Cine se roagă pentru Toma Necredinciosul

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Nici nu știu cum să mai tratez reacțiile oamenilor referitoare la îmbolnăvirile de COVID-19 și necesitatea măsurilor de prevenție. Am mai spus-o, înjurați ca anul acesta parcă nu am mai fost niciodată noi, jurnaliștii, deși singura responsabilitate care ne aparține - și pe care ne-am asumat-o cât mai profesionist cu putință - este cea a informării corecte. Mulți dintre oamenii cu scaun la cap care ne citesc în print nici nu își imaginează cantitatea de acuze și înjurături pe care trebuie să o suportăm, zilnic, în mediul online, indiferent care este subiectul abordat, atâta timp cât are legătură în vreun fel cu noul coronavirus. Să fim înjurați pentru tot felul de lucruri pe care nu noi le controlăm - cum ar fi protecția datelor personale, mai nou - a devenit o obișnuință, dar să fii făcut continuu în toate felurile imaginabile doar fiindcă încerci să le spui oamenilor să se protejeze este o experiență absolut nouă. Suntem înjurați de mamă, de tată, de morţi şi de vii, apelativul de "mincinoşi" este la ordinea zilei şi singurul pe care îl pot reproduce, restul fiind dincolo de ceea ce ne permite Codul deontologic să folosim. Cei care ne înjură - sau alţii asemenea lor - continuă să nu poarte măştile în mijloacele de transport (uneori se aşază cu spatele la şofer, să nu fie cumva văzuţi în retrovizoare, îşi dau masca sub barbă şi vorbesc la telefon) şi, probabil, la fel fac şi la cumpărături sau prin alte spaţii publice comunitare ori la bănci, când îşi plătesc facturile, pe scara blocurilor etc.
Între timp, trei secţii ale Spitalului Judeţean au fost închise, fiindcă un număr de 50 de persoane - medici, asistenţi şi personal auxiliar - s-au îmbolnăvit de COVID-19. Sursa infectării poate să fi fost din spital, dar, la fel de bine, poate să fi fost un supermarket, unde şi aceşti oameni îşi fac, precum noi toţi, cumpărăturile, o farmacie, un magazin de haine, un autobuz. Cu toate că s-a explicat de nenumărate ori, zilnic, din martie până acum, că simplele măsuri de precauţie ajută ca boala să nu se răspândească, alde Toma Necredinciosul de la colţul blocului tot cred că teoriile conspiraţioniste ţin loc de spălatul mâinilor şi schimbatul măştii o dată la patru ore de purtare continuă sau ori de câte ori este necesar. Iar noi, cu toţii, rămânem fără paturi suficiente în spitale, fără medici, asistenţi şi infirmieri, fără profesori pe la clasele alea online. Şi ne rugăm ca, măcar dacă facem boala, să fie o formă mai uşoară, să ne putem trata acasă. Ne rugăm şi pentru necredincioşi, fiindcă, deşi le lipseşte educaţia, au şi ei împrejur oameni nevinovaţi.

Citit 1142 ori Ultima modificare Marți, 24 Noiembrie 2020 18:52

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de eu
  Miercuri, 25 Noiembrie 2020 17:51
  62.231.94.***
  alergatoru' de pe faleza, te stiu ! Vezi ca si aia care au patruns in locul accidentului de la Cernobal au murit iradiati si de cancer, chiar daca aveau costume de plumb si zaboveau in ture de cateva zeci de secunde, cu pastile de iod luate anterior si mai stiu eu ce. Un articol de ziar aduce o informatie insa un editorial exprima o opinie, nepoate ! Nu esti un om prost, esti un om cu educatie, citit, umblat prin lume insa toata aceasta cantitate de informatie nu a reusit sa-ti slefuiasca mintea, pe parcursul unei vieti destul de indelungate, o sa pleci de pe lumea asta asa cum ai venit pe ea, cu mintea goala....Voi nu ati inteles ca sunteti in razboi cu voi insiva ? Generatia asta sunteti primii care vindeti meciul ? Primii care trebuie sa respectati cu sfintenie masurile de protectie sanitara? Nu a sustinut nimeni intreg la minte ca sunt cele mai bune si cele mai eficiente masuri, dar trebuie sa le respectam cu totii pentru ca alta sansa nu avem ..... Ce alta spaima mai groaznica sa te ameninte decat sa fie nevoie sa ajungi in spitalele noastre ? Sunteti intregi la minte ? Daca nu va sperie spitalele romanesti, atunci nu stiu ce motiv mai poate exista ...
  5
  5
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 25 Noiembrie 2020 12:31
  78.96.81.***
  Dragilor, hai sa stam cu picioarele pe pamant: ai imunitate, ai sanatate;

  In rest, ce mai trebuie explicat, ca, mamica noastra, de cand eram "pici", ne sfatuia, la masa, spala-te pe maini, schimba lenjeria ca ti-o spăla mama, păstrează curățenia acasa..

  Acu, ce a-ti facut, după, treaba voastra, culegeri roadele, ba la spital, acu, valeu, iaca, pandemia!

  Dumnezeu cu mila!
  0
  3
  Raportează
 • postat de cetitor
  Miercuri, 25 Noiembrie 2020 10:03
  85.122.80.***
  Nu sunt un negationist, dar imi pun si adresez niste intrebari de bun simt:
  - focarele principale sunt in spitale?
  - cum s-au imbolnavit daca au respectat ceea ce a ordonat Comandatul actiunii adica sa se poarte masti...?
  3
  8
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleză
  Miercuri, 25 Noiembrie 2020 09:36
  185.53.196.***
  Dacă medicii respecta toate regulile și sunt echipați la muncă ca niște astronauți, atunci de ce s-au îmbolnăvit? Dacă ești sceptic în privința multor masuri cretine (inchiderea magazinelor devreme, restricțiile de noapte, purtatul măștii pe strada pe care nu mai este nici o alta persoana), înseamnă automat că nu respecți regulile? Dacă ești sceptic, înseamnă că îi îmbolnăvești automat pe ceilalți?

  Dumneavoastră trebuie sa îndemnați oamenii la gândire critica și discernământ, nu sa vorbiți de covid ca de o religie în care necredincioșii trebuie arși pe rug! Lasati mania proletara când scrieți astfel de editoriale.
  7
  4
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 25 Noiembrie 2020 06:47
  89.136.76.***
  De ce nu se schimba juramantul lui hipocrate ca acestia care nu se protejeazasa nu se mai oboseasca medicii sa ii trateze? Sa ne trateze doar pe noi cei care ne protejam. Ar fi culmea sa gasim paturile pline de alde toma necredinciosu si ventilatoarele ocupate de ei iar unii din cei ce s-au protejat si au fost imbolnaviti de idioti sa nu aiba acces la ventilator din cauza lor a idiotilor conspirationisti. Cum s-ar simti un om de rand care s-a proiteatr suficient, dar un medic dar un ministru care ar avea nevoie de ventilator dar toate ventilatoarele ar fi ocupate de conspirationisti? Cand se vor trezi oare medicii din frunte sau cine e inditruit sa schimbe juramantul lui Hipocrate astfel incat idiotii care se imbolnavesc intentionat doar ca sa le faca in ciuda medicilor, sa le dea de furca medicilor, sa nu mai fie primiti la spital? CHIAR NU EXISTA NIMENI INDITRUIT SA SCHIOMBE JURAMANTUL LUI hIPOCRATE? cE FAEM? aSTETAM SA SE TREZEASCA hIPOCRATE DIN MORMANT CA SA ACTUALIZAM JURAMANTUL LA REALITATEA ZILELOR DE AZI? Pacat ca Hipocrtate nu a prins o pandemie ca cea de azi plina de idioti negationisiti. Altfel ar fi aratat juramantul lui Hipocrate.
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.