Cine nu respectă regulile iese primul din joc

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Boala nu alege, iar în fața morții suntem egali. Sunt vorbe pe care mi le spunea bunica, pe când eram de-o șchioapă, dar care sunt mai actuale decât oricând. În ultimele luni, nici boala, nici moartea nu au ales. Prima a lovit crunt, a doua a luat tot ce a putut. Medici, avocați, politicieni, oameni școliți sau simpli truditori ai pământului, bogați și săraci, deopotrivă. Indiferent de poziție, de avere sau de nivelul de studii, toți au fost într-o luptă contracronometru și nu au putut alege dacă înving sau nu virusul care a schimbat, într-un timp extrem de scurt, totul. Unii au învins, alții nu. Iar poveștile lor pot fi lecții de viață pentru oricare dintre noi, muritorii de rând care nu pot alege când sau dacă se îmbolnăvesc sau nu. Iar asta trebuie să ne intre bine în cap și să o spunem tuturor celor care încă mai cred că este o conspirație mondială, că virusul nu există și dacă există nu e mai rău decât o gripă. Virusul există și este mult mai rău decât gripa, care, spre exemplu, anul trecut, nu a făcut mai mult de 30 de victime la nivel național. Unde mai pui că avem și posibilitatea să ne vaccinăm împotriva gripei, lucru încă imposibil în cazul coronavirusului.

Conspirația mondială a adunat mulți adepți, care nu vor să înțeleagă diferența între cele două tipuri de boală. Iar asta, pe mulți dintre ei, îi costă, pentru că, vorba românului, ”Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă și în traistă”. Pe scurt, boala nu alege, dar noi putem alege să ne ferim de ea. Asta presupune să respectăm regulile de distanțare socială, să purtăm masca corect, nu să stăm cu ea sub nas, pentru că nu ne vede nimeni atunci când ne plimbăm prin magazine, și să luăm atitudine atunci când vedem că aceste reguli nu sunt respectate.

Dacă nu vom face toate astea, riscăm să ne infectăm din ce în ce mai mulți. Iar asta va duce la supraaglomerarea spitalelor, iar viața noastră va sta la mâna medicului de gardă, singurul în măsură să decidă dacă are sau nu loc pentru noi la terapie intensivă. Că să nu ajungem aici, depinde de fiecare dintre noi, de modul în care respectăm sau nu regulile jocului în care trișorii sunt primii eliminați.

Citit 1604 ori Ultima modificare Marți, 06 Octombrie 2020 18:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.