Înmatricularea pentru SRL şi PFA, gratuită de la 1 februarie
Foto: Foto: internet

Înmatricularea pentru SRL şi PFA, gratuită de la 1 februarie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Începând din februarie, înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau constituirea unei persoane fizice autorizate (PFA) va putea fi mult mai uşoară şi mai convenabilă financiar, antreprenorii fiind scutiţi de costurile percepute în prezent de Registrul Comerţului. Eliminarea, de la 1 februarie 2017, a taxelor percepute de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) la constituirea unei entităţi, fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc.) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală sau familială) este prevăzută în Legea nr. 1/2017, publicată recent în Monitorul Oficial şi care a mai eliminat, printre altele, taxa radio-TV şi timbrul de mediu. Legea prevede şi eliminarea taxelor percepute pentru înscrierea de menţiuni în Registrul Comerţului, cu scopul "de a încuraja antreprenoriatul şi de a îndepărta impedimentele în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv în România".

Taxa pentru înmatricularea unui SRL este, conform datelor ONRC, de 400 de lei, formată din 250 de lei - taxele de registru şi 150 de lei - un procent aplicat taxei de registru, pentru Fondul de lichidare şi Fondul de buletin, prevăzute de Legea nr. 85/2014. La suma amintită se adaugă tariful de publicare în Monitorul Oficial. Rezervarea denumirii SRL-ului costă, în prezent, 72 de lei.

Pentru un PFA, costurile de înfiinţare sunt de 144 de lei, dintre care 90 de lei reprezintă taxa de registru, iar 54 de lei, un procent aplicat taxei de registru. Rezervarea denumirii costă tot 72 de lei, fiind formată din: taxa de registru (45 de lei) şi un procent aplicat taxei de registru (50 la sută - Fondul de lichidare şi 10 la sută - Fondul de buletin), în valoare de 27 de lei.

Conform site-ului ONRC, există peste 30 de menţiuni care pot interveni pe perioada existentei unei persoane juridice şi a căror plată va fi eliminată.

Citit 9455 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2017 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.