Merge şi-aşa, dar nu cu gazele!

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
5 comentarii

Deflagraţia care a zguduit ieri serios centrul oraşului, transformând zeci de familii în sinistraţi şi rănind serios mai multe persoane, a scos la iveală un fapt pe care gălăţenii îl tot spun de ani de zile: verificările instalaţiilor de gaze şi ale centralelor pe care acestea le alimentează nu se fac mereu aşa cum ar trebui. Da, obligaţia de a le verifica există şi aparţine proprietarului imobilului, da, legea prevede şi sancţiuni. Dar numai sistarea imediată a furnizării gazelor dacă nu s-a făcut verificarea ne-ar feri de belele. Lucru care, din ce aud, nu se prea întâmplă, mai ales că sistarea furnizării înseamnă, nu-i aşa, şi sistarea încasărilor de către companiile furnizoare. Şi cui îi convine să nu încaseze?  Cum se fac verificările, chiar şi atunci când se fac, este o altă poveste. Puţini sunt proprietarii care chiar insistă ca verificarea centralei şi a instalaţiei de gaze să se facă efectiv în prezenţa lor, oferindu-li-se şi explicaţii clare privind procedura. Sătui de birocraţie şi de făcut hârtii peste hârtii, oamenii preferă de multe ori să lasă meseriaşul să-şi facă treaba, chestiune absolut de înţeles, cu condiţia ca şi meseriaşul cu pricina să aibă, chiar înainte de autorizarea necesară, şi conştiinţă. Fiindcă, dacă omul te lasă singur în balcon, să îi verifici centrala, tu trebuie chiar să o faci, nu doar să apeşi de două ori pe butoane şi să pleci cu banii. Să găseşti personal calificat şi autorizat se dovedeşte a fi un coşmar, deşi, în principiu, toţi cei autorizaţi să realizeze şi să verifice instalaţii de gaze se găsesc pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Lista însă este destul de greu de găsit. Misiunea nu e uşoară nici dacă eşti cât de cât priceput în căutarea pe internet, dar, dacă nu eşti, devine imposibilă. Astfel, multe persoane, mai ales vârstnice, cad în plasa unor aşa-zişi specialişti care îşi fac reclamă cu fluturaşi lipiţi pe uşile blocurilor şi despre care este greu să se obţină referinţe. În plus, multe persoane, deranjate de faptul că detectoarele de gaze se declanşează şi când nu trebuie, le opresc de tot. Ceea ce, evident, nu este deloc prudent.
Încă nu ştim exact ce s-a întâmplat în apartamentul din centru, se investighează. Dar ştim, de exemplu, că după explozia de pe strada Frunzei, unde nişte depozite de combustibil ale unei foste benzinării stăteau, bine merci, în subteran, fără să fi fost golite şi asigurate potrivit legii, încă nici acum nu s-au terminat lucrările în zona respectivă, pe porţiunea respectivă. Câte explozii ne mai trebuie, ca să înţelegem că nu, nu merge şi-aşa?!

Citit 2973 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2020 22:11

5 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Vineri, 30 Octombrie 2020 18:38 82.137.9.*** Link la comentariu
  2
  1

  @GALATEAN

  Copilu' eu am un bou de patron MILIARDAR care nu vrea sa-si repare un kkt de scurgere... 2 coturi la 45 grd de 40mm costa 3 Ron... am peretele patat proaspat renovat... am facut izlatie hidro atfel era si mai jale... mi-a ars nulul din inst electrica de la baie.. am spart din nou si-am tras fire noi... si-a invatat plodurile cornute sa tropaie au gresie pe hol si sufragerie... unele specii nu au ce cauta la oras.!!!

  Romanul stie numai de BATA,,, Ceausescu cu 4 clase... un cizmar a simtit asta pentru ca a trait printre pleve!
  Zilele astea am realizat ca si nemtii sunt mai rau ca noi! In secolul 21 se practica semisclavia... si munca la negru...
  cu stiita statului German! Astept sa vad o alta locatie cea actuala este mizera ca loc de munca... morala...
  oamenii sunt pusi sa lucreze pana la epuizare... 5h noaptea FARA PAUZE ... mut cumulat greutati de 20-25 de TONE zilnic... datorita unor lepre ce-au vandut tara de 30 de ani!

  Degeaba suntem un neam cu multe plusuri dar NU SUNTEM UNITI! Sa cada dropul de sare!

  Raportează
 • postat de Galatean Vineri, 30 Octombrie 2020 13:48 78.96.81.*** Link la comentariu
  0
  5

  Citiți Legea 196/2018 de constituire si functionare a Asociatiilor de Proprietari, anterior Legea 230, si vedeti responsabilitatile administratorului si presedintelui asociatiei, impreuna cu comitetul Asociatiei, care se refera la buna gospodarire a imobilelor arondate, intretinerea constructiilor,interior si exterior, verificarea instalatiilor de gaze, in special, într-un calendar strict cu specialisti autorizați, instalatii de apa si canalizare, electrice, aerisirile la bucătării, bai, pe holuri unde sunt racordate conducte de gaze, implicit buna întreținere a scărilor exterioare, alei de acces in mediu stradal, mediul din jurul constructiilor, arbuști, spatii verzi, trotuare, acoperis!

  ASTA STA SCRIS IN LEGEA 196/2018, CA FISE DE POST PENTRU ADMINISTRATORUL BLOCULUI, PRESEDINTE SI COMITETUL ASOCIATIEI, pentru care sunt remunerati lunar!

