Condiţiile de creditare impuse de bănci pun companiile pe fugă

Condiţiile de creditare impuse de bănci pun companiile pe fugă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Chiar dacă pe piaţa bancară există un exces de lichiditate – peste 3 miliarde de euro, companiile nu se înghesuie să contracteze credite pentru derularea unor investiţii, fapt ce afectează dezvoltarea mediului economic, avertizează Banca Naţională a României (BNR).

Dacă este să ne referim la judeţul Galaţi, volumul împrumuturilor realizate de agenţii economici a scăzut în ultimele 12 luni cu nu mai puţin de 100 milioane de lei, adică echivalentul a peste 22,2 milioane de euro, ceea ce nu-i puţin pentru un judeţ care oricum are sincope în materie de dezvoltare.

Potrivit analizelor realizate de BNR la nivel naţional, peste 12.000 de firme au un potenţial total de creditare de peste 5 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), cu toate acestea nu se grăbesc să facă împrumuturi pentru investiţii.

"Un potenţial nefolosit. Adică sunt firme foarte bune, cu profitabilitate mult peste medie şi cu un grad de îndatorare mult sub medie", arăta viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea. Mai mult, acesta a precizat că deşi potenţialul de creditare cel mai mare se află în industrie, pe acest segment se înregistrează cel mai mic flux de credite, în timp ce în sectorul imobiliare s-a depăşit potenţialul de creditare sănătoasă. În plus, chiar şi când se fac investiţii, acestea rămân la un nivel relativ redus. Din aproximativ 600.000 de firme analizate de BNR, doar 139.000 au făcut investiţii, valoarea medie a acestora situându-se sub 100.000 euro/societate.

Nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor, cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei şi clauzele contractuale ale instituţiei creditoare au fost principalele dificultăţi ale companiilor în accesarea finanţărilor de la bănci, potrivit ultimului sondaj privind creditarea realizat de BNR. Aşa se face că, pe piaţa bancară gălăţeană, creditele totale contractate de companii erau, la sfârşitul lunii mai, de 1.415 milioane de lei, faţă de 1.510 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe categorii de credite, împrumuturile în moneda naţională rămân predominante, cu un total de 1.007 milioane de lei, în timp ce creditele în valută destinate firmelor au ajuns la echivalentul a 408 milioane de lei.

În paralel cu limitarea accesului la creditare se observă şi o scădere a resurselor proprii de care mai dispun companiile. La sfârşitul lunii mai, firmele gălăţene mai deţineau depozite la termen sau rambursabile după notificare de doar 257,6 milioane de lei, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut rezervele erau de 418,2 milioane de lei. În ceea ce priveşte disponibilităţile la vedere, lucrurile sunt ceva mai echilibrate, firmele gălăţene având la dispoziţie 694,7 milioane de lei, mai mult cu 50 milioane de lei faţă de anul trecut.

Citit 1095 ori Ultima modificare Joi, 06 Iulie 2017 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.