Racul, broasca şi ştiuca. Varianta politică

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

O să-mi spuneţi că am dat în mintea copiilor. Că-mi arde acum de fabula lui Donici când se rup şi cerurile, nu doar norii! Când pandemia îşi arată colţii, iar economia abia mai suflă. Însă mi-e de-ajuns să privesc scena politică băştinaşă, de unde ar trebui să vină soluţiile la toate crizele care lovesc Galaţiul şi să mi se pară că asist la scena în care „Racul, broasca şi o ştiucă,/ Într-o zi s-au apucat/ De pe mal în iaz s-aducă/ Un sac cu grâu încărcat”. „Şi la el toţi se înhamă:/ Trag, întind, dar iau de samă/ Că sacul stă neclintit,/ Căci se trăgea neunit”.

Neunit? Păi deunăzi zicea liderul PNL, George Stângă, despre alegerile locale (alea care or să fie nu se ştie când): „La Galaţi, forţele de dreapta pot învinge PSD doar unite". Acum mai bine de-un an, şi liderul PMP, Cătălin Cristache, lansa public apeluri insistente de coagulare a forţelor de dreapta… în spatele domniei sale sau cu dânsul în frunte, după cum dădea de înţeles. Cât despre celălalt exponent al dreptei, USR, combate în forţă, dar mai mult în bula virtuală de pe Facebook.

Aşa se face că, până în acest moment, despre un singur candidat putem spune că-l vom găsi sigur pe buletinul de vot: Ionuţ Pucheanu.

Şi fostul primar Marius Stan, care şi-a anunţat public dorinţa de a candida, acum tot face invitaţii la semnarea unui Protocol pentru susţinerea unui singur candidat la Primărie, de către toate formaţiunile politice. Frumos spus, greu de realizat. De ce? Pentru că fiecare partid de dreapta şi-ar dori să intre într-un asemenea protocol, dar cu o condiţie: să fie susţinut candidatul lui.

Care candidat? Iată, la PMP treburile sunt clare: pe 16 ianuarie 2019, au fost prezentaţi în conferinţă de presă competitorii înscrişi pentru desemnarea candidatului: Oana Iurescu, Ilie Bălan şi Gabriela Lenghel. Cine-a câştigat competiţia internă? Cătălin Cristache! Ei şi ce dacă nu concurase? Cei trei competitori au recunoscut că mai bun ca dânsul nu e nimeni.

PNL a tot întins pelteaua desemnării candidatului, în vreme ce desemnatul previzibil, Onuţ Atanasiu, a tras din toate poziţiile, a fost pretutindeni şi peste tot… şi la ce i-a folosit? "Dacă vom ajunge în situaţia nedorită de noi de a candida fără nicio formă de alianţă, cu siguranţă domnul profesor Onuţ Atanasiu va fi candidatul PNL", i-a tuflit senatorul Stângă moţul candidaturii.

Ar mai fi ceva de spus? Morala lui Donici: "Când în obşte nu-i unire/ Nici o treabă nu se face". Şi ne mai mirăm că Galaţiul nu se urneşte!

Citit 1747 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2020 20:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.