De ce ne-ar putea ocoli valul 4 al pandemiei

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

În toată Europa Occidentală, incidenţa cazurilor de COVID-19 este în creştere, majoritatea statelor luându-şi deja măsuri de prevedere, prin instituirea de noi restricţii sau accelerarea campaniei de vaccinare. Despre ce se întâmplă în India, Rusia sau America Latină, zone în care pandemia n-a luat "pauză de vară", cifrele vorbesc de la sine.
În condiţiile date, este clar că valul 4 nu va ocoli nici România, mutaţia indiană a Sars-CoV-2 (varianta "Delta") fiind deja prezentă în câteva judeţe ale ţării. Mai avem însă un pic de răgaz, deoarece specialiştii estimează că numărul infectărilor va începe să crească accelerat spre sfârşitul lunii august, odată cu revenirea românilor din concedii şi, apoi, începerea şcolii.
Teoretic, la rata foarte mică de vaccinare pe care o are România, de circa 25 la sută din populaţie, n-avem cum să evităm o nouă perioadă cu spitale pline şi restricţii dure. Cu toate acestea, dacă studiem un pic cifrele şi punem cap la cap câteva informaţii auxiliare, putem să sperăm că dracul nu va fi chiar aşa de negru de data asta şi că vom scăpa ceva mai uşor decât la episoadele din toamna trecută şi din primăvara asta.
Primul lucru important este faptul că, deşi rata de vaccinare este mică, ea este calculată cu aproape 5 milioane de vaccinaţi la o populaţie eligibilă de circa 18 milioane de oameni. Cum 4-5 milioane de români sunt plecaţi la muncă în Occident, rata de vaccinare raportată la populaţia reală ajunge dintr-un foc la vreo 35%. În plus, un milion de români au trecut prin boală la modul oficial, dar estimările referitoare la cei infectaţi sunt duble, aşa că ajungem la un total de 7 milioane de oameni imunizaţi, din 14 milioane prezenţi în ţară. Fix 50 la sută! Şi putem să mergem chiar mai departe. Vaccinările şi îmbolnăvirile au avut loc mai ales în oraşe, proporţia fiind de circa 70 la sută. Cum populaţia urbană a României este cam jumătate din total, ajungem la o imunizare apropiată de 70 la sută în oraşe, ceea ce echivalează cu pragul pe care specialiştii îl consideră fatal pentru orice virus. La ţară, unde acest prag este mult mai jos, circulaţia poate fi stopată de izolarea celor mai multe dintre comunităţi, care le apără practic de o contaminare masivă. Iar în caz că se va întâmpla undeva o infectare în masă, carantinarea punctuală a localităţilor mici este uşor de realizat.
De-asta cred, cu toate cifrele reale puse pe masă, că valul 4 nu va avea un impact catastrofal în România. Asta nu înseamnă, însă, că vom fi feriţi în totalitate, aşa că metoda cea mai sigură de protecţie individuală şi familială rămâne tot vaccinarea.

Citit 2601 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

5 comentarii

 • postat de De fapt...toti sunt de buna-credinta!!!
  Marți, 27 Iulie 2021 00:56
  176.10.104.***
  Daca n-ar fi tragic in ce hal a ajuns poporul asta (roman), ar fi comic...
  Acum, ca la un semnal, toti se dau antivaxxeri...antipandemisti...toti schimba barca...toti isi atribuie fel de fel de merite...ca ar fi stiut ei mai dinainte ca toata escrocheria asta planetara cu PLANDEMIA este un ATENTAT LA UMANITATE, ca ei ar fi fost...DE FAPT...niste activisti in slujba respectarii drepturilor omului si toti, ca la un semnal, se intorc la 180 de grade sugerand ca...DE FAPT...ei erau de buna-credinta in spusele Presedintiei si a Guvernului, si ca ei...DE FAPT...nu faceau altceva decat sa "informeze" populatia despre "adevarurile" hoardelor de specialisti si experti prezidentialo-guvernamentali care ne spuneau ca...TESTAREA ESTE PRECISA SI EXACTA...VACCINUL E SIGUR SI EFICIENT !!! Acum...aceeasi tupeisti ne toarna in urechi ca...DE FAPT..."vaccinul" e doar 65% eficient pentru o tulpina mai moale si, doar 35% pentru o tulpina mai tare (cum ar fi aia de stejar sau salcam !!!) Tot aceiasi tupeisti care ne terorizau cu tot felul de scenarii apocaliptice...CU MILIOANE DE MORTI...CU CREMATORII INROSITE DE FUNCTIONARE ZI SI NOAPTE...CU COZI DE ZECI DE KILOMETRI DE CAMIOANE MILITARE INCARCATE PANA LA REFUZ CU SUTE DE SICRIE FIECARE, CARAND CADAVRELE CATRE NISTE CIMITIRE NEINCAPATOARE...tot acesti tupeisti care au terorizat omenirea, acum o intorc din condei si ne anunta nonsalant ca...NUMARUL MORTILOR ESTE FALS...NUMARUL IMBOLNAVIRILOR ESTE FALS...TESTELE SUNT ABSOLUT IRELEVANTE, NU AU ABSOLUT NICIO VALOARE, SUNT ZERO ABSOLUT, SUNT DEGEABA si iar...cu un tupeu bolnav, incep (tot) ei, "explicatorii" de meserie sa ne explice pe indelete...DE FAPT...cam cum sta treaba cu adevarat cu "TESTAREA" si cu "PANDEMIA" !!!!!!!!!!! Tot de la aceeasi "cinstiti" si "profesionisti" se afla acum (DOAR PROSTII AFLA SAU INTELEG ABIA ACUM !!!) ca...DE FAPT...injectarea face mai multe victime decat imbolnavirea in sine, numarul mortilor de COVID-19 fiind mai mare (procentual) in randul celor vaccinati+cazurile de reactii adverse la injectare decat in cazul celor nevaccinati.

