"Flămânzilor, mai mâncați și cozonac!"

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cu prețuri la gazele naturale și energie electrică ce se preconizează a fi chiar și cu 80 la sută mai mari decât cele din facturile din prezent, iarna 2021-2022 se anunță "de coșmar", fără exagerări de ordin stilistic! Așa-zisa liberalizare de pe piața energiei, lipsită de o bază strategică reală, combinată cu inepția din instituțiile publice parazitate de "specialiști" de partid, generează "monștri" ce duc în pragul dezastrului categoriile sociale cele mai vulnerabile.

Abia acum, în toamnă, când deja creșterile de prețuri bat la ușă, premierul Florin Cîțu i-a convocat pe actorii din sectorul energetic pentru a se lămuri de unde a plecat tot haosul și a lua "măsuri urgente".

Din păcate, este o utopie să credem că pe genunchii Guvernului se va naște din "puțul gândirii" ministeriale vreo soluție salvatoare. Nu poți peste noapte să compensezi politicile păguboase care au dus în ultimul an la exportul de energie ieftină din producția internă și la importuri de energie "la prețuri internaționale", nu compensează nici lipsa de investiții în noi unități de producție, mai performante, nici lipsa unor sisteme de distribuție care să nu mai dubleze prețul energiei până la consumatorul final, nici lipsa unor mecanisme eficiente la nivelul ANRE sau ANPC care să prevină, pe piața proaspăt "liberalizată" la nivelul simplelor gospodării, a eventualelor abuzuri din partea furnizorilor.

Unsul "economiei de piață" pe pământ, Florin Cîțu, jonglează deopotrivă cu "cererea și oferta", dar și cu liberalismul "care a făcut România Mare"! Ei bine, data de 1 Decembrie va fi, fără îndoială, un bun moment pentru a discuta cu facturile pe masă despre viitorul luminos promis de premier.

Cam tot în aceeași perioadă vom putea vorbi și de efectele în lanț pe care creșterea prețurilor din sectorul energetic le va avea în economie, începând de la banala pâine până la șarjele de oțel sau industria chimică.

Dar nu-i nimic, în sferele rarefiate ale puterii totul sună bine "la nivel macro", doar aici, "la nivel micro", printre cei rămași cu picioarele pe pământ, cu buzunarele mai goale și mațele ghiorăind, cu așa scumpire a pâinii vom asista la o creștere economică bazată miraculos pe vânzările de cozonac! Și, uite-așa, într-un fel sau altul, vom fi sătui de toți și de toate!

Citit 1818 ori Ultima modificare Luni, 30 August 2021 23:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.