Revizuire a modului de calcul a poliţelor RCA | Plafon impus

Revizuire a modului de calcul a poliţelor RCA | Plafon impus
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Formula de calcul pentru tarifele de primă maxime pentru poliţele obligatorii de răspundere civilă (RCA) a fost revizuită, iar la determinarea tarifelor va fi adăugată și marja de profit a asigurătorilor, se arată într-un comunicat de presă emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit instituţiei, în urma propunerilor primite în urma consultărilor publice cu asociaţiile transportatorilor, Consiliul Autorităţii a operat următoarele amendamente: a fost eliminat coeficientul „Delta” şi s-a definit o încărcare de siguranţă care să asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate de cel puţin 95 la sută, rata cheltuielilor va include şi costul capitalului, a fost adăugată, în determinarea tarifelor de primă maxime (inclusiv la propunerea transportatorilor), și marja de profit, aceasta urmând a fi cuantificată şi, nu în ultimul rând, fost revizuită formula de calcul.

„Metodologia de calcul respectă atât legislaţia aplicabilă (OUG 54/2016 art. 18 alin. 1 şi art. 36 alin. 3), cât şi practicile actuariale general acceptate. Metodologia se va aplica pe baza de date solicitate de la toate societăţile de asigurări, inclusiv de la societatea Carpatica, actualizată la data de 30 iunie 2016. În zilele următoare, ASF procedează la colectarea şi agregarea datelor, precum şi la analiza primară individuală etc, potrivit art.6 din metodologie”, se arată în comunicatul ASF.

Potrivit OUG 54/2016, ASF va stabili tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, respectiv până pe 19 octombrie 2016. Ulterior, acestea vor fi adoptate prin Hotărâre de Guvern şi făcute publice.

Citit 3111 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Octombrie 2016 12:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.