Românul s-a născut pasiv

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
4 comentarii

Mi-au cântat nişte muzicanţi la fereastră sâmbătă, toată noaptea, de mi-au mers fulgii. Bine, nu au cântat numai pentru mine, ci şi-au pus corzile vocale şi decibelii în slujba tuturor vecinilor de la blocurile din jur. Da, a fost nuntă în cartier, la cârciuma de la parter de bloc. Şi n-am pus geană peste geană decât vreo două-trei ore adunate, mai mult în pauzele de friptură şi de peşte ale mesenilor. Duminică dimineaţa, imediat cum m-am trezit, puteam recita playlistul petrecerii pe de rost, mai ceva ca pe "Tatăl nostru". Acum am mai uitat din piese.
Doi oameni şi-au unit destinele şi au făcut petrecere alături de toţi cei dragi şi apropiaţi. Tot respectul, felicitări şi "casă de piatră"! Dar noi cu ce-am greşit? De ce a trebuit ca alte câteva sute de oameni de la blocurile din jur să fie ţinuţi treji cu forţa până când s-a strigat darul? Se fac nunţi, de acord, dar hai să le facem undeva unde să nu deranjăm şi pe alţii care poate au altă treabă, care au copii care trebuie să doarmă! Ori, dacă e musai ca petrecerea să se ţină într-un restaurant din mijloc de cartier, hai să impunem nişte reguli: cârciumarul să-şi antifoneze clădirea şi geamurile să fie permanent închise sau muzica să fie dată mai încet, nu ştiu, să se găsească o soluţie... În alte ţări sunt reguli mult mai stricte privitoare la liniştea publică şi sunt respectate, iar de murit nu moare nimeni. De ce la noi nu se poate? Avem noi, ca naţie, gena asta a pasivităţii, care ne împiedică să luăm atitudine până când mămăliga într-adevăr explodează?
Exemplul cu nunţile din cartier este unul minor, dar problema pasivităţii se pare că este una general valabilă la români. De ce oare acceptăm ca unii să ne mintă ani în şir, fără să-i tragem la răspundere? De ce acceptăm ca unii care şi-au văzut doar propriul interes, care au furat, minţit sau înşelat să rămână în continuare în scaunele în care tot noi i-am trimis şi să pretindă că ne reprezintă? De ce înghiţim continuu faptul că asfaltul pe autostrăzile în România se toarnă cu linguriţa, de parcă le-ar face Monte-Cristo? De ce acceptăm pasiv că suntem al cincilea "grânar" al Europei, dar că exportăm totul şi importăm produse mai scumpe şi mai proaste? De ce acceptăm să se pună la pământ industrii întregi fără ca noi să reacţionăm în vreun fel? De ce acceptăm ca alţii să ne sfideze şi să ne râdă în nas? De ce, în Anul Centenarului, al memoriei Marii Uniri, suntem mai învrăjbiţi ca niciodată? De ce îi lăsăm pe adevăraţii vinovaţi să scape şi de data asta?
Da’ chiar, de ce?

Citit 1894 ori Ultima modificare Duminică, 19 August 2018 17:56

4 comentarii

 • postat de ro Luni, 20 August 2018 18:24 91.216.52.*** Link la comentariu
  0
  9

  Adevaratii vinovati suntem noi. Nu mai cautati vinovati prin alte parti. Noi, pentru ca suntem prea usor de mintit si pentru ca alegem politicieni care nu ne merita. Din momentul in care am incaput pe mana ticalosilor a fost floare la ureche pentru oricine din afara sa ne mulga.
  Deci, cautati jigodiile aici, printre noi. De abia dupa aceea vedem cine ne vrea binele si cine nu.
  De abia atunci vom avea un cuvant de spus.

  Raportează
 • postat de In pielea goala Luni, 20 August 2018 14:52 77.111.245.*** Link la comentariu
  6
  3

  Problema este dincolo de ceea ce vrem sau putem sa facem noi.
  Situatia in care se afla Romania acum este doar CONSECINTA.
  CAUZA se afla in "aderarea" si "apartenenta" Romaniei la UE.
  Ni s-a indus ideea ca am fi un stat membru cand, de fapt,
  suntem doar un stat VASAL nucleului dur al UE, respectiv statele occidentale...
  De aici incolo ni s-au tras toate relele pe care le traim acum si,
  din pacate, vor continua sa se abata asupra noastra pana cand
  nu va mai ramane nimic din noi. In acest moment, "cineva" ne va
  "destepta" si ne va spune ca locul nostru nu mai este in UE...iar
  noi vom pleca...in pielea goala , din pacate...

  Raportează
 • postat de HAHAHA Luni, 20 August 2018 08:09 194.105.20.*** Link la comentariu
  5
  2

  D-aia - pentru ca PUTEM !!!!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 20 August 2018 07:57 5.13.174.*** Link la comentariu
  4
  11

  Din cauza noastra Moncher! De ce trag clopotele Mitica? De funie! Daca eram un popor mai energic, activ, adica ... cu coloana vertebrala, aveam campuri de macarale, resurse avem kklau, relief... tot ce ne trebuie! Dar cine sa o faca!??
  Suntem un popor inventiv, inovativ... cu suflet... dar la capitolul pus picioru-n prag parca Dzeu ne-a taiat vertebra...
  Nu e bine si SE VEDE! Tara e falita... jalnic... cand se va taia macaroana UE, FMI si BM... atunci sa va fetele politricilor, pupincuristilor si a altora! Atunci eu as confisca toate averile BOR! Nu au dat un ban, nu au ajutat mai pe nimeni... toti cu averi peste 100.000E nejustificate... merg la domnul popor! Apoi la politicieni! Fireste... e pamflet... asa ceva nu se va intampla nici macar in 300.000 de ani cand nu va mai ramane nimic... Romania in 3-4... generatii dispare din aceasta locatie!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.