Cum ne jucăm viața la loterie

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Este oficial. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, a semnat ordinul care stabilește condițiile de înscriere la Loteria de vaccinare, iar aceasta va debuta pe 1 octombrie 2021. Speranța autorităților este să convingă astfel și mai multe persoane să se vaccineze voluntar, dacă nu de teama îmbolnăvirii și din responsabilitate socială, măcar pentru perspectiva unui câștig bănesc. Nici nu ar trebui să ne mire că s-a ajuns la această soluție disperată, dacă în România, potrivit tradiției, totul se cumpără, de la miresele furate la nunți și lucrările de diplomă până la favoruri ministeriale, accesul la anumite licitații și voturi. Și dacă, pentru o găleată din plastic și un litru de ulei, oamenii și-au dat votul unora sau altora, să ne mai mirăm că autorităţile cred că 100 de lei pe loc şi posibilitatea unor câştiguri mai mari la tragerea la sorţi îi vor convinge să arunce pe geam reticenţele privind vaccinarea?
Evident, scopul final, imunizarea unui procent cât mai ridicat din populaţie, să nu uităm că îi ţinem de urât Bulgariei la coada UE în ceea ce priveşte numărul de cetăţeni vaccinaţi, este lăudabil, dar modul în care se încearcă momirea oamenilor mi se pare de prost-gust. În loc să faci informare corectă şi completă, cu ajutorul medicilor respectaţi, să vorbeşti cu transparenţă şi despre avantaje, şi despre riscuri, cu date clare, cu dovezi ştiinţifice şi să faci asta zilnic, organizat, timp de luni întregi, pentru a-i convinge pe oameni cu o atitudine serioasă şi cu fapte că vaccinarea este cea mai bună soluţie, tu transformi totul într-un circ ieftin. Loterie ne lipsea nouă, când, în realitate, orice vizită în sistemul de sănătate este o loterie a vieţii şi a morţii, în principal, din cauza funcţionării defectuoase a unui sistem învechit, măcinat de infecţii nosocomiale, dar, şi mai rău poate, de o atitudine absolut execrabilă în ceea ce priveşte viaţa şi demnitatea umană? Să ne înţelegem, există medici şi cadre sanitare de toată isprava, oameni talentaţi, dedicaţi meseriei pe care şi-au ales-o şi care, de fapt, este o vocaţie. Se fac şi investiţii în infrastructură şi în aparatură medicală. Dar, atâta timp cât decidenţii la nivel politic nu realizează că secretizarea şi ultracentralizarea informaţiei nu servesc niciunei cauze, cu excepţia propriilor lor interese, sănătatea populaţiei va fi veşnic o loterie, dar una din care, până la urmă, nu va câştiga nimeni.

Citit 1351 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro