”O nouă zi”

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ziua învestiturii noului preşedinte american, Joe Biden, a fost prezentată drept "O nouă zi" pentru Statele Unite. Noul preşedinte aduce însă "o nouă zi" nu doar la Casa Albă - cu îndemnuri la unitate în plan intern, ci şi în relaţiile internaţionale. E "o nouă zi" chiar şi pentru România!

Desigur, departe de a ne considera "buricul pământului", România contează în sistemul de alianţe politice, economice, miliare stabilite la nivelul UE şi NATO. Din această perspectivă, România ar putea spune că este favorizată prin instalarea noii administraţii. Joe Biden, vicepreşedinte sub mandatul lui Barack Obama, cunoaşte foarte bine Europa de Est, a vizitat de câteva ori şi România, ştie cât de complicate sunt relaţiile în zona Mării Negre, pe fondul unei Rusii care îşi afişează cu tot mai puţine reţineri tendinţele expansioniste.

N-ar trebi însă să cădem în capcana de a considera că relaţiile dintre România şi Statele Unite stau într-un singur om, fie el şi preşedinte. Baza este parteneriatul strategic încheiat încă din anii ’90, iar el a fost respectat de toţi preşedinţii americani, dincolo de nuanţele personale ale unuia sau altuia. Nici măcar lui Trump, atât de dezagreabil pentru multe dintre cancelariile europene, nu i se poate reproşa că a afectat în vreun fel relaţiile directe cu România, ba din contră.

Pe de altă parte, după cum am amintit, evoluţia internaţională a României depinde de cele două axe - UE şi NATO, iar din acest punct de vedere vom asista la o "resetare" într-un sens pozitiv a relaţiilor cu Statele Unite. Practic, România va scăpa de sarcina ingrată de a fi între ciocan şi nicovală, între Statele Unite şi partenerii europeni. Trump era de-a dreptul ostil însăşi ideii de Uniune Europeană, a fost un susţinător al Brexitului şi a dat apă la moară tuturor liderilor cu tendinţe antidemocratice din Europa! Biden nu va mai gira o astfel de relaţie, va aduce mai multă stabilitate, echilibru şi predictibilitate în relaţiile transatlantice.

Din păcate, nici măcar Biden nu va reuşi să şteargă "precedentul" Trump. Ţările europene s-au trezit, sub precedenta administraţie, într-o situaţie de vulnerabilitate în urma relativizării, inclusiv în cadrul NATO, a valorilor care au stat la baza alianţelor pro-democratice. Joe Biden va readuce, poate, mult dorita unitate. Lumea nu mai este însă la fel, aşa cum nici Statele Unite nu mai sunt la fel după Trump şi asaltul asupra Capitoliului…

Citit 1273 ori Ultima modificare Joi, 21 Ianuarie 2021 18:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.