CREDITE pentru IMM-uri, garantate de stat

CREDITE pentru IMM-uri, garantate de stat

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia, pentru accesul la finanţare, de sprijin de la stat constând în garantarea a 50 la sută din creditele pentru investiții şi din liniile de creditare pentru finanțarea capitalului de lucru, prevede Programul „IMM Invest România”, adoptat de guvern printr-un memorandum.

Programul multianual „IMM Invest România” este conceput pentru încurajarea și stimularea dezvoltării IMM-urilor, cu alocări anuale ale plafonului de garantare pentru emiterea garanțiilor de stat. Programul va fi pus în aplicare după adoptarea unui ordin comun al ministrului Finanțelor Publice și al ministrului Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Conform unui comunicat al guvernului, garanțiile vor fi în contul și în numele statului, acordate de Fondul Național de Garantare a IMM-urilor ( FNGCIMM) în limita unui plafon anual. Beneficiarii eligibili sunt toți operatorii economici care se încadrează în categoria IMM, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderilor familiale, cu excepția următoarelor sectoare de activitate: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri,  producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție.

Garanția de stat se poate acorda fiecărui beneficiar participant în cadrul programului, pentru un singur credit pentru realizarea investițiilor şi pentru un singur credit pentru finanțarea capitalului de lucru, în procent de 50 la sută din valoarea fiecărei finanțări, exclusiv dobânzi, comisioane și speze bancare aferente creditului garantat.

În cazul creditelor de investiţii, valoarea maximă a garanţei de stat este de 5 milioane de lei, pentru o valoare maximă a creditului de 10 milioane, pe o perioadă de cel mult 10 ani. În cazul liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, garanţia acordată de stat va fi de maximum 2,5 milioane lei, pentru un credit de până la 5 milioane pe o perioadă de 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii în vederea rambursării cu maximum 24 luni.

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate care pot fi acordate unui singur beneficiar este de 10 milioane lei.

Sursa foto: Internet

Citit 1044 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2017 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.