Vom avea sau nu şansa unui buget pentru pensii?

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Fostul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a ieşit săptămâna aceasta pe pagina sa de Facebook cu o postare în care susţine că şi-a făcut timp să ia pulsul naţiunii vizavi de pensii, chiar şi-a făcut timp să vorbească la telefon cu o doamnă din Braşov. Deşi nu o spune deschis, Violeta Alexandru pare dezamăgită de starea de incertitudine şi neîncrederea care pluteşte printre conaţionalii săi, ca şi cum ar fi prima dată când ar auzi de aşa ceva. Când, de fapt, aceasta este starea de spirit care domneşte în România de cel puţin 30 de ani. Mai mult decât atât, aceasta pare uşor iritată de faptul că românii se tot întreabă dacă statul va fi capabil să le plătească pensiile peste câţiva ani.

În loc să vină cu argumente clare, care să risipească aceste îndoieli, fosta şefă a Muncii se laudă că se vor cheltui, din toamnă, peste 100 milioane de euro pentru o nouă lege cu o nouă formulă de calcul pentru pensii. Şi enumeră: "patru milioane de euro pentru consultanța care va fi contractată și la capătul căreia va ieși o nouă lege cu noua formulă de calcul a pensiilor. După acest contract de consultanță, trebuie să iasă ceva atât de bun, încât să nu mai fie schimbat multă vreme. 14 milioane de euro pentru angajare de personal suplimentar. 17 milioane de euro, separat de noii angajați, pentru stimularea actualului personal din casele de pensii. Total 35 milioane de euro. La care se adaugă soft, în total până la 100 milioane de euro". Şi mai spune domnia-sa: "N-are cum să iasă ceva prost!". Ca şi cum ar fi pentru prima oară când în România s-ar cheltui o sumedenie de bani pentru planuri măreţe, care se dovedesc a fi, ulterior, pline de o grămadă de erori şi probleme, imposibil de aplicat.

Altceva ar fi trebuit să spună doamna ex-ministru ca să ne convingă de faptul că totuşi statul va fi capabil peste câţiva ani să ne plătească pensiile. Să ne povestească ce planuri a făcut guvernul pentru crearea unor locuri de muncă, astfel încât nu numai să nu ne mai plece tinerii în străinătate, dar să şi convingă câteva milioane de români să se întoarcă în ţară, să muncească şi să contribuie la finanţarea sistemului de pensii. Asta ne-ar fi putut linişti. Că de poveşti în care instutuţiile statului înghit bani şi noi rămânem captivi în aceeaşi birocraţie şi incompetenţă ne-am săturat.

Citit 1049 ori Ultima modificare Duminică, 27 Iunie 2021 21:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.