Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
3 comentarii

În 93 la sută din companiile private româneşti, lucrătorii nu au dreptul să constituie sindicate (deoarece aceste firme au sub 15 angajați), deși acest drept este garantat de Constituția României și de convenții și tratate internaționale, informează Cartel ALFA. În aceste companii, sunt angajați un sfert din lucrătorii din mediul privat.

„Din cauza condiționărilor abuzive, nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector. Dacă în 2011, existau 14 CCM-uri la nivel de sector, acum sunt zero. La nivel de companii, în 2016 erau 9.366 de contracte colective de muncă active, pentru mai puţin de 2 la sută din totalul întreprinderilor. Cea mai mare parte dintre aceste contracte colective – peste 85 la sută - sunt semnate de reprezentanții salariaților, de cele mai multe ori desemnați de însuși managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste așa-zise negocieri este minimă. Totodată, numărul lucrătorilor pe salariul minim a crescut exponențial în cei şapte ani scurşi de la modificarea Legii dialogului social (de la 8 la sută în 2011 la peste 30 la sută  în prezent), iar migrația forței de muncă a atins cote alarmante”, mai spun sindicaliştii.

Citit 1142 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2017 16:35

3 comentarii

 • postat de geo Duminică, 15 Octombrie 2017 19:54 82.78.249.*** Link la comentariu
  0
  0

  Cereti sindicat sunt foarte multe firme cu peste 15 angaati care nu au.In primul rind de vina sunt oamenii ca nu si cer drepturile,si mai ales din lasitate,si in al doilea rind din necunoastere.Sunt sigur ca multi nu stiu ca chiar daca muncesti fara contract de munca,adica la negru patronul este obligat sa ti dea salariul .Mai este si presa care ar trebui sa informeze mai mult.Sa nu mai vorbim de marile sindicate care au promis ca o sa ajute,dar au uitat dupa ce sau ajuns,ma refer la solidaritatea din combinat,si nu numai unde multi lideri sunt aserviti patronilor.Succes

  Raportează
 • postat de lucrator Sâmbătă, 14 Octombrie 2017 00:09 5.13.194.*** Link la comentariu
  1
  1

  Daca vorbesti de sindicat la firma privata, a doua zi esti somer. Am auzit cu urechile mele cand patronul a interzis cu subiect,predicat si amenintari organizarea lucratorilor in sindicat.

  Raportează
 • postat de Marilena Joi, 12 Octombrie 2017 19:34 82.76.9.*** Link la comentariu
  1
  7

  Cine protejează angajații daca dorind sa se afilieze unui sindicat sunt hărțuiți de angajator ? Cui se pot adresa?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.