Pentru că ne facem frate cu dracul

Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Citeam recent pe undeva că un profesor se minuna public şi combătea faptul că suntem singura ţară din Europa care mai face publice notele obţinute de elevii care dau Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. Totodată, respectivul cadru didactic, care invoca printre altele faptul că prin afişarea listelor se încalcă dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, invita oamenii la o dezbatere prin care să-şi spună părerea vizavi de acest lucru.

Nu spune nimeni că numele elevilor ar trebui să fie pe toate gardurile, dar admiterea la liceu se face în urma unei ierarhii judeţene, la care, pe lângă notele de la Evaluarea Naţională, contează şi media celor patru ani de gimnaziu. Iar transparenţa în ierarhia mediilor este unul din principiile pe care s-a bazat sistemul actual de admitere, care este în uz de ani buni, repartiţia computerizată la licee practicându-se din anul 2004.

Prin urmare, dacă s-ar renunţa la publicarea listelor şi a ierarhiilor judeţene, admiterea s-ar face în orb, lucru care ar duce, cu siguranţă, la o mulţime de speculaţii privitoare la fraude. Dar, de ce să nu fim oneşti, o repartizare computerizată fără a se respecta acest principiu al transparenţei chiar ar lăsa loc pentru fraude. Ne place să ne comparăm cu cei din Occident, dar, din nefericire, noi nu suntem la fel de cinstiţi ca ei. Suntem cei care ne spunem adesea în barbă "Fă-te frate cu dracul, până treci lacul". Nu mai e niciun secret că sunt foarte mulţi români care ar deschide orice portiţă, fie ea unsă şi cu catran din iad, numai să-şi vadă copilul ajuns cât mai bine. Şi mai trebuie să recunoaştem că suntem şi o naţie a naibii de inventivă când vine vorba de fentat legile. Iar acest lucru chiar e încurajat pe faţă, zi de zi, de "băieţii deştepţi" care fac legile. S-a încetăţenit o scară răsturnată a valorilor şi, dacă le respecţi, eşti prost.

Prin urmare, dacă m-aţi întreba pe mine, chiar nu e oportun să se ascundă listele cu notele, la Evaluare şi la Bacalaureat, atâta vreme cât acestea sunt criterii de admitere la liceu şi la facultate.

Citit 1401 ori Ultima modificare Joi, 27 Iunie 2019 19:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.