Evaluaţi acest articol
(78 voturi)
14 comentarii

În Şantierul Naval Damen Galaţi au început lucrările la spărgătorul de gheaţă destinat Australian Antarctic Division (AAD). Ceremonia de tăiere a primei bucăţi de oţel la noul proiect - Damen Antarctic Supply Research Vessel (ASRV), unul dintre cele mai importante pe care şantierul gălăţean le-a avut în ultimii ani – s-a desfăşurat joi, 31 mai, în prezenţa unor reprezentanţi la vârf ai Grupului Damen, ai ADD, precum şi ai Serco Defence, contractor al Guvernului australian.

“Întreaga echipă este nerăbdătoare să construiască această navă, care nu este doar un spărgător de gheaţă, ci şi o navă de cercetare şi o navă de asistenţă tehnică, toate combinate într-una singură”, a declarat Joop Noordijk, Project Director în cadrul Grupului Damen. După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţă liberă”, construcţia navei este parte a unui contract mai amplu – estimat la 1,2 miliarde de dolari – în care este inclusă proiectare, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. Nava reprezintă cea mai mare investiţie a guvernului federal australian din programul destinat Antarcticii. Construcţia navei propriu-zise este estimată la circa 200 de milioane de dolari.

„Nava este una multifuncţională, capabilă să execute o multitudine de misiuni menite să susţină staţiile de cercetare dispersate din punct de vedere geografic, poate acorda asistenţă în operaţiunile cu elicoptere, va avea un rol şi în misiunile de cartografiere subacvatice şi va putea să desfăşoare o multitudine de activităţi ştiinţifice în Oceanul Antarctic”, a explicat la rândul său Rob Bryson, program manager în cadrul Australian Antarctic Division.

Nava va furniza celor trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţiei din insula Macquire încărcătură, echipamente şi personal. Fiind o navă de cercetare, cu facilităţi de laborator extinse, va putea găzdui până la 116 oameni de ştiinţă şi va permite staţionarea a patru elicoptere şi două ambarcaţiuni de aterizare. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 tone. Dincolo de aceste aspecte, însă, arhitectura navală este una ergonomică, bazată inclusiv pe un sistem modular de gestionare a spaţiilor ce ţin de activităţile de laborator sau cu caracter ştiinţific.

Potrivit directorului executiv al Serco Australia, Mark Irwin, spărgătorul de gheaţă destinat Guvernului Australian va fi livrat în anul 2020, urmând să aibă o perioadă de exploatare de cel puţin 30 de ani.

Citit 34317 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2017 13:13

14 comentarii

 • postat de UN SCLAV ROMÂN DIN GERMANIA Luni, 12 Iunie 2017 11:08 Link la comentariu
  1
  3

  ROMÂNIA SI ROMÂNII , INCA IN TIMPURILE CELE MAI STRAVECHI ,AU AVUT SI AU STATUT DE SCLAVI....!!! CREDEȚI CA GENERAȚIA MEA , A VOASTRĂ SAU CELE VIITOARE , VOR PUTEA SCHIMBA CEVA.....!? CATEGORIC...NU..!!!!!! ASA CĂ ÎNVĂȚAȚI-VA SI VOI '' INTELECTUALITATEA '' ROLURILE SI O SA TRĂIȚI FERICIȚI (MAI PUȚIN ), PÂNĂ LA ADÂNCI BĂTRÂNEȚI....!!! ȘTIU CĂ VĂ ESTE FOARTE GREU DAR DIN PACATE ASTA-I SI SOARTA VOASTRĂ....!!! SI VOI SUNTEȚI ROMÂNI..!!! MAI SUNTEȚI MÂNDRI ....??? DACA NU..... CARE AVEȚI FETE, ORGANIZAȚI-LE CĂSĂTORIA IN ȚĂRILE CIVILIZATE DIN CATEGORIA CEALALTĂ SI TRIMITEȚI-LE ACOLO , CĂCI ALTFEL VI LE TRIMIT SOȚII '' LA STRADA '' ASTA-I ROMÂNIA...!!! EXPLOATAREA OMULUI DE CATRE OM...!!! DECI : CONCLUZIE... OLANDEZII SI ALȚII SUNT PANTALONI SCURȚI PE LANGA NOI..... DESPRE CE VORBIM..?!

