Victime colaterale ale inconștienților fără mască

Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Nu mai puțin de 204 cazuri de Covid-19 confirmate, la Galați, în doar șapte zile. Este, de departe, cel mai mare număr de infectări raportat de la începutul crizei coronavirus și până în prezent. La nivel național, vineri, au fost anunțate 592 de cazuri noi. Practic e vorba de transmitere comunitară, adică virusul poate fi luat de oriunde și de la oricine. Iar faptul că, în urma deciziei Curții Constituționale, mulți români, printre care și gălățeni, refuză internarea sau au fost externați la cerere deși nu au avut cele două teste negative, fac situația și mai gravă. La Târgu Jiu, un domn ieșit, la cerere, din spital, unde i s-a confirmat că are coronavirus, a fost descoperit de polițiști la o terasă. Omul nu purta mască de protecție, iar oamenii legii nu au putut decât să ridice din umeri și să-l ”sfătuiască” să stea izolat la domiciliu. Este recomandare, nu obligație, pentru că acești inconștienți, care pot răspândi virusul oricui și oriunde, nu pot fi trași la răspundere.

Cei confirmați pozitiv cu Covid-19, un virus care a făcut aproape 600.000 de victime la nivel mondial, pot face ce vor, ca și cum nu ar putea ucide un om care stă lângă el. Pot merge la supermarket, unde pun mâna pe tot felul de produse, pe care le ating apoi și alții, pot tuși sau strănuta pe terasă sau în parc, lângă oricare dintre noi, pot merge la mare sau la munte, acolo unde oricum nu se mai respectă niciun fel de regulă. În acest fel, virusul poate ajunge și la părinții sau bunicii noștri, care au fost ținuți, ca noi toți, de altfel, timp de două luni în case, fără a mai avea cineva vreo șansă să depisteze sursa de infectare. În aceste condiții, anchetele epidemiologice, care au reușit, până la un punct, să țină sub control răspândirea Covid-19, sunt acum ineficiente.

În tot acest context, ministrul Sănătății face declarații publice susținând că virusul nu are ”culoare politică” și că oamenii ar trebui să fie responsabili. Păi, domn ministru, virusul nu are culoare politică, dar dumneavoastră da, iar asta vă obligă să dați, la rândul dumneavoastră, dovadă de responsabilitate. O responsabilitate care vă obligă să luați măsuri pentru protejarea sănătății populației, nu să vă ocupați de schimbări de directori într-o perioadă în care ar fi trebuit să scrieți o lege care să îi oblige pe cei cu coronavirus să stea în izolare. Nu de alta, dar directorii pot fi schimbați și mai târziu, dacă aveți ceva să le reproșați, dar dacă infectații umblă liberi pe străzi nu îi mai puteți învia pe cei care au luat virusul de la ei.

Citit 3420 ori Ultima modificare Vineri, 10 Iulie 2020 18:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.