Decathlonul s-a dus, noi am rămas cu ruinele Mehidului

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Într-un editorial publicat acum fix un an, făceam o trecere în revistă a investițiilor ratate de Galați și care ne-au fost "suflate" de Brăila. Scriam atunci de cele două mall-uri deschise în județul vecin, la câțiva kilometri unul de celălalt, în timp ce Galațiul încă nu avea niciunul, spuneam de japonezii de la Yazaki care au venit întâi la noi, dar până la urmă au ales Brăila. Mai spuneam despre un club de sport&spa care s-a deschis tot la Brăila, deși investitorii ar fi preferat inițial Galațiul, doar că nu s-a putut. Și tot acum un an, scriam despre o posibilă investiție a francezilor de la Decathlon pe locul ruinelor fostului Mehid. Informațiile erau atunci la stadiul "pe surse", surse care erau totuși foarte bine informate. Se spunea că francezii vor să deschidă un magazin în zona Galați - Brăila, că negocierile dintre ei și proprietarul Mehid ar fi fost deja demarate, spațiul respectiv de pe Coșbuc părând că se pretează unui astfel de proiect.

Probabil că nu vom ști vreodată cu siguranță dacă într-adevăr a fost vorba ca Decathlon să deschidă un magazin în Galați pe locul actualelor ruine de pe bulevardul Coșbuc. Ceea ce  știm însă cu certitudine este că Decathlonul s-a deschis în Brăila, iar noi am rămas cu ruinele. Și nu numai că am rămas cu ruinele, dar se pare că nici nu avem șanse să scăpăm de ele prea curând. S-a mai vehiculat, în aprilie anul acesta, informația - oferită chiar de primar, într-o ședință de Consiliu Local - că terenul fostului Mehid ar fi fost cumpărat de un om de afaceri și că nu va mai dura mult până când situația de acolo se va schimba complet, în bine. Ei bine, încă nu s-a întâmplat nimic și tot nu știm dacă terenul cu pricina s-a vândut sau nu. Nu s-a adus nicio hârtie nouă la dosar, nu s-a eliberat nicio autorizație de demolare, iar ruinele, cum spuneam, sunt tot acolo.

Și nu sunt singurele ruine din Galați. E clar că trebuie să ne schimbăm modul de abordare - noi, ca "cetate", cu tot cu edili - dacă vrem să mai aducem și investitori, nu numai să păstrăm ruine. Din păcate pentru noi, de prea multe ori a fost valabilă sintagma (puțin schimbată) "Toate drumurile investitorilor duc la Brăila". Să ne gândim bine și cu responsabilitate la ce trebuie făcut, pentru ca drumurile acestora să se mai oprească și în Galați.

Am pierdut cam tot ce se putea pierde în favoarea altora și e timpul să spunem stop. Încă ne place să credem că Dunărea nu ne-o ia nimeni și că avem aici două dintre cele mai importante instituții, APDM și AFDJ. Ne amăgim, însă, nici ele nu mai sunt de mult ale noastre, ci ale Bucureștiului.

Citit 6815 ori Ultima modificare Joi, 12 August 2021 23:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.