Câte terase se vor închide astăzi?

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Patronatul din industria ospitalității a anunțat un protest care se va desfășura astăzi, între orele cinci și șase după-amiaza. Angajații și partenerii companiilor din HoReCa sunt invitați să întrerupă lucrul și, timp de o oră, să iasă ”în stradă”, în fața locurilor unde își desfășoară activitatea (atâta cât mai este asta) și să protesteze pașnic, respectând prevederile sanitare în vigoare. Li se recomandă și unele sloganuri sau pancarte care să fie strigate sau afișate, printre acestea numărându-se ”Ruinați o industrie pentru o iluzie” sau ”400.000 de vieți în pericol, fără a fi infestate”. Protestul vizează, pentru cine nu și-a dat încă seama, modul în care guvernul a tratat combaterea pandemiei în domeniul Hoteluri, Restaurante și Cafenele.

Situația impusă de restricții o vedem și o simțim cu toții, atunci când vrem să mergem la o terasă sau un restaurant, cu prietenii sau cu familia. Poate nu dăm mare importanță, ori poate chiar ne bucurăm, că pe terasa pe care am ales-o nu este aglomerat și că mesele sunt ocupate doar pe sărite. Însă adevăratul impact al pandemiei asupra industriei ospitalității îl putem vedea în cifrele prezentate de patronat. Înainte de criza provocată de noul coronavirus, în domeniul HoReCa din România existau 40.000 de societăți comerciale cu capital integral românesc. Acestea aveau o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro și aproximativ 400.000 de angajați. Nu toți aceștia, ci doar vreo 190.000 erau direct implicați, ceilalți fiind angajați ai furnizorilor de produse, materii prime și servicii. Câteva luni mai târziu, industria ospitalității este pusă la pământ: cifra de afaceri totală a scăzut cu aproape trei sferturi față de primul semestru al anului trecut, iar peste 40 la sută dintre operatori au activitatea suspendată.

Fenomenul a fost simțit la fel de clar și la Galați. Din sutele de firme care și-au suspendat activitatea și și-au trimis salariații în șomaj tehnic, cele mai afectate domenii au fost industria alimentară, restaurantele și alte servicii de alimentație, hotelurile și alte facilități de cazare. Iar situația nu s-a îmbunătățit radical de atunci. Bineînțeles, nu e cazul să ne îmbulzim cu toții la mese și la terase, dar ar trebui să aruncăm un ochi și pe la ”vecinii” din UE, să vedem ce fac bine aceștia în domeniul respectiv. 

În acest context, este interesant de văzut câți dintre patronii și angajații gălățeni din HoReCa vor participa la protestul de astăzi. Durează numai o oră, așa că, dacă-i vedeți cu pancarte în fața teraselor, restaurantelor sau cafenelelor, e bine să-i încurajați. Protestează pentru locurile lor de muncă, pentru familiile lor, pentru viața lor. Este, până la urmă, un exercițiu de democrație cu care, la un moment dat, toți suntem datori.

Citit 1391 ori Ultima modificare Marți, 18 August 2020 18:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.