Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
2 comentarii

"Sunt compatrioţii noştri, sunt bineveniţi acasă, dar trebuie să înţeleagă că aici se aplică legile statului român". Acesta este mesajul transmis public de prefectul de Galaţi tuturor celor care vin, zilele acestea, din străinătate. Mesajul s-a tot auzit, în diferite forme, şi de la alţi oficiali, dar pare să rămână, în continuare, fără prea mare impact asupra românilor veniţi din toate colţurile lumii. Iar asta o certifică din ce în ce mai multă lume, care se plânge că cei veniţi de peste hotare nu respectă izolarea la domiciliu.

Direcţia de Sănătate Publică, cu puţinii oamenii pe care îi are, poliţiştii şi, mai nou, jandarmii încearcă să-i identifice pe cei care, deşi ar trebui să stea în propriile locuinţe, se plimbă nestingheriţi pe străzi, prin magazine sau prin parcuri. Da, fiecare în parte susţine că nu are nimic, că temutul virus nu l-a atins, că nu are motive să stea în casă.

Toţi aceşti oameni uită însă sau nici măcar nu sunt interesaţi să afle că virusul are o perioadă de incubare de 14 zile şi poate debuta chiar şi în ultima zi. De asemenea, sunt persoane care nu au simptome, dar sunt purtători de COVID-19 şi îl pot transmite fără să ştie că au avut ceva vreodată. Astfel, aceşti inconştienţi îşi pun în pericol părinţii, bunicii, copiii, prietenii şi pe toţi ceilalţi din jurul lor. Da, virusul nu este foarte periculos pentru cei tineri, dar poate fi fatal pentru bătrâni. Iar printre aceştia se poate număra mama oricăruia dintre noi.

Da, în România nu sunt nici măcar 100 de cazuri confirmate. Asta nu înseamnă însă că, dacă nu sunt respectate regulile, nu vom ajunge la peste 1.000 de confirmări pe zi, ca în Italia. Pentru a evita extinderea extrem de rapidă şi pentru a-i proteja pe toţi cei dragi nouă, trebuie să respectăm regulile impuse de autorităţi, indiferent că ne plac sau nu.

Cei mai mulţi diagnosticaţi în prezent au intrat în contact cu un român care a venit cu virusul din Italia sau din alte zone afectate. Iar minciuna unora, gen poliţistul care a susţinut că nu a fost plecat din ţară ca să nu îl afle soţia că a fost cu amanta, a băgat în spital alte câteva persoane.

Adevărul şi respectarea regulilor impuse de autorităţi ne salvează pe fiecare dintre noi. Dar, mai ales, pe cei dragi nouă.

Citit 1924 ori Ultima modificare Vineri, 13 Martie 2020 18:08

2 comentarii

 • postat de Mitică Budescu Duminică, 15 Martie 2020 10:43 109.103.173.*** Link la comentariu
  1
  3

  Trebuie oprită activitatea şi la BAIA PUBLICĂ. Mi se pare o scăpare faptul că autorităţile locale au exceptat o de la suspendarea activităţii. Cred că s a făcut o confuzie între serviciul de sănătate publică şi îmbăierea unor cetăţeni care de cele mai multe ori sunt din rîndul celor care vin din Moldova pentru vînzarea produselor agricole în pieţele gălăţene. Există un real pericol de infectare atît al personalului cît şi a celor care vor face cadă sau duş , atît pentru faptul că beneficiarul trebuieşte monotorizat ca să nu i se facă rău , cît şi pentru faptul că se dau bani şi chitanţe , deci angajaţii interacţionează cu solicitanţii . În opinia mea nu trebuie confundată igiena personală cu măsurile pentru sănătatea publică. Igiena personală poate fi făcută cu săpun şi apă la domiciliu indiferent dacă ai cadă duş sau balie şi lighean. În situaţii extraordinare se iau măsuri extraordinare. Sper ca decidenţii să revină asupra hotărîrii de a lăsa BAIA PUBLICĂ să funcţioneze!

  Raportează
 • postat de E prea tarziu ... Sâmbătă, 14 Martie 2020 01:16 77.111.245.*** Link la comentariu
  4
  33

  Asta ce incercati sa faceti dumneavoastra este ,,a bate toaca la urechea surdului"
  Nu va este clar ca astia sunt niste NEOAMENI care trebuie struniti cu ghioaga si nu cu vorba buna.
  Nu va mai raciti gura de pomana pentru ca, oricum, acum este mult prea tarziu...
  Mai vorbim peste vreo saptamana ca sa vedem daca am avut dreptate sau nu... care mai suntem pe aici !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.