Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
2 comentarii

Se știa de foarte mult timp că, de la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice din România se va liberaliza. Cu toate astea, tot am fost prinși complet nepregătiți. A ieșit la rampă din nou acea păcătoasă "tradiție" românească a lucrurilor care ne iau prin surprindere, cum ar fi iarna care vine în decembrie sau școlile care încep în septembrie.

Omul simplu de pe stradă - "consumatorul captiv", cum îi spun marii operatori - habar nu are cum să procedeze pe noua piață liberalizată. Nu știe cât va plăti factura la curent dacă rămâne la actualul furnizor, nu știe cum poate să aleagă alt furnizor sau ce demersuri să facă pentru asta, nu știe nici ce oferte concurențiale îi stau la dispoziție.
Mai grav este că liberalizarea pieței a prins nepregătită ditamai Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care a reușit să facă orice, numai să reglementeze n-a fost în stare. S-au încercat cârpeli din mers, s-a discutat cu marii furnizori să ofere discounturi obligatorii, s-a prelungit termenul în care oamenii să poată să-și aleagă alt furnizor dacă doresc acest lucru... Lucrurile în niciun caz nu s-au desfășurat nemțește, ca atunci când gândești de zece ori și tai o singură dată. Nu, noi am mers românește, în acea tradiție de care vorbeam mai sus. În loc să lămurim lucrurile, le-am complicat și mai tare.
Încă o dovadă a faptului că liberalizarea pieței energiei electrice din România nu a fost pregătită așa cum ar fi trebuit o reprezintă scrisoarea pe care Comisia Europeană a trimis-o către ANRE și Ministerul Energiei, după cum susține site-ul hotnews.ro. Consumatorii de energie trebuie informați cât mai clar că își pot schimba furnizorii, în urma liberalizării pieței, iar autoritățile trebuie să ia măsuri în acest sens, se arată în documentul citat. Scrisoarea precizează că măsurile trebuie să vizeze furnizarea de informații către consumatori, în special despre dreptul lor de a alege alți furnizori, îmbunătățirea comparatoarelor de prețuri și limitarea barierelor în calea transferului de la un furnizor la altul. E ceva de care ar fi trebuit să ne dăm seama și singuri. Conform HotNews, Comisia Europeană arată că este necesară o monitorizare strictă a modului în care sunt aplicate principiile concurenței și modului în care sunt protejați consumatorii și anunță că va efectua o analiză privind activitatea ANRE, despre cum respectă legislația ca reglementator în energie.
Vom fi, deci, scoși din nou la tablă. Oare vom primi notă de trecere?

Citit 937 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2021 16:34

2 comentarii

 • postat de Katia Marți, 16 Februarie 2021 16:57 89.136.0.*** Link la comentariu
  1
  2

  Cand idiotenia, cretinismul, politrucia promoveaza carnetul de partid si :grindeanismul" in locul dilomei de specialist energetician/economist...

  Raportează
 • postat de jorpalica Marți, 16 Februarie 2021 07:45 89.39.81.*** Link la comentariu
  1
  8

  Bai nene ?e consumatorul nu voi fi protejat de nimeni si de nimic.Cand sa propus liberalizarea ,toti furnizorii sau concentrat pe lacunele legii sa vada cum pot prosti romanul mai usor si mai rapid,si sai ia un pret cat mai mare.Comparatoarele de preturi ,au niste date si notatii de genul Tj,Ti diferentiat ,nediferentiat,impreuna si altele de genul ,care pentru un necunoscator e ca o limba straina.apoi chestiile ascunse in scrisul mic pe care babele si mosnegii nu ca nul citesc dar nici nul pricep ,nui ajuta cu nimic si ne trezim ca aia mai obiditi de vremuri si de ani snt si cei mai nenorociti de tot felul de gaselnite ale baietilor destepti.Apoi convertirea gazelor naturale care a dus la o crestere substantiala a pretului cand promisiunile tuturor erau ca nu se vor mari ,a dus la ametirea tuturor beneficiarilor casnici care cu toata formula nu puteau sasi calculeze factura ca atunci cand plateau nm,mcubde gaz consumat,intrucat numai furnizorul stia puterea calorica a gazului furnizat in anumite perioade de timp.Deci nu stiu ce nebunie e in rahatul asta de sistem unde toti fac legi ,preturi,pensii speciale ,sporuri prin birouri salarii foarte mari si mai ales premiere la sf,de an in firme furnizoare de servicii falimentare.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.