Pentru că ne facem frate cu dracul

Evaluaţi acest articol
(29 voturi)
4 comentarii

Citeam recent pe undeva că un profesor se minuna public şi combătea faptul că suntem singura ţară din Europa care mai face publice notele obţinute de elevii care dau Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. Totodată, respectivul cadru didactic, care invoca printre altele faptul că prin afişarea listelor se încalcă dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, invita oamenii la o dezbatere prin care să-şi spună părerea vizavi de acest lucru.
Nu spune nimeni că numele elevilor ar trebui să fie pe toate gardurile, dar admiterea la liceu se face în urma unei ierarhii judeţene, la care, pe lângă notele de la Evaluarea Naţională, contează şi media celor patru ani de gimnaziu. Iar transparenţa în ierarhia mediilor este unul din principiile pe care s-a bazat sistemul actual de admitere, care este în uz de ani buni, repartiţia computerizată la licee practicându-se din anul 2004.
Prin urmare, dacă s-ar renunţa la publicarea listelor şi a ierarhiilor judeţene, admiterea s-ar face în orb, lucru care ar duce, cu siguranţă, la o mulţime de speculaţii privitoare la fraude. Dar, de ce să nu fim oneşti, o repartizare computerizată fără a se respecta acest principiu al transparenţei chiar ar lăsa loc pentru fraude. Ne place să ne comparăm cu cei din Occident, dar, din nefericire, noi nu suntem la fel de cinstiţi ca ei. Suntem cei care ne spunem adesea în barbă "Fă-te frate cu dracul, până treci lacul". Nu mai e niciun secret că sunt foarte mulţi români care ar deschide orice portiţă, fie ea unsă şi cu catran din iad, numai să-şi vadă copilul ajuns cât mai bine. Şi mai trebuie să recunoaştem că suntem şi o naţie a naibii de inventivă când vine vorba de fentat legile. Iar acest lucru chiar e încurajat pe faţă, zi de zi, de "băieţii deştepţi" care fac legile. S-a încetăţenit o scară răsturnată a valorilor şi, dacă le respecţi, eşti prost.
Prin urmare, dacă m-aţi întreba pe mine, chiar nu e oportun să se ascundă listele cu notele, la Evaluare şi la Bacalaureat, atâta vreme cât acestea sunt criterii de admitere la liceu şi la facultate.

Citit 1073 ori Ultima modificare Joi, 27 Iunie 2019 19:48

4 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Duminică, 30 Iunie 2019 08:52 5.13.157.*** Link la comentariu
  0
  0

  Eu nu vad esenta! Odata ce distrugi industria si economia... nu asiguri o garantie de a intemeia o familie... practic exporti creiere la nesfarsit... si pleava cantitativ... Nu or fi toti dar mare parte se vor lauda ca detin o hartie si habar nu au de meseria specificata acolo! Si asa scolala in genere peste 60% din materie va fi uitat si deregula inutila in viata... sistemul nu este nicaieri drept... tot pilele si relatiile vor conta sau norocul!

  PS: cea mai mare prostie a abramburicai a fost desfiintarea scolilor profesionale!

  Raportează
 • postat de A.Rad Vineri, 28 Iunie 2019 07:56 84.117.45.*** Link la comentariu
  4
  1

  Suntem o natie de kk-ciosi cu pretentii de ......mai bine recunoastem ca suntem debili si inculti dar functionali . Nu ne mai facem bine nici in 1000 de ani

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 28 Iunie 2019 07:24 86.124.204.*** Link la comentariu
  3
  7

  Pronunțarea este în ședință publică întotdeauna, chiar dacă judecata a fost secretă....nici măcar inchizitorii, sovieticii ori naziștii nu au încălcat regula aceasta. Primești acasă în plic sau pe e-mail ori sms dacă ai fost admis la nu știu ce școală ori facultate, băi bulă, nu atunci când ai susținut un examen național! Să nu confundăm problemele private cu interesul public, nu vine nimeni dungă la avizier să vadă la ce a luat 2 popescu, ideea e să fie toți pe listă

  Raportează
 • postat de dino Vineri, 28 Iunie 2019 06:45 194.105.20.*** Link la comentariu
  9
  1

  N-ai înțeles nimic....Nu e vorba de ascunderea clasamentelor sau a notelor ci de protejarea identității copiilor. La înscriere se poate aloca fiecărui copil un număr unic de identificare.....Nu?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.