  Aceste personaje, administratorii, președinții, in schimb nu fac alta treaba decat încasări si, trandavind pe scaunul asociatiei sa le duca oamenii banii, si afișarea cheltuielilor lunare; mamelucii nu citesc legea sa vada ca sunt inselati, chiar unii facuti gramada, le iau apărarea!

  In realitate, aceste persoane se aleg între ele, odata la 4 ani, intrucat la adunarea generală legala, nu participa decat numai cei apropiatii gusterilor care vor sa profite 4 ani de niste bani nemunciti, sau, chiar pe multi proprietari, nu-i intereseaza, dandu-se pe mana unor mameluci bosorogi care nu fac nimic, ba mai fac si barfa, uneori agresivi, cand omul vine si exprima doleante si nemultumiri privind functionarea asociatiei!

  De aceia blocurile din Galati, majoritatea, arata foarte urat, neingrijite, tencuiala lipsa, tamplarie degradata, mizerie si spatii neingrijite împrejur, desi aceste structuri de societate exista, mamelucii platesc gras niste trantori in frunte cu aceste personaje numite administrator, PRESEDINTE
  si membri ai comitetelor!

  Exista delăsarea locatarilorde a lua decizii, dar ce, eu sa ma fac dusman cu bosorogul X, sa-i spuna altcineva, si plateste lunar, conștient, trantorii din asociatii!

  Exista in cadrul primariei acea structura plătită cu salarii grase de relatii cu asociatiile care nu isi fac treaba si nu-i trag nimeni la raspundere, orasul asta orbecaind in prostie umană condusa de onor primarie,pe banii contribuabililor!

  Apropo, Asociația de proprietari de la blocul cu explozia, nu poate fi trasă la răspundere pentru neglijență ca nu au controlat cu specialisti intr-un calendar, aceste instalatii de gaz?!!

  Mamaaa, ce i-as trage la raspundere ca au luat salarii pentru o munca pe care nu au facut-o corespunzator, desigur pe baza aceleiași Legi 196/2018!

  Dar unii dintre galateni dorm somnul ratiunii, orbecaind prin viata precum cratiță cand iese la lumina!

  Asta doare cel mai mult.

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 30 Octombrie 2020 11:35 86.124.204.*** Link la comentariu
  2
  3

  Sunteti in afara fenomenului. Nu este cazul de intrat in amanunte, procedura pune probleme doar cui nu vrea sa o respecte. Personal, alta cauza vad : de cand s-a desfiintat sistemul centralizat de incalzire, gestionarea problemelor de acest gen este una personala, intr- o oarecare masura, adica trebuie sa te preocupi, sa tii o evidenta a acestor lucrari, sa aloci niste bani si in final sa executi. Pe scurt, sa le faci cu manuta ta. Ori aici la Romania toata lumea asteapta si mai si injura ca de ce nu SE face, nu SE DA etc. Pana una alta, am demonstrat ca suntem o tara de narozi care nu stiu decat de par si care in foarte rare situatii ne comportam asa cum trebuie, in linii mari si general acceptate. Asa cum nu poti iesi cu masina pe strada fara ITP probabil ca va trebui procedat si pentru centralele termice, desi eu stiu ca exista niste termene acolo in care esti obligat sa efectuezi lucrarile periodice si scrie romaneste ca se sisteaza furnizarea de gaze naturale pentru acest motiv, cu acordarea unui termen rezonabil bineinteles. Nu ma luati acum cu cine a cumparat resursele, exploatarea lor, unde merg banii ca asta e alta discutie. Trebuie platit si cu asta gata. Dupa care apare ce cred eu ca s-a intamplat acolo, anume caciuleala. Exista tot felul de neni mai mult sau mai putin priceputi, care executa lucrarile asa cum le descrie foarte bine autorul articolului, neni care se afla in legatura cu cineva autorizat. Adica, primul vine, iti ia cu 2 lei mai putin decat ceilalti, face / se preface ca verifica el acolo nu stiu ce, ii trimite adresa unuia autorizat cu mesajul " am verificat, sa moara Cici de nu am verificat " , iar al doilea semneaza, stampileaza si transmite lista mai departe cu pozitia bifata, gata e verificat nu sunt probleme. Iar la sfarsit de saptamana, se intalnesc intr-o parcare si al doilea zice, ti-am semnat pentru 50 , imi dai 50x n cati au fost " verificati" . Cu alte cuvinte, cati bani dai in viata, atata face. Una peste alta, Doamne fereste sa patesti asa ceva, ori la tine in casa ori in bloc, motivele nu au importanta. Bine ca nu au murit oameni, pana acum cel putin sau "bine" ca e vorba doar de batranul ala ...

  Raportează
 • postat de George Vineri, 30 Octombrie 2020 08:44 89.136.76.*** Link la comentariu
  2
  3

  Una mare de tot cat un atentat terorist care sa bage in spital 25% din galateni.

  Raportează
 • postat de ELLA Vineri, 30 Octombrie 2020 05:13 89.137.228.*** Link la comentariu
  2
  12

  Platesti o caruta de bani,pentru verificarea aragazului,a centralei si a instalatiei de gaze,dar cei autorizati nu /si fac treaba asa cum trebuie.Se uita 5 minute la centrala si un pic la ceas,apoi iau banii.Asta nu e verificare.Cu avertizoarele de gaze iar e o problema ca se declanseaza instantaneu si daca gatesio cioba si nu pui capacul pe oala.Ce fel de avertizor e acesta?Asa dar cred ca si din partea celor care se ocupa de problema gazelor trebuie mai multa inplicare si nu numai profitul.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.