Oraşul lui Ratatouille

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cu siguranţă, urbea noastră nu are nimic în comun cu simpaticul personaj Disney şi nici cu delicatesa franţuzească al cărei nume îl poartă eroul peliculei, un şobolan. Însă specia căreia îi aparţine "dinţosul" s-ar potrivi de minune frecvenţei cu care găurile şi craterele apar şi dispar în oraşul dintre Dunăre, Siret şi Prut.

Oraţul-şvaiţer, sau oraşul gropilor, sau oraşul craterelor, cum nu i s-a mai spus Galaţiului în ultimele două decenii, de când, pe unde te aşteptai mai puţin, răsărea câte o tasare, câte o "gropzillă"! Atât de mult s-au obişnuit gălăţenii cu fenomenul, încât în jurul fiecărei gropi, fie de la colţ de bloc, fie de pe vreo arteră proaspăt cosmetizată pe bani mulţi, ori din vreun loc de promenadă, încât au născut şi legende. Gurile rele, că au auzit de la alţii, că s-au documentat, că au dedus sau au văzut, s-au tot învăţat să cârtească: ba că treburile nu se fac decât de mântuială şi că banii pe străzi sunt aruncaţi aiurea în buzunarele companiilor abonate la contracte cu statul, ba că oareșce reabilitare a sistemului de canalizare şi apă s-a făcut aiurea şi subdimensionat, încât crapă ţevile pe dedesubt, ba că "Dorel" nu a manevrat lopata cu simţ de răspundere. Alţii, mai puţin aplecaţi spre teoria conspiraţiei, susţin tunelurile şi galeriile care străbat oraşul în lung şi în lat şi din cauza cărora ne vom duce, inevitabil, cu totul la vale. Sau în Dunăre, după cum sunt dispuse tunelurile fiecăruia. Lăsând la o parte supoziţiile ironice, contabilizarea sumară a frecvenţelor cu care se surpă la noi diverse străzi este îngrijorătoare. Azi faleza, mâine Basarabiei, poimâine Brăilei. Într-un loc în care acum aproape 11 ani, la Tirighina, se căsca un hău cât toate zilele, chiar în coasta Combinatului, a apărut acum o nouă surpare.

Cei care se mai pricep cât de cât şi au fost angrenaţi în problemă şi atunci cred că situaţia a fost rezolvată cu grad discutabil de răspundere, infiltraţiile de apă favorizând golurile de dedesubt, neacoperite cum trebuie, astfel că groapa a apărut din senin, în toiul nopţii, pe partea din vale a străzii. Cauza ar putea fi repetitivă, pentru că nu odată s-a văzut cum astfel de accidente de teren au fost tratate experimental şi neprofesionist. Aşa am avut "gropzille" cu repetiţie şi cratere după cratere în cele mai neaşteptate locuri. Aşa avem zone, chiar în vecinătatea "accidentelor", care se afundă văzând cu ochii, dar sunt vizate de proiecte măreţe de cartiere rezidenţiale. Construim pe găuri şi să nu ne fie mare mirarea dacă într-o bună zi ne vom duce într-un mare hău, mai mare decât gaura făcută într-un caşcaval de o haită de şobolani flămânzi.

Citit 1099 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2021 21:16

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de jorpalica
  Joi, 18 Februarie 2021 10:26
  89.39.81.***
  Cand eram elev acum ahaaaaa multi ani ,erau doi oamini pi pamant ,ne duceau in zona turnului de tembeliziune sa adunam fier vechi ,cupru,span de strung si freza aruncate acolo cu tonele.Motoare vecu bobine.in 4 ore umpleam doua camioane cu materiale recuperabile,ramase de la vreo ,,cilivizatie'' extracterista venita temporal pi terra.Da pi langa astea erau si gunoaie aruncate de Firme,oameni ecosal eco...masa tacso si grigore fracso.Blocurile alea si turnul sunt construite pe temelia acelei zone care vad ca ...are ceva stabilitate ,daca au rezistat scarile catre plaja Dunarea.Ma intreb totusi ,in conditiile propice ,sa nu ni trezim pi la jijila la un moment dat vecini cu podul peste Dunare?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Fara gluma
  Joi, 18 Februarie 2021 08:29
  146.59.235.***
  Sa nu se mai zbata nimeni degeaba, Galatiul (incet-incet...dar SIGUR) se va surpa cu totul.
  Pentru bastinasii mai vechi ai orasului Galati nu este un lucru nou si nici de mirare faptul ca zonele care se surpa s-au inmultit si si-au marit atat numarul cat si suprafata. Dincolo de orice fel de teorii si filozofii si dezbateri si expertize si analize si...legende, este un FAPT CERT ca orasul ,,o ia la vale" fara putinta de dubiu si fara posibilitatea redresarii acestei situatii.
  Dupa mintea mea (de absolut nespecialist si necunoscator) ma gandesc daca, cumva, din toata aceasta liota de...arhitecti si urbanisti si edili si alti apartinatori ai acestei faune parazitare de capuse, a existat macar o secunda, vreunul, care sa isi puna problema ,,ce se intampla" atunci cand tu, mare specialist, stabilesti ca este ceva NORMAL sa astupi, sa obturezi, sa deviezi izvoare si cursuri de ape pe care natura le-a creat de ere intregi si, absolut dezinvolt, sa umpli, sa nivelezi si sa compactezi cu tot felul de alte materiale (straine de solul din zona respectiva) pe care, dupa aia, SA LE BETONEZI/ASFALTEZI. Sau ce se intampla, in timp, atunci cand tu scoti dintr-o groapa 1000 de metri cubi de pamant sedimentat de sute de mii de ani si pui inapoi 900 de metri cubi (pentru ca nu ai cum sa asiguri compactarea pe care a realizat-o natura) ?!
  Sunt curios daca isi pune vreun ,,geniu" din asta arhitect, edil, urbanist, constructor, intrebari de genul asta...
  Punem pariu ca, la urmatoarea ,,lucrare de sistematizare" a malului falezei superioare, intre punctul Hotel Faleza si punctul Restaurant Pescaru, unde se trambiteaza ca se va realiza un obiectiv de ,,tip Dubai", toata partea de deasupra acestei...sistematizari va aluneca catre Dunare...CU TOT CU SOSEA...CU TOT CU HOTEL FALEZA SI RESTAURANT PESCARU...CU TOT CU BLOCURILE DE DEASUPRA ACESTEI ZONE ?!
  4
  5
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 18 Februarie 2021 00:36
  89.136.76.***
  Atât de mult s-au obişnuit gălăţenii cu fenomenul, încât în jurul fiecărei gropi, fie de la colţ de bloc, fie de pe vreo arteră proaspăt cosmetizată pe bani mulţi, ori din vreun loc de promenadă, încât au născut şi legende. CARE SUNT LEGENDELE?
  5
  3
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 18 Februarie 2021 00:36
  89.136.76.***
  Daca chiar o fi ascunse niste tunele dacice de ce nu le valorificam? Bagam direct metroul in ele. macar metroul va sustone suprafata sa nu mai cada in Dunare =)) Un metrou pe sub Dunare.
  6
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.