Pandemia Nevaccinaților

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Numărul cazurilor nou-diagnosticate de COVID-19 a depășit, ieri, pentru prima oară în ultima lună, pragul psihologic de 100. Anunțat de experți încă de la începutul verii, noul val al pandemiei, al patrulea la număr, devine astfel o certitudine. Cu toate că persoanele vaccinate vor fi ferite de formele grave de boală, refuzul celor mai mulți români de a se vaccina ne va afecta în mod direct pe toți, într-un fel sau altul.

Următorul val pandemic a fost numit deja de autoritățile din mai multe state ”valul nevaccinaților”. Cu ce diferă față de precedentele valuri? În primul rând, cu faptul că varianta indiană a coronavirusului va deveni acum dominantă, ceea ce înseamnă că SARS-CoV-2 va fi mult mai contagios și posibil mai periculos din punct de vedere al simptomelor cauzate, față de tulpinile care au circulat până acum.

Vestea bună pentru persoanele vaccinate este că vaccinurile par să ofere protecție și în fața tulpinii indiene. Vestea proastă este că, din cauza numărului mare al românilor care au refuzat să se imunizeze prin vaccinare, numărul cazurilor noi și cel al cazurilor grave este de așteptat să fie destul de mare.

Într-o astfel de situație, așa cum am văzut în ultimele 15 luni, autoritățile ne vor restrânge din nou din drepturi, fie că suntem sau nu vaccinați. Chiar și în ipoteza în care persoanele vaccinate vor beneficia de unele înlesniri bine meritate, efectele negative le vom resimți cu toții.

Un nou lockdown ar fi încă un pumn încasat în plin de economia care și așa pare că abia se mai ține pe picioare. De asemenea, umplerea spitalelor cu pacienți COVID-19, dintre care cei mai mulți vor proveni din rândul nevaccinaților, le va restrânge din nou într-un mod drastic accesul la servicii medicale celorlaltor categorii de pacienți.

Iar dacă în urmă cu șapte-opt luni eram nevoiți să luptăm cu pandemia cu puținele arme pe care le aveam la dispoziție, acum nu mai avem nicio scuză. Vaccinurile funcționează chiar nesperat de bine, sunt sigure, gratuite și foarte ușor de administrat. Dacă lucrurile se vor înrăutăți, acesta va fi doar un alt eșec al nostru, ca societate, pentru că le-am permis unor indivizi egoiști, needucați și iresponsabili să ne decidă cursul următoarelor luni din viața tuturor, cu consecințe greu de imaginat pentru următorii ani.

Citit 1498 ori Ultima modificare Joi, 22 Iulie 2021 14:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.