Povestea de seară a lui Rafael cel chel

Evaluaţi acest articol
(33 voturi)
3 comentarii

Legăturile aeriene, rutiere şi feroviare cu Italia au fost oprite, şcolile se închid în toată ţara, spitalele au intrat în carantină, toate manifestările publice au fost interzise, o mie de oameni au fost plasaţi în carantină, zece mii de persoane au fost obligate să se autoizoleze fără să fie întrebate dacă au ce să mănânce timp de două săptămâni, dar sunt ameninţate cu amenzi uriaşe.
Ceva mai la vest, Italia a luat măsura carantinei totale abia luni, după 10.000 de îmbolnăviri cu coronavirusul Covid-19 şi peste 400 de decese. Franţa şi Spania au peste zece morţi fiecare, iar Marea Britanie, Olanda, Elveţia sau Germania au raportat şi ele decese, în condiţiile câtorva mii de persoane infectate în fiecare stat.
În România avem 17 cazuri de îmbolnăvire, din care cinci sunt deja vindecate, şi nicio persoană decedată. De unde, atunci, graba de a restricţiona în stânga şi-n dreapta? Sunt, oare, autorităţile române mult mai responsabile decât toate ţările cu mare tradiţie democratică de mai sus, unde nu s-au luat măsuri atât de drastice? Sau e vorba de frica de a nu putea gestiona o eventuală epidemie, într-un an cu două runde de alegeri? Că, altfel, în spitalele româneşti se moare cu zile, pe şosele avem cele mai multe victime din Europa, învăţământul e la coada rezultatelor PISA, la depopularea ţării suntem fruntaşi pe continent, dar nu se mai grăbeşte nimeni să ia măsuri.
Iar restricţionarea atâtor libertăţi, unele fundamentale, precum libera circulaţie, mi se pare extrem de periculoasă. Mai ales în condiţiile în care starea de urgenţă este prevăzută în Constituţie şi se poate institui la nevoie (şi poate chiar e nevoie, nu mă pronunţ, pentru că nu sunt specialist), însă de către preşedintele ţării, cu aprobarea parlamentului, nu de 2-3 miniştri şi secretari de stat, adunaţi într-un comitet decis prin ordonanţă de urgenţă.
Să fie de vină reminiscenţele comuniste de care n-am prea reuşit să ne lepădăm în cei 30 de ani de democraţie originală? Că mai degrabă spre măsurile luate de China, Iran, Coreea de Nord şi alte state totalitare mă duce gândul, văzând viteza cu care autorităţile române restricţionează tot ce le trece prin cap la ceas de seară. Şi, culmea, toată lumea aplaudă cu frenezie şi aşteaptă zilnic cu nerăbdare să vadă ce ne mai interzice Rafael cel chel.
Iar dacă, din nefericire, ne vom confrunta cu o epidemie de dimensiunea celei din Italia,  sunt convins că urmările vor fi mult mai dramatice în România, în ciuda tuturor restricţiilor impuse cu atâta lejeritate. Vax populi, vox ei!

Citit 1587 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2020 19:05

3 comentarii

 • postat de crisan dan Miercuri, 11 Martie 2020 18:24 92.114.82.*** Link la comentariu
  4
  2

  super articol. felicitari ziaristului......

  Raportează
 • postat de Decat asa conationali, mai buni ar fi niste dusmani ! Miercuri, 11 Martie 2020 12:22 77.111.245.*** Link la comentariu
  6
  11

  ,,Legăturile aeriene, rutiere şi feroviare cu Italia au fost oprite" ... dar ... ,,Șeful Poliției de frontieră, chestorul Ioan Buda a prezentat marți, într-o conferință de presă ținută la Ministerul de Interne, datele oficiale în legătură cu intrarea în țară a unor persoane din zone afectate de coronavirus. Conform datelor prezentate, în ultimele două săptămâni au venit din Italia peste 34.000 de români." !!!
  Numai in ultimele 24 de ore au intrat in Romania (declarati fiind ca vin din Italia !!!) peste 10000 de cetateni romani ... SI STRAINI !!!!! Multi cetateni romani dintre cei care s-au intors prin punctele de frontiera din vestul Romaniei REFUZA CARANTINAREA si au recurs la represalii impotriva pompierilor si politiei care incearca sa le impuna masura LEGALA de carantinare !!!
  Acesti romani intorsi in Romania din focarele de infectie din Italia declara ca ,,se intorc aici pentru ca vor sa moara in tara lor". Adica i-a cuprins patriotismul acuma !!! Acum si la alegeri ei se simt romani ! Acum ne infecteaza cu coronavirus iar la alegeri ne impun felul in care trebuie sa traim noi, cei care nu am plecat din tara asta !!!

  Pana una-alta China (cea comunista) a redus aproape la zero numarul cazurilor de infectie in timp ce Italia (cea democrata-capitalista-liberala) a ajuns pe locul 2 in lume la numarul de cazuri de infectie si de morti, dupa China (!!!) ... cu mentiunea ca Italia are 58 de milioane de locuitori fata de China care are peste 1,5 MILIARDE de locuitori. Daca facem raportul intre populatii si decesele provocate de coronavirus , in Italia au murit de 5,2 ori mai multi oameni decat in China.

  Raportează
 • postat de Miriam Brăilă Miercuri, 11 Martie 2020 07:17 213.233.103.*** Link la comentariu
  15
  11

  De vină e noul guvern habarnist.
  La noi, nu sunt în stare să găsească pasagerii unui microbuz.
  A intervenit în piață pentru calmarea creșterii prețurilor, a pus serviciile în mișcare. Nu.
  În ape tulburi se fac mulți bani.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.