Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Deşi la ultima ordonanţă a fost vorba doar de recomandarea de a nu ieşi din case în afară de situaţiile de strictă necesitate, fără impunere, fără obligativitate, populaţia pare să fi înţeles despre ce este vorva, cel puţin din ce văd în Galaţi. Am văzut foarte puţine persoane pe trotuare, traficul pe şosele este mult sub ce era până mai ieri, domolindu-se până şi nebunia din hypermarketuri. La unul dintre acestea, unde până duminică văzusem cozi de zeci de persoane afară, aşteptând să intre, am fost în trecere luni după-amiază, la o oră de vârf în zile obişnuite, mai mult din curiozitate jurnalistică. La ce văzusem în zilele anterioare şi pe la televizor, am fost foarte surprins, de data aceasta plăcut. Acolo unde nu mai era nici măcar pâine în urmă cu vreo săptămână, acum erau foarte puţini clienţi, departe de foiala din zilele normale, implicit incomparabil cu cele de isterie generală. Am testat şi ieri, în prima parte a zilei, pentru a mă edifica dacă anterior fusese întâmplare sau nu. Un pic mai multă lume, dar tot sub nivelul obişnuit. Mulţi cu mască, mănuşi şi, poate cel mai important, aproape toţi păstrând distanţa de cel puţin un metru faţă de ceilalţi. În concluzia, populaţia a înţeles că poate lupta cu pandemia stând acasă.
Altă armă în afara autoizolării nici nu văd a fi. Deşi evoluţia acestei situaţii dramatice putea fi lesne de prevăzut din timp de către autorităţi, intrarea în starea de urgenţă ne-a găsit fără stocuri la strictul necesar, cele mai uzuale şi mai necesare produse. Dezinfectant mai pe nicăieri, măşti doar cu noroc chior, medicamente de strictă necesitate la anumite afecţiuni lipsă... Intru în farmacie şi aflu cu stupoare că nu mai au nici măcar termometre, offf!
Dincolo de noi, care ne putem cât de cât proteja stând în casă, mai grav este că lipsurile îii lovesc din plin pe cei care nu pot face asta, cei din prima linie, cadrele medicale. Ascult cu stupoare la tv cum o asistentă de la un spital spune plângând că nu au minimul de strictă necesitate pentru a fi protejaţi, nici măcar măşti de ajuns. La puţin timp, a venit confirmarea, zeci de cazuri de infectări cu noul coronavirus din rândul personalul medical de la un spital din Suceava. Dramatic, enervant, îngrijorător şi totodată absurd, căci dacă rămânem fără cea mai importantă unitate de luptă, esenţială, cea a cadrelor medicale, va fi... Îmi este tot mai clar că nu ne putem baza cu adevărat pe măsurile autorităţilor, aşa că nu ne rămâne altă „armă” în afară de cea în care, cel puţin teoretic, nu depindem decât de noi: autoizolarea, stăm acasă!

Citit 874 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 18:54

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro