Nu îi puneţi pe medici să aleagă cine trăieşte

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"La nivel mondial, tocmai s-au depăşit 10.000.000 de persoane contaminate oficial (probabil de încă 10 ori în realitate, adică 100 de milioane de oameni) şi 500.000 de persoane decedate care au avut şi Covid-19…", declară medicul Virgil Musta, cel care a reuşit, la Timişoara, să vindece peste 500 de persoane infectate cu coronavirus. Semnalul de alarmă tras de medicul timişorean vine după cel al lui Raed Arafat, care a afirmat că "medicii vor fi nevoiţi să decidă cine trăieşte şi cine moare", făcând referire la numărul mare de cazuri cu Covid-19 din spitale. Astfel de declaraţii se făceau în Italia, şi nu le făceau politicienii, ci angajaţii din spitale, în martie şi aprilie, când virusul făcea ravagii în Peninsulă.
Situaţia de la noi pare să urmeze tiparul din Italia, ba chiar şi pe cel din Spania şi din alte ţări europene, unde populaţia a ignorat, la propriu, avertismentele specialiştilor. Astfel, italienii au ieşit cu mic, cu mare în parcuri, la terase, pe străzi, ignorând că aşa pot răspândi un virus extrem de periculos. Iar consecinţele acestor acţiuni nu au întârziat să apară, fiind raportaţi, zilnic, sute de morţi. În România, până acum, virusul, cel puţin la nivel declarativ, a fost ţinut sub control. Iată că, pe modelul italian, românii au uitat de reguli şi au ieşit la terase, pe străzi, în parcuri. Ba mai mult, au mers la mare sau la munte, unde regulile de distanţare socială au dispărut cu desăvârşire. Iar asta se reflectă în numărul din ce în ce mai mare de îmbolnăviri raportate zilnic, judeţele Prahova şi Constanţa fiind în topul îmbolnăvirilor. Mai grav este că şi numărul deceselor este mai mare în ultima perioadă, iar cei care au ajuns în secţiile de terapie intensivă sunt din ce în ce mai mulţi. În aceste condiţii, simpla avertizare „medicii vor decide cine trăieşte şi cine moare” se va transforma într-o realitate cruntă, care ne poate lovi pe oricare dintre noi, fiecare având acasă părinţi sau bunici cu afecţiuni medicale.
Lupta cu virusul este departe de a se fi încheiat, el devine din ce în ce mai puternic, iar noi din ce în ce mai vulnerabili, uitând să respectăm trei reguli simple: igienă cât mai strictă, distanţare socială şi purtatul măştii. De altfel, acestea sunt şi cele mai importante arme împotriva acestui inamic invizibil.

Citit 1331 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2020 23:07

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de Ion
  Marți, 30 Iunie 2020 20:03
  5.13.153.***
  Atata vreme cat dupa 5 (cinci) luni de pregatire , cheltuiala, amenajare, productie de materiale sanitare, medicamente, biocide, stabilire scheme de tratament clare, inca tot nu suntem pregatiiti si comentam ca apar cateva sute sau o mie de cazuri noi pe zi - e o mare problema... Inseamna ca tot nu vrem sa invatam nimic. Pandemia nu se opreste prin ordin de ministru sau hotarare de guvern...
  Unde sunt miile de paturi de ATI cu ventilatoare necesare , pentru care ni s-a cerut sa stam in case doua luni, sa asteptam sa fie achizitionate si dotate spitalele cu ele?
  Cate paturi de ATI avem in iulie 2020 fata de februarie 2020? A ajuns pretul mastilor inapoi la pretul din decembrie 2019?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Emil
  Marți, 30 Iunie 2020 19:22
  89.136.0.***
  Nene "Probabil"
  Am sa folosesc textul postat de primul comentator drept moto: "eu cred ca doar prostii nu cred ca acest virus exista."
  Dincolo de anonimatul in care te ascunzi mai stii si altceva?
  Crezi ca un medic, asistența, infirmieră lucrează 7- 8 ore pe zi cu mască și în combinezon la 33 de grade celsius doar ca l-a batut soarele in cap?
  Ai idee câte morminte s-au umplut cu oameni ucisi de virusul pe care dumneata îl consideri motiv de manipulare?
  As fi sadic daca ți-aș dori sa cunoștii in acesta epidemie din interior cum arata o izoleta, o ambulanță, un pat de spital si de ce nu un ventilator.. Sper sa nu ai nevoie.
  Dar cel puțin abține-te la comentarii idioate chiar daca esți filozof. "Si tacuisses, philosophus mansisses", adica ține-ți gura!
  1
  1
  Raportează
 • postat de prostii nu se imbolnavesc
  Marți, 30 Iunie 2020 18:30
  90.95.144.***
  eu cred ca doar prostii nu cred ca acest virus exista.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Probabil...
  Marți, 30 Iunie 2020 10:38
  77.111.247.***
  ,,(probabil de încă 10 ori în realitate, adică 100 de milioane de oameni)"... sau PROBABIL niciunul, in realitate !!!

  ,,Situaţia de la noi pare să urmeze tiparul din Italia, ba chiar şi pe cel din Spania şi din alte ţări europene" ... sigur ca da, Romania pare sa urmeze tiparul manipularii de ,,tip covid" facuta si in tarile europene...

  In general, situatia din Romania urmeaza toate tiparele negative din tarile europene deoarece la cele pozitive (salarii, nivel de trai, egalitate in drepturi cu tarile din occident etc) are interdictie si, ori de cate ori ROMANIA isi cere drepturile (egale) fata de tarile occidentale, este amenintata sau chiar sanctionata de catre acestea.
  9
  7
  Raportează
 • postat de cititor
  Marți, 30 Iunie 2020 08:13
  85.122.80.***
  Asa cum zicea tatucul Stalin....mai nou Carmaciul tarii: Vigilenta si neincredere! Dusmanul vegheaza.
  6
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.