SUPERNAVA de 200 milioane de dolari! DAMEN a dat lovitura! Spărgător de gheaţă pentru Antarctica (VIDEO)

SUPERNAVA de 200 milioane de dolari! DAMEN a dat lovitura! Spărgător de gheaţă pentru Antarctica (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(78 voturi)

În Şantierul Naval Damen Galaţi au început lucrările la spărgătorul de gheaţă destinat Australian Antarctic Division (AAD). Ceremonia de tăiere a primei bucăţi de oţel la noul proiect - Damen Antarctic Supply Research Vessel (ASRV), unul dintre cele mai importante pe care şantierul gălăţean le-a avut în ultimii ani – s-a desfăşurat joi, 31 mai, în prezenţa unor reprezentanţi la vârf ai Grupului Damen, ai ADD, precum şi ai Serco Defence, contractor al Guvernului australian.

“Întreaga echipă este nerăbdătoare să construiască această navă, care nu este doar un spărgător de gheaţă, ci şi o navă de cercetare şi o navă de asistenţă tehnică, toate combinate într-una singură”, a declarat Joop Noordijk, Project Director în cadrul Grupului Damen. După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţă liberă”, construcţia navei este parte a unui contract mai amplu – estimat la 1,2 miliarde de dolari – în care este inclusă proiectare, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. Nava reprezintă cea mai mare investiţie a guvernului federal australian din programul destinat Antarcticii. Construcţia navei propriu-zise este estimată la circa 200 de milioane de dolari.

„Nava este una multifuncţională, capabilă să execute o multitudine de misiuni menite să susţină staţiile de cercetare dispersate din punct de vedere geografic, poate acorda asistenţă în operaţiunile cu elicoptere, va avea un rol şi în misiunile de cartografiere subacvatice şi va putea să desfăşoare o multitudine de activităţi ştiinţifice în Oceanul Antarctic”, a explicat la rândul său Rob Bryson, program manager în cadrul Australian Antarctic Division.

Nava va furniza celor trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţiei din insula Macquire încărcătură, echipamente şi personal. Fiind o navă de cercetare, cu facilităţi de laborator extinse, va putea găzdui până la 116 oameni de ştiinţă şi va permite staţionarea a patru elicoptere şi două ambarcaţiuni de aterizare. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 tone. Dincolo de aceste aspecte, însă, arhitectura navală este una ergonomică, bazată inclusiv pe un sistem modular de gestionare a spaţiilor ce ţin de activităţile de laborator sau cu caracter ştiinţific.

Potrivit directorului executiv al Serco Australia, Mark Irwin, spărgătorul de gheaţă destinat Guvernului Australian va fi livrat în anul 2020, urmând să aibă o perioadă de exploatare de cel puţin 30 de ani.

Citit 37120 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2017 13:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.