Un nou impozit pentru sectorul HORECA, de la 1 ianuarie 2017

Un nou impozit pentru sectorul HORECA, de la 1 ianuarie 2017
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De anul viitor, întreprinzătorii din sectorul HORECA (industria hotelieră şi a serviciilor alimentare, în special a unităţilor care pregătesc şi servesc alimente şi băuturi) vor plăti un impozit specific. Conform Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, în Monitorul Oficial al României nr. 812/14 octombrie 2016 a fost publicată Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Impozitul specific va fi plătit de persoanele juridice care desfăşoară activităţi corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 5510 - „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”; 5520 - „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”; 5530 - „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”; 5590 - „Alte servicii de cazare”; 5610 - „Restaurante”; 5621 - „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”; 5629 - „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”; 5630 - „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. Aşadar, de la 1 ianuarie anul viitor, vor plăti impozitul specific persoanele juridice care, la 31 decembrie 2016, au înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute mai sus şi nu se află în lichidare, potrivit legii.

Valoarea impozitului specific va diferi, după caz, în funcţie de CAEN-ul activităţii, rangul localităţii, suprafaţa de desfăşurare a activităţii, sezonalitatea şi numărul locurilor de cazare. Declararea şi plata impozitului specific se vor efectua semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul. În cazul în care, la data de 31 decembrie, inclusiv, firmele nu mai îndeplinesc condiţiile obligatorii pentru plata impozitului specific, vor comunica organelor fiscale teritoriale ieşirea din acest sistem de impunere, până la data de 31 martie, inclusiv, a anului următor. Firmele care, în cursul anului, realizează venituri şi din alte activităţi în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN menţionate mai sus, vor plăti pentru acestea impozitul „normal” pe profit.

Normele metodologice de aplicare a acestei legi vor fi elaborate în termen de 90 de zile de la data publicării sale în Monitorul Oficial.

Citit 2487 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2016 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.