Putin a pierdut deja războiul cu Ucraina

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Chiar dacă Putin ar reuşi să cucerească, într-un final, Kievul, şi ar reuşi să instaureze, aşa cum îşi doreşte, un guvern-marionetă, e greu de crezut că va reuşi să ţină în frâu o naţiune de 45 de milioane de suflete, dintre care 15 milioane sunt gata de luptă.

Puţina simpatie pe care s-a bazat Putin în urmă cu 16 zile, când a invadat fosta ţară din Uniunea Sovietică, dacă a existat vreodată, a fost deja întoarsă definitiv pe dos şi transformată într-o adversitate pe termen lung. Vinovat de crime de război asupra civililor şi copiilor, de distrugerea de şcoli, grădiniţe, maternităţi, obiective culturale, vinovat de exodul a peste două milioane de oameni, de destrămarea familiilor, de distrugerea economiei, Putin nu va mai putea stăpâni Ucraina. Un asemenea teritoriu vast e greu de controlat. Ucrainenii au arătat că ştiu să lupte pentru libertatea lor şi nu vor pregeta s-o facă în continuare, bazându-se şi pe susţinerea Occidentului. Sunt zeci de puncte secrete la graniţă prin care Ucraina este alimentată de Occident cu muniţie şi armament, lucru care se va întâmpla şi în viitor. 

Mai mult decât atât, cu atâtea sancţiuni date de lumea întreagă, economia Rusiei se apropie de colaps. Prin urmare, nu se va mai ridica aşa de curând la forţa pe care a avut-o înainte de invazia în Ucraina. Nici măcar China nu s-a dovedit a fi un partener pe care Rusia se poate baza. De curând a interzis livrările de piese de schimb pentru avioanele şi echipamentele armatei ruse.

Prin urmare, cu o populaţie flămânzită şi o armată prăbuşită, un control asupra Ucrainei va fi greu de realizat, mai ales că aceasta din urmă, spre deosebire de Rusia, se va bucura în continuare de ajutor pe toate fronturile.

Chiar dacă va forţa nota şi va reuşi să prezinte poporului său o victorie, fie ea şi de formă, Putin nu se va mai bucura de susţinere nici măcar în propria ţară, oamenii fiind conştienţi că acţiunile sale necugetate au dus la sărăcie lucie şi la ruperea relaţiilor cu toată lumea. Ce va face Putin când mâncarea va lipsi cu desăvârşire de pe masa ruşilor? E greu de spus acum. E greu de prevăzut şi dacă apropiaţii vor găsi forţa necesară să-l răstoarne de la putere, pentru a salva Rusia de la un dezastru.

Citit 2281 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 21:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.