Sfânta zi a mâinii lui Eminescu

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Gălăţenii şi-ar putea trece fără probleme în calendarul sărbătorilor o nouă zi marcată cu roşu: Sfânta zi a mâinii lui Eminescu, mai exact a mâinii muzei Poetului. Desfăşurată cu religiozitate în fiecare an înainte de 15 ianuarie – ziua de naştere a lui Eminescu, şi undeva după Sf. Ion, ceremonia din parcul central al Galaţiului are acelaşi tipar: artistul plastic Gheorghe Andreescu aduce din depozit o mână nouă pentru muza lui Eminescu, pentru a o înlocui pe cea veche, care este furată, cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună, an de an. Apoi, în prezenţa presei, artistul lipeşte mâna cea nouă, pentru ca statuia Poetului să nu rămână ciuntită chiar de ziua lui. După ce trece şi 15 ianuarie, Dumnezeu cu mila! Mai vorbim pe 15 iunie, când e comemorarea. Este pentru al cincisprezecelea an la rând când Andreescu „repară” mâna muzei. Nici el nu mai ştie câte replici ale mâinii a confecţionat. E ca un fel de competiţie între autorităţi şi hoţii de mâini, competiţie pe care o câştigă cei din urmă. Anul ăsta, autorităţile au fost cât pe ce să câştige ele „concursul”; mâna a rezistat aproape un an întreg pe monumentul din Parcul Eminescu, dar a fost furată, în cele din urmă, înainte de Crăciun, cu doar câteva săptămâni înainte de 15 ianuarie. Cu toate că parcul beneficiază de serviciile unei firme de pază, iar statuia este monitorizată video, mâna continuă să dispară. Vandalism, teribilism, proastă creştere, adrenalină... gestul poate fi explicat în multe feluri, însă nu şi înţeles. De partea cealaltă, reacţia autorităţilor de a pune la loc de fiecare dată mâna furată pare a fi ca munca lui Sisif, una inutilă. Nici măcar nu mai e mâna originală. Până la urmă, ce încercăm să demonstrăm astfel? Că suntem mai buni decât părem? E mai valoros monumentul Poetului cu mâna muzei, decât fără? Venus din Milo nu are niciun braţ, dar uitaţi-vă ce bine îi merge! Acum serios, statuia lui Eminescu fără mâna muzei indică un adevăr dureros, ne arată cum sunt Galaţiul şi gălăţenii mileniului trei. Poate ar fi bine ca această încăpăţânare în înlocuirea mâinii furate să o canalizăm şi spre alte aspecte. Cum ar fi, de exemplu, să ne alegem o zi din an, oricare, şi până atunci să astupăm toate gropile din oraş. Sau să strângem toţi câinii maidanezi. Sau să reabilităm toate clădirile istorice ale Galaţiului. Sau să ridicăm toate rablele din parcări ori de pe spaţiul verde. Sau să facem refugii adevărate în toate staţiile de autobuz. Sau... Sau...

Citit 1283 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2018 20:43

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Georgel
  Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018 07:45
  95.76.33.***
  La inaugurare acest parc era împrejmuit cu un gard înalt din fier forjat, cu o poartă mare, dublă, orientată spre str. Domnească, care se încuia noaptea. Avea un grădinar permanent, propriu, a cărui locuință era în apropiere.

  Statuia a fost inaugurată mult mai târziu, inițial pe colțul dinspre str. Domnească, apoi a fost mutată cam pe locul actual, dar soclul era mult mai înalt și în plin spațiu verde, fără cale de acces spre monument.

  În perioada comunistă statuia a fost mutată de trei ori, inițial pe locul viitorului magazin Modern, apoi în Grădina Publică, ambele cu supraînălțare și în plin spațiu verde cu flori. În final înapoi, la loc, în poziția actuală, dar pe un soclu scund și înconjurat de o terasă circulabilă largă, așezată pe traseul mai multor căi de acces încrucișate, parcă intenționat ca să poată fi cât mai ușor vandalizată.

  Prima vandalizare însă a avut loc când era în Grădina Publică, dar atunci i s-a rupt doar făclia, nu toată mâna așa cum avea să se întâmple, în mod repetat, după revenirea pe locul actual și în plină perioadă a disoluției ordinii publice.
  0
  1
  Raportează
 • postat de ariciul
  Vineri, 12 Ianuarie 2018 11:59
  90.95.184.***
  E unul care a spart Un geam la fosta stare civila ,si a primit amenda,tot ala a deteriorat un cos de gunoi din ala nou pe brailei dela kaufland mai sus,e posibil ca tot ala sa fi luat si mana muzei ,fiindca tot pleaca pe afara si cand vine in tara se distreaza in modul asta.Nu am dovezi ,dar face parte dintr-un grup cu care umbla si el eeee ....viteazul,teribilistu.Stiu din auzite ,si l-am sfatuit pe cel care mi-a spus ,sa anunte autoritatile si sa-i dea pe goarna fiindca toate astea ne costa pe toti,bani si ....imagine.
  0
  4
  Raportează
 • postat de galateanca
  Vineri, 12 Ianuarie 2018 09:43
  5.13.129.***
  Corect ! Aveti perfecta dreptate d-le Luca. De atatia ani se dovedeste in primul rand incompetenta celor din administratie, a celor angajati sa pazeasca, a politiei. Ar trebui dati afara imediat. Iarasi suntem "vedete" la stirile de la ora 5. Daca sunt incapabili de a rezolva aceasta situatie atunci s-o lase asa, sa nu mai inlocuiasca mana, nu s-ar mai consuma nici bani nici nervii dlui Andreescu si ar strica si "distractia" hotilor. Unii cred ca nici n-ar observa lipsa asa cum zicea unul de la firma de paza ca nu-i adevarat, ca n-a disparut nicio mana. Ne-am facut de rusine a cata oara ?
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.