Negocierile de la AFDJ au fost suspendate

Negocierile de la AFDJ au fost suspendate
Sediul AFDJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Reprezentanţii Sindicatului „Farul” la negocierile pentru noul contract colectiv de muncă de la nivelul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi au decis, joi, suspendarea negocierilor pe termen nelimitat. „Am cerut directorului general şi membrilor Consiliului de Administraţie să ne facă dovada reprezentativităţii pentru aceste negocieri. Suntem deja la a treia rundă de discuţii, iar noi am dovedit, încă de la prima întâlnire, că suntem reprezentativi la nivel de AFDJ şi că avem mandatul adunării generale a sindicatului să purtăm aceste negocieri. Din câte ştim noi, directorul general şi membrii CA au avut un mandat limitat din partea Ministerului Transporturilor, mandat care a expirat pe 10 septembrie. Am ajuns la a treia rundă, am trecut deja peste 70 de articole, iar directorul şi membrii CA nu ne-au dovedit nici până acum că mandatul le-a fost reînnoit de către minister. La negocieri, conform legii, partenerii sunt egali în drepturi. Eu am făcut dovada că sunt în mandat, aştept ca şi ei să o facă. Ne-au întrebat astăzi (joi – n.red.) că de ce nu avem încredere? Dar, din câte ştiu eu, mandatul primit de directorul general din partea CA este numai pentru negocierea CCM, nu şi pentru încheierea lui, astfel că există riscul să negociem degeaba. Aşa că am suspendat orice discuţii, până ni se demonstrează că şi directorul general, şi membrii CA sunt în mandat pentru finalizarea noului CCM”, ne-a declarat preşedintele Sindicatului „Farul”, Ştefan Frunză.

La rândul său, directorul general al AFDJ, Dorian Dumitru, ne-a spus: „Eu le-am explicat că nu e nevoie să se suspende negocierile, dar e opţiunea dânşilor. Mandatul a fost reînnoit prin ordin de ministru şi la ora actuală sunt în mandat valabil. Noi i-am propus dlui preşedinte Frunză să-i dau un certificat eliberat de Oficiul Registrului Comerţului, prin care să i se confirme că administratorii şi directorul general sunt cu mandat valid. Dar dânsul vrea ordinul de ministru, vrea contractele de mandat ale administratorilor, lucruri pe care eu nu am cum să i le dau fără acordul administratorilor. Dar când pleci la o negocieri, porneşti pe neîncredere? Eu simt aşa, ca pe o jignire personală. Sunt în mandat şi mă recunoşti ca director general atunci când vii să îmi soliciţi facilităţi prin alte adrese, iar când ne aşezăm la masa negocierilor spui că eu nu am mandat valid? Eu am prezentat hotărârea CA – pentru că ne jucăm cu documentele – prin care am fost mandatat să negociez. În final, după rezultatul negocierilor cu sindicatul, prezint rezultatul negocierilor şi atunci Consiliul de Administraţie mă mandatează să semnez şi contractul colectiv de muncă, cu propunerea noastră, să fie valabil pentru 2017-2018”.

Actualul contract colectiv de la nivelul AFDJ Galaţi expiră pe 31 decembrie 2016, astfel că salariaţii nu sunt afectaţi, cel puţin deocamdată, de aceste mutări strategice ale negociatorilor.

Citit 1998 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2016 11:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.