Epava navei „Transilvania”, scoasă la vânzare

Epava navei „Transilvania”, scoasă la vânzare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ce a mai rămas din „Lebăda Mediteranei” va fi vândut ca fier vechi, cu un preţ de pornire a licitaţiei de sub un milion de lei *

Destinul zbuciumat al navei „Transilvania”, a cărei epavă a zăcut timp de 30 ani pe fundul Dunării, se va încheia printr-o licitaţie de fier vechi.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi a anunţat că va organiza, în ziua de 19 august, la sediul instituţiei, o licitaţie publică pentru atribuirea spre valorificare a deşeurilor de fier rezultate în urma operaţiunilor de ranfluare ale epavei. Valoarea de pornire a licitaţiei va fi de 847.700 lei, cantitatea de fier vechi estimată fiind de aproximativ 3.460 tone. În prezent, preţul deşeurilor de fier vechi este 245 lei pe tonă.

Procedura de atribuire a ce a mai rămas din „Lebăda Mediteranei” se va face pentru întreaga cantitate de deşeuri şi, potrivit DGFP Galaţi, la licitaţie poate participa orice societate care are ca obiect de activitate recuperarea materialelor şi valorificarea deşeurilor metalice.

Desigur, există o serie de condiţii, printre care constituirea unei garanţii de participare reprezentând zece la sută din valoarea de pornire a licitaţiei, sumă ce se depune într-un cont al Trezoreriei Municipiului Galaţi. Nu în ultimul rând, ofertanţii trebuie să prezinte o scrisoare de bonitate financiară eliberată de o bancă comercială şi o dovadă că nu au obligaţii fiscale restante.

Preţul final de vânzare stabilit în urma licitaţiei include fondul de mediu de 3 la sută, sumă ce va fi virată de societatea adjudecătoare într-un cont special.

Până în prezent, din epava navei „Transilvania” au fost scoase deja două segmente, lucrările urmând să se finalizeze în aproximativ două luni. Valoarea contractului încheiat între Administraţia Portuară a Dunării Maritime (APDM) Galaţi şi Superquatro Grup, executantul lucrării, este de 3,8 milioane de euro, plata urmând să se facă după finalizarea ranfluării.

După cum v-am relatat în paginile „Vieţii libere”, nava „Transilvania”, destinată croazierelor pe Marea Neagră şi Marea Mediterană, şi-a găsit sfârşitul pe 9 septembrie 1979, când, din cauza unei ancorări defectuoase şi a scăderii apelor, s-a răsturnat în Portul Comercial, blocând total danele 18-21.

Citit 2212 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.