Vacanța mare la... Bălăceanca

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Ce nu ne omoară, ne întărește. Însă, de ceva vreme, ne simțim precum broscoiul aruncat în oala cu apă rece, mai sărim din când în când, doar că fiecare decizie luată de către autorități ne încălzește puțin câte puțin, până ne fierbe cu totul.

Am intrat deja în a șasea săptămână de când în România s-a decretat starea de urgență, care a adus cu sine izolarea, de familie, prieteni, colegi. Au trecut și zilele de Paște, perioadă pe care specialiștii au anunțat-o ca vârf al infectărilor cu coronavirus, în cazul în care românii nu respectau restricțiile impuse. Din fericire, cei mai mulți s-au conformat, deși a fost greu să ieșim din tradițiile specifice Paștelui, fuga prin magazine după ultimele cumpărături, Lumina luată la miezul nopții de la biserică și masa alături de familia lărgită și de prieteni. A fost greu, iar fiecare dintre noi speram la anunțul unei viitoare relaxări a actualelor restricții.

Însă, surpriză, proiectul de relaxare - ironic numit "Vacanța mare", propus de către directorul de la Institutul "Matei Balș", Adrian Streinu-Cercel, nu a făcut decât să aprindă spiritele, și-așa încinse de la prea mult stat în casă, cu energii neconsumate, cu frustrări, iar în loc de măsuri de relaxare sunt măsuri mult mai restrictive, greu de înțeles chiar și de cei aflați în noua grupă de risc, adică cei de la 40 de ani în sus, am putea spune grupa cea mai activă a societății. Acestora li s-ar fi pregătit o izolare totală, "în cazul activităților de serviciu neesențiale pentru funcționarea în caz de pandemie".

"Cireașa de pe tort", ca să nu fiu macabră și să spun "bomboana de pe colivă", le privește  însă pe persoanele de peste 65 de ani, pentru care directorul de la "Balș" a anunțat "izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni - indiferent cum se cheamă domiciliul (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituționalizată), susținerea acestor persoane, respectând cu strictețe măsurile de distanțare socială, pe toată această perioadă".

E destul de greu de crezut că această măsură este una potrivită pentru părinții și bunicii noștri, știind că, cel puțin la Galați, chiar în cadrul unui astfel de amplasament a fost un focar de infecție cu COVID-19, iar 14 bunici au şi decedat.

Partea bună, cel puțin pentru moment, este că proiectul nu are girul guvernului, însă nu avem certitudinea că această "vacanță" nu ne va trimite pe toți la balamuc.

Citit 1401 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2020 18:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.