  Raportează
 • postat de Bine spus : Marți, 06 Iunie 2017 13:06 Link la comentariu
  5
  10

  Damen (Olanda) a dat lovitura !
  Santierul (Galati)...s-a ales cu firimiturile !

  Raportează
 • postat de Comentariu la comentarii Duminică, 04 Iunie 2017 14:17 Link la comentariu
  28
  18

  O intrebare pentru cei nemultumiti de salariile de la Damen : De ce nu va dati cu totii demisia, in bloc, ca sa le faceti un rau olandezilor ?! Doar nu v-a luat nimeni cu japca de acasa si nu va tine sechestrati in santier ! :)))
  O intrebare si pentru cei care va bateti capul cu probleme din astea ... existentiale, abisale : daca tot sunt romanii superiori altora, atunci de ce fac ei regulile la noi in tara si nu noi, la ei in tara ...?!

  Raportează
 • postat de Corsicanu Duminică, 04 Iunie 2017 09:14 Link la comentariu
  7
  30

  Pacat ca nu dau bani si la oameni. Din ce am inteles de la cei care lucreaza in Damen Galati, le pleaca muncitorii cu sutele in fiecare luna si sunt nevoiti sa reangajeze pensionari. Muncitorii romani navalisti sunt bine pregatiti si sunt primiti cu bratele deschise oriunde se duc, pe salarii de 4-5 ori mai mari, asa ca de ce ar sta? Si din ce am inteles, Damen Galati plateste cel mai prost din Romania, Braila sau Tulcea stand mult mai bine din punctul asta de vedere. Si chiar si aceste santiere au probleme cu recrutarea de personal.

  Raportează
 • postat de chichita Duminică, 04 Iunie 2017 06:24 Link la comentariu
  11
  32

  Damen- puscarie cu mancare de acasa!

  Raportează
 • postat de furculision Sâmbătă, 03 Iunie 2017 13:45 Link la comentariu
  2
  38

  @Jack - Sunt eu, ala "dus cu capu"
  Mai incerc o data sa-ti explic si gata...

  Citat: "Cum te-ai simti daca ai fi cetatean olandez?"...

  Eu ma simt F. BINE, pt. ca sunt CETATEAN ROMAN!!!

  Cum se simt olandezii, e pt. mine IRELEVANT! Avem si noi somerii nostri!

  Am face la fel daca am fi in stare! Deocamdata ne dau altii de munca, pt. ca... bla, bla bla...

  Si sunt mandru ca suntem un stare sa construim nave la standardele internationale!!!
  Poate invatam sa facem si drumuri la aceleasi standarde... sa mai vina si alti investitori in orasul asta uitat de lume!

  Asta e UE si e bine asa!

  Raportează
 • postat de Anonim Sâmbătă, 03 Iunie 2017 12:36 Link la comentariu
  3
  27

  La toate aceste cheltuieli(1,2 mil.) va dati seama ca doar in jur de 25% se vor epuiza doar pe materiale,manopera si tot ceea ce include aceasta constructie de nava si restul de bani sunt papati de comania mama?Normal,daca forta de munca ieftina si pe deasupra calitativa dar in termeni foarte scurti in care personalul productiv va fi exploatat la maxim pe bani de mizerie se poate atinge acest record,in Olanda sau alte santiere ale acestei companii "Damen" nu ar fi resit aceasta realizare.Bravo lor ca de munca nu ducem lipsa!

