Ce-a fost mai întâi, piața sau supermarketul?

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Intrăm de astăzi într-un "lockdown" parțial, așa cum le place multora să spună. Vom purta mască oriunde, în interior și în exterior, și nu ne vom mai putea plimba ca bezmeticii, după 11 noaptea, decât cu motive întemeiate: serviciu, farmacie, urgență. HoReCa se închide din nou, rămân deschise terasele, însă numai acelea cu un singur perete exterior și, eventual, cu acoperiș. Şcolile se închid și ele, se trece peste tot la învățământ online pe "scenariul roșu" și se vor redeschide, se pare, fix pentru alegeri. Când, nu-i așa?, pericolul va fi trecut cu desăvârșire.

Se închid și piețele, rămân însă deschise super- și hipermarketurile. Aici e o problemă, modul în care s-a făcut diferența între cele două tipuri de spații, în principiu la fel de aglomerate. Măsura decisă de guvern are atât susținători, cât și contestatari, și fiecare parte are argumentele sale. E ca în întrebarea cu "oul sau găina", dar puțin adaptată. Susținătorii spun că hipermarketurile sunt mai bine organizate, că se poate plăti cu cardul (evitând manevrarea numerarului și, implicit, creșterea riscului de transmitere a virusului), că toată lumea poartă mască în interior și că distanțarea fizică este mai bine respectată. Și au dreptate. Contestatarii afirmă că oamenii nu stau atât de mult timp în piață ca în supermarket și că, astfel, riscul de contaminare nu e aşa de mare, că produsele cumpărate sunt mai proaspete, că poliția locală poate supraveghea cu adevărat respectarea regulilor și că, închizând piețele, omorâm producătorul autohton. Vorba rabinului, și ei au dreptate.

Că, în "buna" tradiție românească, lucrurile n-au fost gândite cu cap de la început, luându-se în considerare toate efectele, dovadă stă faptul că au apărut modificări în ceea ce privește piețele. La ora redactării acestui articol, duminică la prânz, adică în ceasul al doisprezecelea, autoritățile făceau "brainstorming" în ceea ce privește deschiderea de piețe volante și asigurarea de spații deschise lângă piețele deja existente, astfel încât producătorii autohtoni să aibă unde să-și vândă marfa, în loc să o arunce la gunoi.

Nu se spune nimic în schimb de transportul public de călători, în condițiile în care tot autoritățile au punctat că acesta reprezintă cel mai mare risc de transmitere a noului coronavirus. La parcul auto de care dispune Galațiul și la "apetitul" cu care gălățenii merg cu autobuzul, nici nu prea văd ce s-ar putea face. Dacă e musai să urci în autobuz, poate ar ajuta o cruce mare și speranța că Dumnezeu nu se uită în altă parte fix în acel moment.

Citit 1663 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2020 16:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.