Ne-am relaxat. Prea mult, prea repede, prea de tot

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cam asta reiese din raportările zilnice date publicității de autoritățile locale și naționale. Dacă la nivel central numărul infectărilor a fost, cel puțin în ultima perioadă, mare în fiecare zi, la nivel local veștile erau chiar bune. Au fost zile în care am avut și doar 10 cazuri. Mai mult, în ultima lună, raportările săptămânale arătau că suntem pe un trend descendent. Ne-am bucurat însă prea repede de acest lucru. Și asta pentru că, în ultimele 24 de ore, numărul infectărilor a crescut brusc. 86 de cazuri față de doar 37 în ziua precedentă. Nu putem pune creșterea pe seama numărului mai mare de teste, pentru că nu este așa. Numărul de teste făcute a fost, ce-i drept, mai mare decât miercuri, dar nu cu mult. Calculând, rata de infectare aproape s-a dublat față de ziua anterioară, iar asta nu poate decât să ne îngrijoreze. La fel cum, de altfel, ne îngrijorează și faptul că, zilnic, apar cazuri de infectare printre elevi. Ba chiar am ajuns să avem o unitate de învățământ trecută în "scenariul roșu".

Toate acestea ne arată că din ce în ce mai mulți gălățeni au uitat să respecte regulile, nu mai poartă mască în spațiile unde există această obligativitate, dezinfectatul pe mâini, deși pentru unii obișnuință, a devenit o chestiune de domeniul trecutului. Nu e greu de tras această concluzie, dacă treci prin parcurile de cartier, dacă arunci o privire pe faleză sau dacă te nimerești, la oră de vârf, în parcurile amenajate de municipalitate pentru șahiști. Peste tot vezi oameni fără măști, care au dat uitării distanțarea socială și cred că totul este de fapt o conspirație mondială. Grav este că astfel de oameni, fără măști, se îmbulzesc pe lângă gardurile școlilor, în timp ce își așteaptă copiii, uitând că pot fi asimptomatici și astfel pot răspândi virusul oricui. Și ne mai mirăm că apar cazuri de infectare printre elevi la doar două săptămâni de la începerea cursurilor?

La toate acestea se mai adaugă și o zi de alegeri, când vom vedea cozi în fața secțiilor, nu că s-ar buluci lumea la vot, dar va dura procesul de triere epidemiologică și oamenii vor fi obligați să aștepte, așa că în următoarea perioadă este posibil să avem statistici din ce în ce mai sumbre, printre cei infectați putând fi și oameni dragi nouă.

Citit 1510 ori Ultima modificare Joi, 24 Septembrie 2020 15:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.