Invitaţie la dezbatere, pentru salvarea sportului

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cluburile sportive din Galaţi, în special cele cu echipe la nivel de prima ligă, sunt din nou într-o situaţie critică din punct de vedere financiar, ca mai mereu în această perioadă a anului. Problema dăinuie de mulţi ani şi vine de la întârzierea finanţării dinspre municipalitate. În lunile ianuarie, februarie, martie, uneori chiar şi aprilie, s-a stat la nivel de avarie, cu trudă pentru supravieţuire, până când s-a putut adopta bugetul general şi apoi repartiza banii pe cluburi, pe entităţi sportive.

În urmă cu un an, s-a găsit cât de cât o soluţie, să se dea echivalentul lunar al sumei bugetate în anul anterior, până la repartizarea amintită. Chiar dacă a fost cu o omisiune la redactare, a contat mult acea a 12-a parte primită în una din lunile amintite, dar acum nici aşa nu s-a mai putut. Dinspre Primărie mi s-a explicat că unele cluburi nu şi-au depus dosarele înainte de 25 ianuarie şi nu s-a mai putut intra la vot în şedinţa Consiliului Local (CL) din acea dată. Poate că ar fi fost mai normal totuşi să existe un proiect de hotărâre şi să rămână pe dinafară doar cluburi cu temele nefăcute la timp, dar nu e momentul de critici, dimpotrivă, ci de găsit soluţii.

În şedinţa CL de pe 22 martie se doreşte să se dea drumul la treabă, doar că lucrurile nu sunt în totalitate clare. Dinspre cluburi mi s-a spus că primarul Ionuţ Pucheanu şi city-managerul Humelnicu au disponibilitate, vor să ajute, dar că la „juridic” ar fi un mic blocaj, căutându-se soluţii pentru adaptarea la schimbările legislative. De ceva vreme se discută în lumea sportului gălăţean şi despre înfiinţarea unui nou club, al municipalităţii, un CSM cam cum este cel din Bucureşti. Nici aici lucrurile nu sunt foarte clare, fiind oarecum în fază de studiu modul de asociere şi dacă peste tot ar permite regulamentele federaţiilor păstrarea identităţii actuale, implicit a locurilor în eşaloanele în care se activează acum.

Cel mai probabil, se conturează a se merge tot pe regulamentul existent, cu adaptări, dacă legislaţia impune. Nu e timp, unii nu mai au nici de baremurile de arbitraj, deblocarea este necesară urgent.

De asemenea, se caută soluţii pe termen lung, ca în anii următorii să nu se mai repete aşa ceva. Pentru a găsi varianta optimă, îi invit public pe conducătorii cluburilor şi pe reprezentanţii Primăriei, chiar şi pe ai Consiliului Judeţean, să-şi facă temele până joia următoare, să pregătească propuneri argumentate solid şi apoi să ne aşezăm la aceeaşi masă, la sediul „Viaţa liberă”, într-o dezbatere constructivă. Pentru Galaţiul nostru!

Citit 1322 ori Ultima modificare Joi, 08 Martie 2018 21:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.