Informația că dezvoltatorul Nepi Rockcastle - care deține, printre multe altele, și centrul comercial Shopping City din Galați - a cumpărat 17 hectare la malul Dunării, pe platforma fostei INTFOR, unde vrea să construiască un complex rezidențial mixt, este cea mai accesată știre a zilei pe site-ul "Vieții libere". Și, ca aproape orice subiect care se discută în România, a născut imediat și controverse.
Mulți gălățeni cred că o investiție de acest gen este binevenită, că se vor crea astfel noi locuri de muncă și că, decât un teren părăsit, mai bine să existe o zonă modernă și bine întreținută, care să ofere și noi oportunități de afaceri. Alți gălățeni spun că, da, se vor crea locuri de muncă, dar pe salariul minim, că nu mai avem nevoie de încă un mall la Galați, ci de fabrici și producție și că ne continuăm transformarea într-o societate de consum, motiv pentru care mulți aleg să plece la muncă în străinătate. Și că va fi destul de greu în Valea Orașului, în zonă inundabilă.
Putem spune, vorba rabinului, că au dreptate și unii, și alții. Însă, mai întâi, trebuie făcută o precizare. În comunicatul emis de Nepi se afirmă că este vorba despre un proiect de dezvoltare mixt - retail plus rezidențial, ceea ce înseamnă că poate nici nu va fi construit un mall, ci un supermarket-ancoră care să deservească locatarii din blocurile care se vor construi în jurul lui. Nu știm încă mai multe.
Însă investițiile aduc investiții. Important este că, prin complexul care va fi ridicat de Nepi, va crește valoarea zonei din Port. Pe lângă blocurile noi ar putea apărea și alte afaceri, în general de servicii. Poate se mai calmează și piața imobiliară a Galațiului, care pare ruptă de realitate prin prețurile și condițiile care se oferă. Se mai echilibrează un pic și orașul, care ar putea avea puncte de atracție nu numai pe bulevardul Coșbuc. Sigur, cu toții ne-am dori să se construiască fabrici și unități de producție în Galați, dar pentru asta ar trebui ca un investitor serios să hotărască să bage bani aici pentru așa ceva. Și nu e chiar așa simplu, pocnești din degete și gata fabrica! Trebuie să ai și forță de muncă calificată, și specialiști. Or, ăștia au cam plecat din Galați. Apropo, puteți spune care a fost ultima fabrică ridicată la Galați în ultimii 20 de ani? Că de alea dispărute suntem sătui să tot vorbim.
Din păcate, la ora actuală, se pare că suntem în situația de a ne mulțumi ori cu un nou mall (să-i zicem așa), ori cu nimic. Cinstit, ce ați alege?