Start de sezon, tot cu sportul în suferinţă

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Se apropie momentul când sportul gălățean la nivel de echipe va intra în noul sezon competițional. Primele vor fi cele de la fotbal, urmate repede de trupa de futsal și, cel puțin teoretic, de echipa de hochei. La volei, handbal și baschet mai este de așteptat, până prin octombrie și chiar noiembrie.

Lucrurile n-au evoluat prea bine peste vară, astfel că mă aștept la un regres în ansamblu. La fotbal, avem o echipă în plus în liga a treia - mai sus de acest eșalon nu putem privi deocamdată, mare durere – și speranțele obiective sunt doar la un final măcar la fel, cu ele în viață după ultima etapă și deasupra locurilor retrogradabile. Eventual cu ceva construcție, să se întrevadă un proiect sportiv care să redea perspectiva ascensiunii. Cel puțin la nivel declarativ, asta se vrea la Oțelul, în condițiile problemelor de bugetare.

La vicecampioana United, se cam gâfâie. Pe de o parte, din cauza constrângerilor noilor prevederi regulamentare, cele cu cetățenii români proveniți din Basarabia care nu mai sunt considerați cetățeni români din punct de vedere sportiv, iar pe de altă parte din întârzierea cu care vine partea de finanțare dinspre municipalitate. Totuși, timp de remediere din mers mai este, așteptarea unei noi finale de campionat nu pare utopică. Lucrurile sunt cam în aceleași coordonate și la fotbalul feminin, dar și aici se poate.

Marea durere este la cealaltă vicecampioană a sezonului trecut, echipa de hochei. Se repetă, din păcate, trista istorie din urmă cu un an, cu lot încropit pe fugă și antrenamente care tind să înceapă tot spre septembrie. Acum lotul are doar zece jucători în componență, în timp ce adversarele și-au început anunțarea achizițiilor de luni bune, antrenamentele de asemenea. Corona Brașov, ca exemplu, este deja în turneu de meciuri amicale, iar la nivel de hocheiști străini și-a permis chiar să refuze câţiva. Deja vu, când dispari? Sezonul trecut ne-a mers, dar miracolele nu-s la fel ca răsăritul soarelui.

Marile aşteptări sunt de la volei, atât de la campioana la băieţi, cât şi din noua trupă feminină. Aici este vorba însă şi de sprijin puternic din partea a două performere din mediul economic, Arcada şi Belor, excepţii care confirmă dependenţa aproape totală de finanţarea din bani public, de factorul politic. O situaţie existentă şi la nivel naţional, nu doar la Galaţi, cu o continuă aşteptare (până când?) a unei legislaţii cu adevărat favorabilă implicării mediului de afaceri în sport, cultură şi nu numai.

Citit 1402 ori Ultima modificare Vineri, 16 August 2019 17:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.