Cum (nu) se poate renunţa la PLATA TAXEI radio-TV (FORMULARE)

Cum (nu) se poate renunţa la PLATA TAXEI radio-TV (FORMULARE)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Conform informaţiilor postate pe site-ul Electrica Furnizare SA, pentru a renunţa la plata taxei radio-TV, un consumator casnic nu trebuie decât să completeze o declaraţie pe proprie răspundere cum că NU deţine receptor TV la adresa de domiciliu, respectiv, NU deţine receptor radio la adresa de domiciliu sau în maşina personală.

Pentru cei prinşi cu minciuna şi care se sustrag de la plata acestor taxe, sancţiunile prevăzute sunt cuprinse între 50 şi 100 de lei, plus despăgubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioadă de un an.

Interesant este, însă, ce înţeleg cei de la Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune (cele care au întocmit formularele de pe siteul Electrica Furnizare) prin receptor radio-TV: "Prin receptor TV se înţelege orice aparat care poate recepţiona programele de televiziune (televizor, telefon mobil, calculator cu tv tuner etc.)"; "Prin receptor radio se înţelege orice aparat sau echipament care poate recepţiona şi reda programele de radio în timp real sau la cerere, în regim de recepţie fixă, mobilă sau portabilă".

Autoturism fără un radio în el nu am văzut până acum. Mai mult, în proporţie covârşitoare, orice telefon mobil are şi funcţia radio în dotare, cu tot cu căşti, poate doar cu excepţia modelelor foarte, foarte vechi. Deci, chiar dacă nu ai un aparat de radio în casă şi chiar dacă nu asculţi niciodată programele Radio România, dar ai un mobil care nu-i chiar de la facerea lumii, eşti obligat să plăteşti taxa radio. La fel şi în cazul taxei TV: nu ai televizor, dar ai un calculator şi un telefon pe care, teoretic, prinzi Telejurnalul, deci eşti bun de plată! La „boomul” pe care îl cunoaşte industria device-urilor electronice, e clar că, dacă ar fi să respecţi cu sfinţenie litera legii, nimeni nu ar avea voie să renunţe la plata taxei pentru tv şi radio. Sau aproape nimeni. Numai că, se pare că nici Electrica Furnizare nu e mai… catolică decât Papa, din moment ce sunt acordate destule scutiri de la plata acestor servicii.

Cum se procedează

Pentru a renunţa totuşi la plata celor două taxe, trebuie completat câte un formular pentru fiecare caz în parte. Formularele le puteţi descărca de AICI şi de AICI, sau de pe site-ul Electrica Furnizare SA (www.electricafurnizare.ro). Odată completat, formularul respectiv trebuie transmis (împreună cu o copie a actului de identitate) prin următoarele căi: personal sau prin poştă, la sediul OC Municipal Galaţi (bd. Siderurgiştilor, nr. 29, bl. SD5A1, parter) sau în cazul persoanelor din mediul rural, la adresa de corespondență de pe factură, plus numele locului de consum; prin fax, la nr. 0236.30.59.64; la adresa electronică Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

ATENŢIE! În condiţiile în care situaţia receptoarelor TV sau radio din casă nu se schimbă, declaraţia pe proprie răspundere în cazul scutirii de la plata taxei radio trebuie reînnoită anual, cu minimum 30 de zile înainte de expirarea celor 12 luni ale anului! În cazul declaraţiei pentru taxa TV, aceasta are o durată nedeterminată şi, până când legiuitorul va hotărî altfel, ea nu mai trebuie reînnoită.

Surdo-muţii, scutiţi doar pentru radio

Există mai multe categorii de cetăţeni scutiţi de plata taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune/ televiziune. Acestea sunt: beneficiarii de venit minim garantat; pensionarii Societăţilor Române de Radiodifuziune, respectiv, de Televiziune, precum şi cei proveniţi din sistemul pensiilor pentru agricultori; abonaţii reţelelor de radioamplificare (numai pentru taxa radio); persoanele cu deficienţe auditive grave (surdo-muţi - scutirea se acordă numai pentru taxa radio).

Alte categorii scutite, prevăzute de legi speciale, sunt:

- Legea 341/2004 cu modificările şi completările ulterioare, a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987;

- Legea 44/1994 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război (veteranii de război şi invalizii de război - scutiţi 100%, văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit - scutite 50 la sută);

- Decretul Lege 118/1990 republicat, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri;

- Legea 309/2002 cu modificările şi completările ulterioare, privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961;

- OUG nr. 82/2006 cu modificările şi completările ulterioare, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiunile militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat;

- Garaje, pompe apă irigaţii, circuite electrice distincte (contorizate separat) care alimentează părţi sau anexe ale aceleiaşi gospodării.

Citit 6654 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2016 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.