Un fake-news prezidenţial

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

După conferinţele de presă susţinute de cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Cotroceni am rămas cu un exemplu „de manual” privind modul în care se construieşte şi se demontează un fake-news. Ne referim aici la povestea cu casca pe care, chipurile, Klaus Iohannis ar fi purtat-o în timpul întâlnirii cu jurnaliştii...
Încă din timpul conferinţei de presă a lui Klaus Iohannis, pe reţelele de socializare a început să se rostogolească „ştirea” conform căreia cineva i-ar şopti preşedintelui la ureche ce trebuie să spună. Dincolo de stupizenia unei asemenea idei – poate doar în filme să funcţioneze aşa ceva, surprinzătoare este mentalitatea rudimentară de care a dat dovadă „mintea creaţă” care a conceput un asemenea atac. Nu a fost vorba de vreo confuzie, vreo iluzie optică interpretată cine ştie cum, ci de un fals ordinar, de o fotografie prelucrată pe calculator! Pentru că, minune, în fotografiile rostogolite în „bula” PSD se vedea până şi casca din urechea preşedintelui! Şi, ce să mai vezi, un motor al distribuirii acestui fake-news a fost nimeni alta decât Gabriela Firea!
Probabil că, dacă un jurnalist nu l-ar fi întrebat direct pe Klaus Iohannis, în timpul conferinţei, dacă poartă sau nu cască, acel fake-news, chiar dacă ar fi fost demontat ulterior, tot ar mai fi avut potenţialul de a conserva o urmă de îndoială, ar fi devenit, poate, subiect de talk-show sau analize ieftine. Aşa, cu toate televiziunile făcând prim-plan cu… urechile lui Iohannis, s-a dus orice urmă de veridicitate a respectivului fake-news.
Culmea e că lucrurile nu s-au oprit aici. Deşi ştirea falsă a fost rapid demontată, graţie reacţiei jurnaliştilor, Viorica Dăncilă a preferat să-şi însuşească această minciună şi să o ducă mai departe, pomenind-o în monologul ei de 20 de minute susţinut în faţa presei. Mai mult, Viorica Dăncilă vorbea de „casca” lui Iohannis, în condiţiile în care taman ea era cea care avea nevoie de „copiuţe” pentru a susţine un discurs cât de cât articulat în faţa presei.
Aşa „cinstită şi neconflictuală” cum se prezintă ea, Viorica Dăncilă nu a avut nici o problemă în a susţine, fără nici un dubiu, o minciună sfruntată, o vădită tentativă de manipulare a electoratului. În fine, asta e o „boală profesională” printre politicieni, dar, măcar la nivelul prezidenţialelor, ne-am fi aşteptat la mai multă decenţă şi respect faţă de electorat. Chiar şi când e vorba de… minciuni.

Citit 1390 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2019 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.