuns sa perceapa aceasta taxa !!!

  e GUVERNUL IDIOT AL ROMANIEI care a facut hotararea de guvern sau ordonanta...

  adica daca nu platesti iti taie curentu' - amenintari tipic comuniste !

  sa nu uitam ca taxa asta tot FSN, PSDR, PSD a scos-o din caciula cu "surprize" !

  Raportează
 • postat de gopo Miercuri, 24 August 2016 16:25 82.208.137.*** Link la comentariu
  2
  10

  Pentru Sandel:
  Unul dintre noi doi are grave probleme de perceptie a sistemului capitalist si a societatii TV. Inteleg ca taxa TV sa fie impozit si atunci am de ales: il platesc cu ochii inchisi sau imi iau familia, afacerea si banii si ma mut in alt stat care nu-mi fura banii.
  Dar in cazul de fata societatea care furnizeaza curent electric ma obliga sa platesc un serviciu pe care nu-l livreaza. Nu sunt interesat sa sustin societati de TV care dezinformeaza grav cetatenii. Imi amintesc de recoltele-record prezentate la TV pana in 1989, cand painea era la cartela, imi amintesc de stirea mincinoasa cu 60.000 morti la Timisoara, imi amintesc de prezentarea mineriadelor ca actiuni legitime, imi amintesc de o emisiune muzicala concurs in care castigatorul marelui premiu - o salupa- a fost chiar organizatorul concursului (Carul 5 al Radioteleviziunii). Mai nou, societatea de TV este in faliment deoarece cheltuie in nestire si nu isi percepe spectatorii ca si clienti care au asteptari ci ca simpli platitori, orbi si muti. Imi plac emisiunile de real show (Fort Boyard este preferata mea), imi plac documentarele BBC, bazate pe dovezi materiale solide si imi plac stirile adevarate, confirmate din surse independente, nu inventate sau mai rau manipulatoare.

  Raportează
 • postat de costi Miercuri, 24 August 2016 15:19 95.77.96.*** Link la comentariu
  0
  5

  O mica observatie: nu au radio telefoanele foarte vechi, dar nu au nici Ipone-urile.

  Raportează
 • postat de Cristi Luca Miercuri, 24 August 2016 14:12 81.12.150.*** Link la comentariu
  0
  4

  @Electrica Furnizare
  Am corectat, mulţumesc! În text este precizat acum că formularele sunt întocmite de SRR şi SRTv, nu de Electrica Furnizare.

  Raportează
 • postat de Cristi Luca Miercuri, 24 August 2016 13:18 81.12.150.*** Link la comentariu
  1
  4

  @gopo
  Electrica, la fel ca şi ceilalţi furnizori impliciţi de energie electrică, a fost mandatată de SRR şi SRTv să colecteze această taxă. Cât priveşte caracterul abuziv (sau nu) al taxei radio-TV, ştiţi şi dvs că există numeroase păreri pro şi contra, inclusiv procese în instanţă. Iar dacă, aşa cum spuneţi, nu mai aveţi de 7 ani nici TV, nici semnal cablu TV, cred că ar fi indicat să completaţi exact aceste declaraţii pe proprie răspundere decare este vorba în text. Desigur, e numai deciyia dvs.

  Raportează
 • postat de Sandel Miercuri, 24 August 2016 11:58 81.12.149.*** Link la comentariu
  6
  4

  @gopo:
  Aceste taxe simbolice se percep pentru a sustine Radioul si Televiziunea Romana, care ne informeaza zilnic despre ce trebuie sa stim.
  Daca tu nu asculti Radio sau nu te uiti la TV e treaba ta, dar ca roman intr-un stat de drept asa cum ai niste drepturi, trebuie sa ai si niste obligatii. Una din aceste obligatii este sa te informezi, sa cunosti legile si dispozitiile statului nostru.
  Problema e alta: ca statul nostru sa dea informatii si servicii de calitate si utile cetatenilor sai, iar noi sa le respectam. Daca TVR nu ar fi politizata asa mult poate ar merge mai bine. Totusi, exista emisiuni educative interesante pe TVR1, TVR2, TVR3, Radio Rom.Act. sau Radio Cultural, dar romanul nostru tot la emisiuni de can-can si de scandal se uita..

  Raportează
 • postat de gopo Miercuri, 24 August 2016 08:59 82.208.137.*** Link la comentariu
  4
  15

  Eu inca nu am inteles in baza carei legi o societate comerciala (cu pozitie de monopol absolut) ne factureaza si ne obliga sa platim un serviciu pe care nu-l ofera. Eu din 2009 nu mai am nici TV nici semnal cablu TV, la ce calitate au programele TV din ziua de azi, ar trebui sa fiu foarte bine platit ca sa le suport (si nu sunt un erudit). Radio ascult la munca, aceast servicu e platit de catre societatea la care lucrez. De ce trebuie sa platesc bani pentru nimic ? Jurnalistul imi poate raspunde ?

  Raportează
 • postat de Electrica Furnizare Miercuri, 24 August 2016 07:46 78.96.59.*** Link la comentariu
  0
  4

  Cristinel Luca, nu este vorba de ce inteleg cei de la Electrica Furnizare prin receptoare radio sau TV, ci ce inteleg cei de la Societatile Romane de Radiodifuziune si Televiziune!
  Electrica Furnizare nu are decat un contract de mandat prin care face serviciul de incasare pentru aceste doua societati!
  Pe de alta parte, categoriile de scutiti nu sunt stabilite "conform celor de la Electrica Furnizare", ci conform HG 977 si HG 978 , ambele din 2003.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.