Companiile, identificate după un cod unic european

Companiile, identificate după un cod unic european
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Agenţilor economici, indiferent de forma lor de organizare - firme sau persoane fizice autorizate (PFA) - care se vor înmatricula în Registrul Comerţului începând din această săptămână li se va aloca un identificator unic la nivel european (EUID), prin Sistemul Informatic Integrat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), care va fi evidenţiat în cuprinsul certificatului de înregistrare emis de oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunale.

Noul cod european se adaugă elementelor de identificare deja existente la nivel naţional, respectiv Numărul de Înmatriculare la Registrul Comerţului şi Codul unic de identificare fiscală (CUI). Codul european (EUID) va permite contribuabililor să fie identificaţi în sistemul de interconectare a Registrelor Comerţului din statele membre ale Uniunii Europene, din care face parte şi ONRC. De asemenea, prin punerea în aplicare a acestui sistem, oricine va putea obţine prin intermediul platformei online a Registrului Comerţului informaţii despre agenţii economici înregistraţi în ţările UE.

Pe partea legislativă, prevederile privind alocarea identificatorului EUID sunt cuprinse în „Legea nr. 152/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în Registrul Comerţului”, publicată în Monitorul Oficial nr. 519/13.07.2015, document prin care este asigurată transpunerea normelor europene în ceea ce priveşte interconectarea registrelor centrale ale comerţului şi ale societăţilor.

Pe partea practică, de procedură, ONRC vine cu o serie de precizări: „În ceea ce privește profesioniştii înregistraţi în Registrul Comerţului anterior datei de 7 iulie 2017, aceştia nu sunt obligaţi să îşi preschimbe certificatul de înregistrare existent. În cazul în care doresc acest lucru, au posibilitatea să solicite în mod expres emiterea unui nou certificat de înregistrare conţinând şi identificatorul unic la nivel european - EUID, prin completarea şi depunerea cererii de înregistrare (formular-tip) la care vor ataşa vechiul certificat de înregistrare. De asemenea, acesta poate fi eliberat odată cu înregistrarea altor menţiuni în Registrul Comerţului".

Cererea de înregistrare (formular-tip) se depune la oficiul Registrului Comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială companiile şi-au stabilit sediul social. Aceasta poate fi obținută direct de la sediile oficiilor Registrului Comerţului de pe lângă tribunale sau accesând pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, www.onrc.ro, secţiunea "Menţiuni", subsecţiunea "Persoane Juridice", ghidul referitor la "Menţiuni prevăzute la punctul 4.6. din cererea de înregistrare".        

Citit 1372 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iulie 2017 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.