România, pe locul al treilea la decese din cauza COVID-19

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la ritmul mai mult decât îngrijorător al transmiterii COVID-19 în Europa, avertizând că s-ar putea ca încă o jumătate de milion de oameni să moară până în luna februarie. De şase săptămâni, cifrele cu noile cazuri de îmbolnăvire sunt în creştere, la fel şi cele ale deceselor. România se află pe locul al treilea în Europa la numărul de decese din ultimele şapte zile, peste 3.100 de morţi, după Rusia cu 8.100 şi Ucraina cu 3.600. OMS explică această creştere a numărului cazurilor de COVID-19 printr-o combinaţie între o vaccinare insuficientă şi o relaxare a măsurilor de combatere a pandemiei.

Deşi în România numărul celor care au ales să se vaccineze în ultima vreme a crescut simţitor, cifrele îmbolnăvirilor şi deceselor rămân ridicate de la o zi la alta, boala nu vrea să bată în retragere, chiar şi după ce aproape s-au încheiat şi cele două săptămâni de vacanţă forţată. Motiv pentru care e de aşteptat ca şcoala să înceapă în format online în foarte multe localităţi din ţară. Însă închiderea şcolilor nu pare să stăvilească virusul care îşi face de cap în toată ţara, fără să ţină cont de nimic. Nici de procentul mai mare sau mai mic de vaccinare. De exemplu, Constanţa este unul dintre judeţele aflate în top la rata de vaccinare, însă numai în luna octombrie au pierdut aici lupta cu boala peste 450 de oameni.

Cu toată aglomeraţia de la centrele de vaccinare, Galaţiul rămâne sub media pe ţară la rata de vaccinare, doar 40 la sută dintre persoanele eligibile fiind imunizate. Zilnic, numărul celor care contractează boala creşte, la fel şi cel al deceselor, dar şi al persoanelor care au nevoie de terapie intensivă.

În momentul de faţă e greu de spus unde ne va duce acest al patrulea val al SARS-CoV-2 şi ce anume îl va face să bată în retragere. Atât statisticile din ţară, cât şi cele din Europa arată că rata de infectare nu vrea să dea înapoi. Europa pare să rămână, în estimările celor de la OMS, "epicentrul pandemiei de COVID-19" până la începutul anului viitor. Deci mai avem pe puţin câteva luni în care numărul tragediilor şi al îmbolnăvirilor nu se va diminua.

Citit 1335 ori Ultima modificare Joi, 04 Noiembrie 2021 23:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.