  Raportează
 • postat de Terente Sâmbătă, 03 Iunie 2017 12:29 Link la comentariu
  3
  26

  pt@Nicu: Constanta nu poate inlocui Rotterdam niciodata; nici Marea Neagra, Atlanticul....complicat de crezut ca poti avea intr-o mare enclavata ca a noastra, unde exista un potential de conflict militar permanent, interese comerciale de anvergura celor din estuarul Rinului. Constanta nu poate "creste" decat limitat chiar in eventualitatea intrarii Romaniei in Shengen. De la 50 milioane tone marfuri in cazul Constantei la 400mil/t pt. Rotterdam e cam mult, nu crezi?

  Raportează
 • postat de Nicu Sâmbătă, 03 Iunie 2017 10:36 Link la comentariu
  12
  31

  Tu vorbesti despre aceeasi olandezi care blocheaza intrarea noastra in spatiul Schengen pentru a nu se muta intrarea marfurilor din Asia de la Rotterdam la Constanta?

  Raportează
 • postat de Toteu Sâmbătă, 03 Iunie 2017 10:34 Link la comentariu
  3
  25

  Poate olandezii din Olanda au alta nava de facut! Te-ai interesat?

  Raportează
 • postat de Roman Sâmbătă, 03 Iunie 2017 08:26 Link la comentariu
  4
  27

  @Jack cred ca nu ai citit articolul. Costul total al proiectului este de 1,2 miliarde de dolari, grosul (insemnand proiectarea) se duce in Olanda iar 200 milioane de lei (insemnand constructia propriu-zisa: salarii pentru galateni si materia prima) se face la Galati.

  Raportează
 • postat de Jack , tu esti dus cu capu.. Sâmbătă, 03 Iunie 2017 08:19 Link la comentariu
  6
  37

  santierele navale olandeze ( si nu numai) , sunt pline de sudori , lacatusi navali , tubulatori , vopsitori din Romania.
  Si asta nu pentru faptul ca le furam locurile de munca , ci pentru faptul ca olandezii nu se mai "streseaza"' , cu asemenea activitati. In schimb firmele olandeze lucreaza la amenajarile interioare , traseele electrice , montat echipamente , etc.
  Am putea spune , fara modestie , ca le-am relansat industria navala , caci unde ar mai lucra firmele olandeze....daca nu ai ,ce este mai important ( si mai greu) , corpul navei si tubulaturile.
  Iar ca realitate (daca ai cunoaste situatia santierului) , olandezii nu se mai muta in est , ci in China...evident in defavoarea noastra.

  Raportează
 • postat de furculision Sâmbătă, 03 Iunie 2017 07:51 Link la comentariu
  3
  41

  @ Jack - Doar pt informare

  Damen are santiere in toata lumea:

  Polonia,Anglia, Romania, Suedia, Norvegia, Franta ,Ukraina, Turcia, Africa de Sud, Brazilia , Curacao, Emiratele Arabe, SUA, Qatar, China, Vietnam, Indonezia, Australia, Singapore.

  Atat pt. constructia de nave cat si pt. mentenanta.

  Cred ca motivul este altul, atata timp cat firma "mama" din Olanda functioneaza normal.

  Motivul ar putea fi dat de comenzile f. multe, cat si calitatea executiei acestora!

  Vestea cea mai buna este aceea ca ne-au ales pt. ca suntem in stare !!!

  Raportează
 • postat de Jack Sâmbătă, 03 Iunie 2017 00:55 Link la comentariu
  44
  25

  Pe deoparte este buna vestea. Buna pentru romanii care lucreaza in santierul galatean. Pe de cealalta parte, este rea vestea. Rea pentru olandezii care lucreaza in santierul din Olanda si care vor fi trimisi pe la somaj pentru ca nu prea au de munca. 200 milioane costul de productie in Romania unde costurile cu forta de munca sunt mici. Acest proiect ar fi costat peste 300 milioane in Olanda, unde costurile cu forta de munca sunt mult mai mari. Cum te-ai simti daca ai fi cetatean olandez? Da...stiu. Nu prea bine. Bun venit in marea comunitate europeana, unde europenii din est se muta in vest pentru salarii mai mari si unde firmele din vest se muta in est pentru costuri cu forta de munca mai scazute! Genial!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.