ArcelorMittal REFUZĂ, deocamdată, subvenţiile de stat pentru ucenici. ”Studiem în continuare această posibilitate”

ArcelorMittal REFUZĂ, deocamdată, subvenţiile de stat pentru ucenici. ”Studiem în continuare această posibilitate”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

A angajat peste 150 de ucenici în ultimii ani, printr-un proiect al Şcolii de Ucenici ajuns deja la cea de-a treia ediţie şi care a primit premiul special „Z.Generation” la ediţia din acest an a Galei premiilor de excelenţă în resurse umane. Cu toate astea, combinatul ArcelorMittal Galaţi refuză să intre, deocamdată, în programul guvernamental prin care firmelor li se decontează salariul minim pe economie dacă angajează ucenici.

Guvernul Grindeanu a aprobat, recent, o lege prin care firmelor care încadrează ucenici şi stagiari li se va deconta salariul minim pentru aceştia. Astfel, un angajator care acceptă să formeze la locul de muncă un ucenic va primi pentru acesta, pe toată perioada acestei calificări, suma de 250 de euro lunar.

Una dintre firmele gălăţene care a angajat foarte mulţi ucenici în ultimii ani, peste 150, este combinatul siderurgic ArcelorMittal, prin proiectul Şcoala de Ucenici, ajuns la a treia ediţie. Totuşi, reprezentanţii combinatului gălăţean consideră că ArcelorMittal nu este eligibil pentru programul subvenţionat de stat şi refuză să participe la el, cel puţin deocamdată.

„Orice măsură care încurajează companiile să angajeze este de salutat. Dar, în același timp, autoritățile trebuie să ia măsuri rapide de sprijin pentru învățământul tehnic, pentru ca acesta să îşi adapteze curricula la realitățile economiei românești. Nu în ultimul rând, din păcate, posibilele efecte pozitive ale aceastei măsuri sunt umbrite de creșterea administrativă a salariului minim, măsură care afectează companiile atâta vreme cât o asemenea decizie nu este legată de întărirea productivității muncii și poate distorsiona structura salariilor. Pentru noi, oamenii reprezintă cea mai importantă resursă. Vom studia măsurile luate de autorități și le vom aplica dacă acestea sunt în acord cu prioritățile noastre”, a declarat Bruno Ribo, directorul general al combinatului ArcelorMittal Galaţi.

Reprezentanţi ai combinatului susţin că unul dintre motivele pentru care ArcelorMittal nu este eligibil pentru acest program îl reprezintă obligaţia de a ţine angajat un ucenic timp de trei ani. Poate, pur şi simplu, se dovedeşte că persoana respectivă nu face faţă cerinţelor postului, şi atunci de ce să-l ţinem trei ani? - afirmă aceştia. „În actuala formă a noii hotărâri de Guvern, nu putem fi eligibili, dar continuăm să studiem această posibilitate”, ne-a confirmat Dorian Dumitrescu, country communicator ArcelorMittal Galaţi.

Ieri, la clubul ArcelorMittal din Ţiglina I, a avut loc ceremonia de absolvire a primei etape de pregătire pentru cea de-a treia serie a Şcolii de Ucenici, cea mai numeroasă de până acum. 127 de tineri au început seria, din ei au rămas 120, care au învăţat şi lucrat, timp de şase luni, alături de mentori, iar dintre aceşti absolvenţi, doar 110 vor fi aleşi. Ei vor fi angajaţi cu acte în regulă şi vor intra, practic, la lucru începând de astăzi.

În perioada octombrie-noiembrie 2017, ArcelorMittal va lansa cea de-a patra ediţie a Şcolii de Ucenici, după care speră să facă cel puţin 100 de noi angajări. În premieră, ediţia din toamnă va fi deschisă şi tinerilor de peste 25 de ani.

Sursa foto: ArcelorMittal Galaţi

Citit 5395 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2017 03:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.