Demolăm, dar nu ce trebuie

Demolăm, dar nu ce trebuie
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Ziua de 5 mai 2022 ar putea reprezenta un nou început pentru una dintre cele mai cunoscute (foste) firme gălățene. Electrocentrale a fost construită pe platforma combinatului siderurgic și a avut un rol extrem de important pentru acesta, dar și pentru oraș. A produs energie electrică pentru combinat, pentru care a jucat și rolul de "insulă energetică", fiind sursă de siguranță în caz că pica Sistemul Energetic Național. Preluând de la combinat excedentul de gaze de furnal, Electrocentrale a produs căldură pentru sistemul centralizat de termoficare al Galațiului, care și el a sucombat. Erau vremuri când caloriferele din casă erau atât de fierbinți, încât nu puteai decât să dormi cu ferestrele deschise ca să poți respira. S-au dus vremurile alea.

Acum avem centrale de apartament, de scară sau de cartier, și stăm cu ochii pe facturi și pe prețuri mai ceva ca pe butelie. Am devenit toți, brusc, specialiști în burse și energie. Fostul sistem a rămas centralizat doar cu numele, dă numai căldură, dar nu și apă caldă!, la doar câteva mii de consumatori, față de 90.000, câți erau înainte.

Cât despre Electrocentrale, situația e cunoscută. A intrat în insolvență, apoi în faliment, acum se încearcă vânzarea ei. Practic, a fost demolată economic, iar acum se încearcă resuscitarea. Să vedem care îi va fi soarta în continuare.

Ca o ironie, nu reușim să demolăm lucruri care într-adevăr ar trebui puse la pământ. Un prim exemplu, și cel mai cunoscut, este cel al ruinelor Mehid de pe bulevardul George Coșbuc. Sunt peste 12 ani de când bomba insalubră de pe Coșbuc sfidează pe toată lumea: administrație, instituții publice, cetățeni. După zeci de controale de la Mediu și Fisc, zeci de adrese de popriri, sute de somații și amenzi, ruinele sunt tot acolo, bine-mersi. Acum trei ani, la sfârșitul lui 2019, se ivise o rază de speranță: se făcuse dosarul pentru autorizație de demolare. Mai trebuiau doar câteva hârtii și toată zona ar fi putut respira ușurată, la propriu.

Anul trecut, primarul Ionuț Pucheanu a anunțat că Mehidul s-a vândut și că lucrurile sunt pe cale să se îndrepte. Nu s-a întâmplat nimic. Zilele trecute, primarul a anunțat, din nou, că noul proprietar are un proiect îndrăzneț pentru zona pe care sunt acum ruinele, un mix de clădiri rezidențiale și birouri. Am întrebat ieri la Agenția de Protecția Mediului Galați dacă s-a mișcat ceva în legătură cu dosarul Mehid. Absolut nimic. Lucrurile sunt exact la fel ca anul trecut, ca acum doi ani, ca acum trei ani, ca... întotdeauna.

Ne-am dovedit până acum campioni la demolări. Poate reușim să demolăm și ceea ce trebuie.

Citit 5539 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2022 18:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.