Minciuna este mai periculoasă decât coronavirusul

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

"Sunt compatrioţii noştri, sunt bineveniţi acasă, dar trebuie să înţeleagă că aici se aplică legile statului român". Acesta este mesajul transmis public de prefectul de Galaţi tuturor celor care vin, zilele acestea, din străinătate. Mesajul s-a tot auzit, în diferite forme, şi de la alţi oficiali, dar pare să rămână, în continuare, fără prea mare impact asupra românilor veniţi din toate colţurile lumii. Iar asta o certifică din ce în ce mai multă lume, care se plânge că cei veniţi de peste hotare nu respectă izolarea la domiciliu.

Direcţia de Sănătate Publică, cu puţinii oamenii pe care îi are, poliţiştii şi, mai nou, jandarmii încearcă să-i identifice pe cei care, deşi ar trebui să stea în propriile locuinţe, se plimbă nestingheriţi pe străzi, prin magazine sau prin parcuri. Da, fiecare în parte susţine că nu are nimic, că temutul virus nu l-a atins, că nu are motive să stea în casă.

Toţi aceşti oameni uită însă sau nici măcar nu sunt interesaţi să afle că virusul are o perioadă de incubare de 14 zile şi poate debuta chiar şi în ultima zi. De asemenea, sunt persoane care nu au simptome, dar sunt purtători de COVID-19 şi îl pot transmite fără să ştie că au avut ceva vreodată. Astfel, aceşti inconştienţi îşi pun în pericol părinţii, bunicii, copiii, prietenii şi pe toţi ceilalţi din jurul lor. Da, virusul nu este foarte periculos pentru cei tineri, dar poate fi fatal pentru bătrâni. Iar printre aceştia se poate număra mama oricăruia dintre noi.

Da, în România nu sunt nici măcar 100 de cazuri confirmate. Asta nu înseamnă însă că, dacă nu sunt respectate regulile, nu vom ajunge la peste 1.000 de confirmări pe zi, ca în Italia. Pentru a evita extinderea extrem de rapidă şi pentru a-i proteja pe toţi cei dragi nouă, trebuie să respectăm regulile impuse de autorităţi, indiferent că ne plac sau nu.

Cei mai mulţi diagnosticaţi în prezent au intrat în contact cu un român care a venit cu virusul din Italia sau din alte zone afectate. Iar minciuna unora, gen poliţistul care a susţinut că nu a fost plecat din ţară ca să nu îl afle soţia că a fost cu amanta, a băgat în spital alte câteva persoane.

Adevărul şi respectarea regulilor impuse de autorităţi ne salvează pe fiecare dintre noi. Dar, mai ales, pe cei dragi nouă.

Citit 2396 ori Ultima modificare Vineri, 13 Martie 2020 18:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.