Nu îi puneţi pe medici să aleagă cine trăieşte

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"La nivel mondial, tocmai s-au depăşit 10.000.000 de persoane contaminate oficial (probabil de încă 10 ori în realitate, adică 100 de milioane de oameni) şi 500.000 de persoane decedate care au avut şi Covid-19…", declară medicul Virgil Musta, cel care a reuşit, la Timişoara, să vindece peste 500 de persoane infectate cu coronavirus. Semnalul de alarmă tras de medicul timişorean vine după cel al lui Raed Arafat, care a afirmat că "medicii vor fi nevoiţi să decidă cine trăieşte şi cine moare", făcând referire la numărul mare de cazuri cu Covid-19 din spitale. Astfel de declaraţii se făceau în Italia, şi nu le făceau politicienii, ci angajaţii din spitale, în martie şi aprilie, când virusul făcea ravagii în Peninsulă.

Situaţia de la noi pare să urmeze tiparul din Italia, ba chiar şi pe cel din Spania şi din alte ţări europene, unde populaţia a ignorat, la propriu, avertismentele specialiştilor. Astfel, italienii au ieşit cu mic, cu mare în parcuri, la terase, pe străzi, ignorând că aşa pot răspândi un virus extrem de periculos. Iar consecinţele acestor acţiuni nu au întârziat să apară, fiind raportaţi, zilnic, sute de morţi. În România, până acum, virusul, cel puţin la nivel declarativ, a fost ţinut sub control. Iată că, pe modelul italian, românii au uitat de reguli şi au ieşit la terase, pe străzi, în parcuri. Ba mai mult, au mers la mare sau la munte, unde regulile de distanţare socială au dispărut cu desăvârşire. Iar asta se reflectă în numărul din ce în ce mai mare de îmbolnăviri raportate zilnic, judeţele Prahova şi Constanţa fiind în topul îmbolnăvirilor. Mai grav este că şi numărul deceselor este mai mare în ultima perioadă, iar cei care au ajuns în secţiile de terapie intensivă sunt din ce în ce mai mulţi. În aceste condiţii, simpla avertizare „medicii vor decide cine trăieşte şi cine moare” se va transforma într-o realitate cruntă, care ne poate lovi pe oricare dintre noi, fiecare având acasă părinţi sau bunici cu afecţiuni medicale.

Lupta cu virusul este departe de a se fi încheiat, el devine din ce în ce mai puternic, iar noi din ce în ce mai vulnerabili, uitând să respectăm trei reguli simple: igienă cât mai strictă, distanţare socială şi purtatul măştii. De altfel, acestea sunt şi cele mai importante arme împotriva acestui inamic invizibil.

Citit 1461 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2020 23:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.