NAVA amiral a flotei piscicole a Germaniei va fi construită la Galaţi!

NAVA amiral a flotei piscicole a Germaniei va fi construită la Galaţi!
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Grupul Damen şi ministerul german al Alimentaţiei şi Agriculturii (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung, BLE) au semnat în această săptămână, la Hamburg, contractul pentru construirea, în Şantierul Naval de la Galaţi, a unei nave destinate cercetării piscicole şi oceanografiei (Fisheries Research Vessel), ce va deveni «nava amiral» a flotei piscicole coordonate de autorităţile germane.

Ministerul federal german al Agriculturii a atribuit Grupului Damen contractul de construire şi livrare a acestei importante nave oceanografice în urma unei licitaţii derulate la nivel european de Federal Waterways Engineering and Research Institute (Bundesanstalt für Wasserbau, BAW). Astfel, în competiţie cu toate marile şantiere navale europene, se (re)confirmă capacitatea navaliştilor gălăţeni de a realiza nave speciale de o complexitate deosebită.

"Cu această navă, ce va purta numele «Walther Herwig» (după numele fondatorului pisciculturii germane moderne – n.r.), ministerul federal german al Alimentaţiei şi Agriculturii (BMEL) va sprijini programele de cercetare în domeniul pescuitului şi oceanografiei. Pentru a veni în întâmpinarea acestui obiectiv, Damen va construi «Walther Herwig» la cele mai înalte standarde ştiinţifice şi tehnologice în materie de protecţie a mediului", se precizează într-un comunicat de presă al Grupului Damen.

Nava, cu o lungime de 85 de metri şi o lăţime de 17,49 de metri, va fi cea mai mare şi cea mai importantă navă deţinută de ministerul german al Agriculturii. Pe lângă cei 26 de membri ai echipajului, la bord vor putea fi găzduiţi şi 26 de oameni de ştiinţă.

În materie de facilităţi şi echipamente ştiinţifice, nava "Walther Herwig" va fi dotată cu două hangare, zone de laboratoare şi echipamente de pescuit în scopuri de cercetare. Pentru studiile oceanografice, echipa ştiinţifică va avea la dispoziţie inclusiv echipamente ce-i vor permite cercetări până la o adâncime de până la 6.000 metri.

Cu ocazia ceremoniei de semnare a contractului, la sediul BLE din Hamburg, directorul comercial pentru Europa al Damen, Frank de Lange, a declarat : "Suntem mândri că am desemnaţi câştigătorii acestui important contract, pentru o navă de cercetare atât de avansată. Aşteptăm cu interes să cooperăm cu autorităţile germane pe toată perioada de construire a acestei nave".

Nava "Walther Herwig", ce va fi construită în Şantierul Naval Damen Galaţi, se va face în baza unui proiect realizat în colaborare cu compania norvegiană de arhitectură navală Skipsteknisk, termenul de livrare fiind ianuarie 2020.

Construirea de nave speciale este, în prezent, unul din punctele forte ale SN Damen Galaţi. În domeniul cercetării ştiinţifice, şantierul gălăţean a semnat anul trecut şi contractul pentru livrarea spărgător de gheaţă, parte a unui proiect mai amplu al Diviziei Antarctica a Australiei.

Colaborarea la nivel de grup permite SN Damen Galaţi abordarea unor proiecte complexe, inclusiv din domeniul militar. În aceste condiţii, pare cel puţin bizară atitudinea autorităţilor române de a pune sub semnul întrebării contractul de realizare, la Damen Galaţi, a patru corvete pentru flota militară, în condiţiile în care, încă de anul trecut, Ministerul Apărării a ajuns la concluzia că proiectul Damen - Sigma 10514 este cel mai performant dintre cele 13 oferte analizate din punct de vedere strategic şi economic.

Citit 7974 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2017 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.