Indecenţa salariului minim

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

O cercetare realizată de Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, are ca rezultat o valoare a coşului minim ce pare de nivel science-fiction pentru mulţi dintre români. Astfel, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o singură persoană este de 2.552 de lei pe lună. Un cuplu fără copii, care locuieşte într-un oraş reşedinţă de judeţ, are nevoie de 4.146 de lei lunar pentru a duce o viaţă decentă, fără lipsuri. Evident, cifrele cresc atunci când apar şi copiii. La primul, valoarea coşului minim este de 5.551 de lei lunar, iar dacă sunt doi adulţi şi doi copii în familie, valoarea urcă la 6.762 de lei. Un trai decent înseamnă, conform autorilor studiului, ca tu – adult singur sau familie – să poţi să-ţi întreţii locuinţa, să ai o alimentaţie echilibrată, să poţi să-ţi cumperi haine noi şi să pleci în vacanţă o dată pe an. În cifre, studiul relevă că pentru alimentaţie este nevoie de 1.405 lei, pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte - 651 de lei, locuinţă - 1.781 de lei, dotarea locuinţei - 220 de lei, cheltuieli cu locuinţa - 477 de lei, produse de uz casnic şi igienă personală - 238 de lei, servicii - 488 de lei, educaţie şi cultură - 546 de lei, îngrijirea sănătăţii - 107 de lei, recreere şi vacanţă - 234 de lei, fondul de economii al familiei - 615 de lei. Toate – lunar!

Toate aceste cifre par de domeniul SF, aşa cum spuneam, în condiţiile în care salariul minim din România este de 1.900 de lei brut, ceea ce înseamnă în jur de 1.200 de lei net, bani în mână. Chiar dacă salariul minim va creşte de la 1 ianuarie 2019 cu încă 100 de lei, aceste valori se modifică nesemnificativ. Adică, fiecare din sutele de mii de salariaţi din România care sunt plătiţi cu salariul minim va veni acasă, la sfârşit de lună, cu aproape jumătate din valoarea coşului minim. Iar dacă ambii părinţi din familie sunt plătiţi cu salariul minim, ceea ce nu e deloc ceva nemaivăzut, atunci ei nu vor putea decât să viseze la un trai decent.

O problemă şi mai mare decât salariile mici care se plătesc în majoritatea firmelor private din România este că angajaţii bugetari au ajuns să fie cu mult mai bine plătiţi decât cei din economia reală, cu mult chiar şi peste salariul mediu. Adică cei care produc sunt plătiţi cu mult mai puţin decât cei care doar consumă, o realitate care răstoarnă orice doctrină economică de bun-simţ. Sunt şi domenii în care aceste majorări se justifică într-o bună măsură, dar în multe instituţii publice sunt doar bani aruncaţi populist.

Aşa că ce facem, noi, ceilalţi, ca să putem trăi decent? Ne facem cu toţii bugetari? Şi cine mai rămâne să stingă lumina din „hală”?

Citit 2153 ori Ultima modificare Vineri, 02 Noiembrie 2018 18:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.