  Astept cu nerabdare reactia vaccinistilor fanatici la aceste noi dezvaluiri ale celor de "buna-credinta", specialisti si experti guvernamentali si din presa dar...DE FAPT...sunt si mai nerabdator sa vad reactia vaxxerilor "de meserie" la efectele pe termen lung, care vor incepe sa apara, in urma injectarii cu aceste substante necunoscute, experimentale, netestate si negarantate de nimeni pe planeta asta...NICI MACAR DE PRODUCATORI !!! :)))

  Deci, ca un rezumat...unii si-au injectat in organism niste seruri necunoscute, pentru ca i-au aburit altii ca asa e cool si trendy si wow si european si american si progresist si ca se vindeca de o boala care, IN ACTE, IN DOCUMENTE, IN CARTI DE SPECIALITATE nu exista...DE FAPT...si, dupa ce astia..."UNII"...s-au apucat sa se intepe la greu si sa-si injecteze in ei lichide nestiute de nimeni, au venit din nou aia de "buna-credinta", care i-au aburit pe vaccinisti si ii anunta pe injectatii fanatici ca...DE FAPT..."vaccinul" nu este chiar asa de sigur si eficient cum li s-a spus si ca "tulpina" e...DE FAPT...alta si ca "e mai multe tulpini" decat aia pentru care s-au intepat ei cu lichidu' si ca testarea pe care au facut-o...DE FAPT...nu are absolut nicio valoare si ca s-au intepat DEGEABA si ca, FOARTE IMPORTANT, trebuie sa se intepe din nou pentru ca intepatura aia de acum 2-3 luni nu mai e chiar asa de cool si trendy si wow si european si american si progresist si ca trebuie o alta intepatura...UNA INVERS !!! :)))
  0
  2
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 26 Iulie 2021 22:02
  89.136.76.***
  Aia 12c care mi-ati dat dislike sigur sunteti troli antivaxeri si imbecili. Ma kak pe dislike-urile voastre
  5
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 26 Iulie 2021 09:16
  5.13.138.***
  A cazut un ministru cand a declarat public ca Araflat mintea de inghetea apele! Ne furam singur caciula, si asa cu un bobor tembel... care crede ca le stie pe toate cel putin o mare majoritate... vrand sa para mai inteligent decat este... cat despre principii, organizare si harnicie... mai bine nu vorbim de funie in casa impuscatului!

  Mergem inainte! Dar pe Rosu... nu pe Verde! Economic... este ars bec-ul din 2017 Noiembrie... si-a soptit cnv de sus'
  Scapa cine are creier! Se va evita la maxim strangularea activitatii ecnomice, nu a economiei ... ca nu mai e! Se vor ascunde cazutile si mortii ca si pana acum!
  3
  8
  Raportează
 • postat de pro
  Luni, 26 Iulie 2021 06:16
  213.233.88.***
  La fel au spus specialistii ca la noi nu vor capota schemele de tip Ponzi, la fel au spus ca la noi nu va ajunge criza in 2009, la fel au spus ca pe noi nu ne atinge incalzirea globala. Domnule jurnalist, daca presa si politicienii fac zid in calea molimei, aceasta va da inapoi ca inainte de alegeri (Operatiunea de mermelire a mortilor de Covid).
  Raportarea incorecta a mortilor de Covid arata ca SUA sta mai rau decat India ceea ce nu este real, nu mai vorbim de Coreea de Nord unde liderul suprem a hotarat ca nimeni nu moare de Covid. In Romania valul 4 va face exact atatea victime cat vor raporta cei de la conducere si cat va accepta presa ca este real.
  1
  21
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 26 Iulie 2021 01:32
  89.136.76.***
  Eu cred ca Romanii il vor vedea si pe draku si pe tasu, ca in India. Eu cred ca la finalul acestui val vor ramanre in viata doar vaccinatii imunizatii si niscaiva norocosi.
  19
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.