Fost-ai, lele, cât ai fost (şef de partid)!

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Abia ieşit din puşcărie, Liviu Dragnea a anunţat că va sprijini un nou partid, creat special pentru a-i susține revenirea în politică. Nu e însă vreo mare surpriză. Fostul lider al PSD, exclus din partid de o prevedere statutară "rătăcită", n-avea cum să stea pe tuşa politicii autohtone, după ce a văzut cât de bine e să fii "la butoane". De altfel, extrem de puţini politicieni români care au ajuns în postura de a conduce câte ceva au scăpat neîmbătaţi de putere.

Dragnea nu e însă primul fost care vrea să revină în politică. Numai în ultimul deceniu, au încercat, la rândul lor, Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană, Victor Ponta, generalul Oprea, iar lista poate continua şi cu alţi câţiva politruci. Ceea nu realizează şi nu sunt dispuşi toţi aceştia să accepte este că niciunul dintre ei nu este vreun mesia, aşa cum se consideră, ci au ajuns în vârful politicii româneşti pentru că au fost vremelnic şefi ai unor partide importante. Nu prin valoarea lor intrinsecă au ajuns în postura de a împărţi bucatele în ţară, ci contextul politic şi lipsa unor lideri adevăraţi i-au propulsat la conducere.

Această beţie a puterii este însă în termeni medicali chiar o boală, "sindromul Hybris", iar printre cele mai importante "manifestări" ale sale sunt: autoglorificarea, cultul personalităţii, pierderea contactului cu realitatea, acţiuni impulsive şi neglijente, ignorarea sfaturilor şi criticilor, discurs de deţinător al adevărului absolut, incompetenţă cauzată de excesul de încredere în sine, confundarea dorinţelor sale cu ale celor pe care-i conduce, convingerea că nu poate da socoteală decât în faţa lui Dumnezeu etc. Şi trebuie menţionat faptul că nu e nevoie decât de trei astfel de "calităţi" pentru a-i determina pe medici să pună diagnosticul de sindrom Hybris.

Revenind la oile noastre, Dragnea are partid şi se laudă că a înregimentat deja zeci de mii de membri. Va mai face valuri câteva luni, iar apoi va dispărea aşa cum a apărut, pentru că, pe de o parte, primele alegeri în România sunt peste trei ani, iar pe de alta, fostul lider social-democrat mai are câteva dosare în lucru şi nu se ştie dacă nu se va întoarce după gratii.

Dar nu disperaţi, la anul scapă şi Adrian Năstase de restricţiile de a face politică. Şi-o să ne mai pricopsim cu un partid, pentru că, aşa cum spuneam, niciun fost nu poate accepta faptul că e fost.

Citit 1954 ori Ultima modificare Luni, 04 Octombrie 2021 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.